Screenshot-2024-04-16-at-8.57.48-AM-810x500.png

Arcibiskup Toronta stále mlčí o správcoch katolíckych škôl, ktorí sa postavili proti vlajke za život

11
Kultúra života
  • Arcibiskup Francis Leo sa zatiaľ nevyjadril k návrhu vyvesiť pro-life vlajku.
  • Správcovia TCDSB odmietli návrh vyvesiť pro-life vlajku na katolíckych školách v máji.
  • Návrh Michaela Del Grandeho podporuje posvätnosť života podľa učenia Katolíckej cirkvi.
  • Heretickí správcovia sú kritizovaní za nesúhlas s návrhom a podporu LGBT agendy.

Torontský arcibiskup Francis Leo sa zatiaľ zdržal verejného vyjadrenia k vznikajúcej kauze týkajúcej sa troch členov správnej rady Toronto Catholic District School Board (TCDSB), ktorí verejne odmietli iniciatívu jedného zo svojich kolegov, aby všetky školy v okrese v máji vyvesili vlajku za život.  

Ako informoval portál LifeSiteNews tento piatok, nie menej ako traja správcovia TCDSB, Kevin Morrison, Maria Rizzo a podpredseda správnej rady Markus de Domenico, sa vyjadrili pre staršie médiá, v ktorých vyjadrili svoj nesúhlas s návrhom pro-life kolegu správcu katolíckej školy Scarborough-Agincourt Michaela Del Grande’a.   

Del Grande nedávno predložil návrh, ktorý, ak bude schválený, nariadi, aby každá škola v okrese, ako aj sídlo školskej rady’každoročne počas celého mája vyvesili medzinárodnú pro-life vlajku.  

LifeSiteNews kontaktoval úrad torontskej arcidiecézy s otázkou, či sa arcibiskup Francis Leo k tejto záležitosti vyjadrí.  

Neil MacCarthy, riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou & komunikáciu arcidiecézy, odpovedal, že “do tejto chvíle nebol zo strany Jeho Milosti zverejnený žiadny komentár.” 

MacCarthy však nevylúčil, že arcibiskup sa k tejto záležitosti nakoniec vyjadrí a pre LifeSiteNews povedal, že akékoľvek “verejné vyhlásenie k tejto záležitosti” bude zverejnené.

Del Grande’návrh by tiež nariadil, aby každá škola TCDSB strávila deň Kanadského pochodu za život, ktorý sa bude konať 9. mája, štúdiom špeciálneho pro-life učebného programu.   

O jeho návrhu sa bude čoskoro diskutovať na verejnom zhromaždení, ktoré sa má konať 23. apríla.   

LifeSiteNews sa zatiaľ neozvali správcovia, Morrison, Rizzo a de Domenico, po tom, čo im položili sériu otázok týkajúcich sa ich zjavného nesúhlasu s tým, aby na katolíckych školách v máji viala pro-life vlajka. Niektorí zástancovia ochrany života uviedli, že zjavný nesúhlas správcov s návrhom Del Grandeho’dáva tušiť, že nepodporujú učenie Katolíckej cirkvi’o posvätnosti života od počatia po prirodzenú smrť.  

Riaditeľ politických operácií organizácie Campaign Life Coalition (CLC) Jack Fonseca v komentári pre LifeSiteNews uviedol, že Del Grandeho’návrh slúži na “symbolickú obranu Katolíckej cirkvi’posvätnosti ľudského života” a že správcovia, ktorí idú proti nemu, sú “heretickí správcovia.”   

“Hanebné je, že traja z heretických správcov v jeho správnej rade rozbehli mediálnu kampaň proti vlajke za život a vykreslili nepravdivý príbeh o tom, že je ‘politický manéver v americkom štýle, ktorý nemá miesto v školstve, ako zásterku pre ich zlý zámer hlasovať, čo bude v podstate hlasovaním na podporu potratov,” povedal Fonseca.  

Pápež Ján Pavol II’pro-life encyklikaEvangelium Vitae(Evanjelium o živote), potvrdila konštantné, ako aj tradičné a historické učenie Cirkvi o posvätnosti ľudského života a závažnosti zločinu potratu.  

Ako Del Grande vo vyhlásení zaslanom LifeSiteNews poznamenal, že “hlasovať za tento návrh je verejným potvrdením integrity a vernosti náboženskému učeniu Cirkvi, ktoré je základným dôvodom existencie katolíckych škôl.”  

Del Grande uviedol, že hlasovanie za jeho návrh nie je “záležitosťou politiky, ale viery v činy.”  

Ako informoval portál LifeSiteNews, TCDSB v posledných mesiacoch zdanlivo nemala problém s presadzovaním pro-LGBT agendy, o čom svedčí aj prípad zo začiatku tohto roka, keď odporúčala svojim zamestnancom pozrieť si pro-LGBT hru o dievčatku, ktoré si myslí, že je chlapec.  

Del Grande čelí pokračujúcim právnym sporom po tom, čo bola zrušená pre to, že ide proti LGBT agende. Bolsúdenýpred tribunálom Ontario College of Teachers (OCT) za to, že namietal proti doplneniu transgenderovej ideológie do pravidiel Toronto Catholic District School Board’a za obhajobu učenia Katolíckej cirkvi, že potraty sú morálne nesprávne.