solar-eclipse-810x500.jpg

Varovalo zatmenie Slnka Američanov pred udalosťou na vigíliu Letníc?

130
Kultúra života
  • Zatmenie Slnka prešlo cez Nineve v Spojených štátoch a Kanade.
  • Niektorí považujú zatmenie za božie znamenie na pokánie.
  • 40 dní na pokánie podľa tradície podobnej Ninivčanom.
  • Kardinál Fernández vydal dokument o dôstojnosti človeka, nezaoberá sa homosexualitou.

V pondelok sa cez Spojené štáty presúvalo úplné zatmenie Slnka. Vstúpilo do Texasu neďaleko mesta Jonah a prešlo ponad sedem miest nazývaných Nineve v Spojených štátoch a Kanade. Načasovanie udalosti sa zhodovalo s prvým piatkom, prvou sobotou, nedeľou Božieho milosrdenstva (oktáva Veľkej noci) a preneseným sviatkom Zvestovania Pána v deň zatmenia.

Niektorí sa domnievajú, že zatmenie bolo božím znamením na pokánie, zatiaľ čo iní si všimli, že postihnuté Ninive sa nenachádzali na dráhe totality, na čo Westen odpovedá, že všetky boli buď na dráhe totality, alebo na dráhe blízkej totality.

Podobne ako Ninivčania mali 40 dní na pokánie, tí, ktorí veria, že zatmenie je božím znamením, sa domnievajú, že Spojené štáty majú na to rovnako 40 dní, pričom 40 dní od Zvestovania tento rok pripadá na vigíliu Letníc.

Yore poznamenáva, že zatmenie prešlo ponad mesto Carbondale v štáte Illinois, kde jeho dráha pretínala dráhu predchádzajúceho zatmenia v roku 2017. Ako poznamenáva, Carbondale je konzervatívne univerzitné mestečko, ktoré sa od Dobbsovho rozhodnutia stalo “potratovou destináciou.”

“Vieme, že ak existuje nejaký hriech, ktorý treba v tejto krajine a na celom svete okamžite riešiť, tak je to”hriech potratov, ktorý našu krajinu skutočne položil na kolená,” hovorí Yore. Poznamenáva tiež, že súbežne so zatmením sa objavujú správy o potratoch. Keď hovoríme o vplyve zatmenia na ľudí, Yore hovorí, že sa zdá byť “veľkým prebudením pre ľudí,” s radmi na spoveď dlhšími ako zvyčajne.

“Počul som o mnohých ľuďoch, ktorí neboli na spovedi desiatky rokov, ktorí sa išli vyspovedať tento víkend,” dodáva. “Takže či už je to“znamenie na oblohe alebo v kalendári, myslím, že to bolo dobré znamenie. Teraz máme 40 dní a uvidíme, ako krajina zareaguje v nasledujúcich 40 dňoch."”

Páter Murr hovorí, že katolíci sa môžu pozerať na oblohu a hľadať znamenia z neba, pričom uvádza hviezdu, ktorá sa objavila nad Betlehemom a ohlásila Narodenie Pána."“Vždy, keď chcete povedať, že niečo sa nedá’urobiť, bez toho, aby ste si to uvedomovali, obmedzujete Boha,”dodáva."“Nikdy to nerobte. Je to’vždy chyba.”Ďalej poznamenáva, že Boh používa zvieratá, predmety a ľudí, aby priniesol posolstvo.

“Boh používa všetko, dokonca aj veci, ktoré považujeme za negatívne,”hovorí Murr.“Všetko používa, aby k sebe povolal hriešnikov. Takže áno, prečo nie? Môže to byť, môže to byť. A tvrdiť, že to nejde, znamená obmedzovať Boha. Nikdy to nerobte.”

Pred niekoľkými týždňami nádejný prezident GOP Donald Trump povedal, že oznámi svoj postoj k potratom. Keď Trump svoje vyhlásenievyhlásil, oznámil, že podporuje umelé oplodnenie v každom americkom štáte, pričom tvrdí, že mnohí pro-life Američania túto prax podporujú, a povedal, že podľa neho by o potratoch mali rozhodovať štáty a vždy by mali existovať výnimky v prípade znásilnenia, incestu a života matky.

Yore poznamenáva, že pozorovatelia tvrdili, že potraty boli “na volebných lístkoch” v polovici volebného obdobia v roku 2022 a že ženy z predmestí “veľmi silno” podporili kvôli tomu demokratov. Jej riešením je informovať verejnosť a politikov o realite potratov, čo podľa nej ľudia podobne zlyhali aj v súvislosti s umelým oplodnením.

“Myslím si, že v nasledujúcich mesiacoch musíme naozaj artikulovať a tlačiť na našich politikov a Republikánsku stranu, aby boli viac pro-life, aby sa nehanbili, aby tak trochu neustupovali, aby sa nebáli, že je to postoj, ktorý nie je populárny medzi voličmi,” vyjadruje sa. “Musíme vystúpiť odvážne a smelo a naďalej vyvíjať tlak na prezidenta Trumpa, aby bol viac pro-life.”

Yore verí, že Trump “vo svojom srdci” je pro-life, ale ocitol sa uprostred “nesúhlasných hlasov” uprostred prezidentskej kampane. Murr, súhlasiac s Yoreom, dodáva, že čakal, že Trump spomenie adopciu, a neočakával, že bude hovoriť o umelom oplodnení. Aj napriek tomu Murr dúfa, pretože verí, že Trump vie, čo je v jeho srdci správne. Podľa kňaza sa Trump v súčasnosti správa ako politik, ktorý môže po voľbách hovoriť “s menším tlakom”.

Kým nad Spojenými štátmi prešlo zatmenie, kardinál Victor Manuel Fernández, prefekt Dikastéria (predtým Kongregácie) pre náuku viery, zverejnil Dignitas Infinita, dokument zaoberajúci sa dôstojnosťou človeka. Dokument síce odsudzuje teóriu pohlavia, “zmeny pohlavia,” a potraty, ale nezaoberá sa konkrétne homosexualitou.

Pre Yore je dokument “zástupným dokumentom na upokojenie a utlmenie celosvetového rozhorčenia, ktoré pretrváva v súvislosti s Fiducia Supplicans,” čo je podľa nej “zrejmé” kvôli Fernández’s bezprostredne obhajoval decembrové vyhlásenie na tlačovej konferencii o Dignitas Infinita.

“Ide len o kontrolu škôd,” tvrdí Yore. “Je to prázdna rétorika a pokrytectvo, ktoré kvapká zo stránok tohto dokumentu,” pokračuje a pripomína, že pápež František by občas povedal niečo pro-life, ale potom vymenoval ženu za potraty do Pápežskej akadémie pre život a chváli Emmu Bonino, známy taliansky potratový aktivista.

Yore ďalej hovorí, že pri čítaní Dignitas Infinita si všimla, že sa v nej cituje Deklarácia ľudských práv Organizácie Spojených národov’ (OSN), a hneď si pomyslela, že číta preambulu cieľov udržateľného rozvoja OSN’. Hovorí, že mnohé z toho, o čom Dignitas Infinita hovorí, možno nájsť v cieľoch, a spomína niekoľko dokumentov OSN, ktoré podľa nej “priamo”vyplynuli z pôvodnej deklarácie tohto orgánu’vrátane dokumentu OSN’Harty Zeme.

“Videli sme to už predtým. Ide o splynutie Katolíckej cirkvi s cieľmi OSN,” tvrdí Yore. Vracajúc sa ku koncepcii, že dokument je “zástupným dokumentom,” Yore hovorí, že dokument bol prostriedkom, ako poskytnúť ľuďom katolícku doktrínu pred druhým zasadnutím synody o synodalite v októbri tohto roku.

Murr k Yorovmu”komentáru dodáva, že Vatikán je “pomalý” v chápaní, pretože žije v “bubline” a že problémom je, že tí vo Vatikáne si myslia, že všetci sú “hlúpi” “Myslím si, že si myslia, že ľudia nevedia”čítať, ani uvažovať,” oponuje kňaz. Podobne ako Yore sa domnieva, že dokument je spôsob, ako upokojiť ľudí, a že “sa chystá niečo iné.”

Murr sa vyjadruje aj k výrokom Fernándeza’na tlačovej konferencii, keď hovorí, že z nejakého dôvodu musí byť “v centre všetkého homosexualita.”Aj keď je problém homosexuality súčasťou ľudskej skúsenosti, hovorí kňaz, nie je stredobodom všetkého, a že aj keď sa Fernández snažil upokojiť ľudí nad Fiducia Supplicans, cítil potrebu spomenúť homosexualitu.

Všetko toto a ešte viac si naladíte v tohtotýždňovej’epizóde Vierka & Rozum. 

Vierka & Rozum je dostupná vo forme videozáznamu prostredníctvom LSNTV na YouTube, RumbleBanned, apravá zde na LifeSiteNews.

K dispozícii je aj v audio formáte na Acast. Ak si chcete predplatiť audio verziu na rôznych kanáloch, navštívte webovú stránku LifeSite’Acast zde.

Vytvorili sme’pre reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť, keď zverejníme novú epizódu. Zaregistrujte sa teraz kliknutím sem.