Canadian-March-for-Life-2023-Lino-e1712832746723-810x500.jpg

Národný pochod za život zhromaždí Kanaďanov na obranu práva na život pre všetkých

0
Kultúra života
  • Národný pochod za život sa koná v Ottawe 9. mája.
  • Účastníci pochodu bránia a oslavujú život vo všetkých štádiách.
  • Téma tohtoročného pochodu je "Nikdy na teba nezabudnem".
  • Pochod je najväčšou pro-life demonštráciou v Kanade a vrcholom pre mnohé rodiny.

Na budúci mesiac sa uskutoční 27. ročník Národného pochodu za život, na ktorom sa zídu Kanaďania všetkých vekových kategórií, aby bránili a oslavovali život vo všetkých jeho štádiách. 

Národný pochod za život, ktorý organizuje pro-life skupina 

Campaign Life Coalition (CLC), priláka vo štvrtok 9. mája Kanaďanov z celej krajiny na Parliament Hill v Ottawe v provincii Ontario, aby sa zhromaždili a pochodovali za nenarodené deti. 

“Je veľmi dôležité byť prítomný v hlavnom meste krajiny“a ukázať, že život je posvätný od počatia až po prirodzenú smrť,” povedala organizátorka podujatia Debbie Duvalová pre LifeSiteNews. 

“Ako možno viete, pochod organizujeme vo štvrtok, ktorý je najbližšie k dátumu v roku 1969, keď premiér Pierre Trudeau a ďalší poslanci zrušili právnu ochranu nenarodených detí,” vysvetlila. “Pochodujeme vo štvrtok, pretože naši zvolení zástupcovia sú stále tu v Ottawe, namiesto svojich domovských rajónov, a môžu vidieť, ako sa zasadzujeme za dôstojnosť každého človeka.” 

ČÍTAŤ: Trudeau’s insane free contraceptives scheme will make Canada’s demographic crisis-even-worse/ 

Národný pochod za život, na ktorom sa minulý rok zúčastnilo viac ako 5 000 ľudí, zostáva najväčšou pro-life demonštráciou v Kanade a každoročným vrcholom pre mnohé rodiny, mládežnícke skupiny a&nbspiných, ktorí sa venujú posvätnosti života.  

Tento rok sa podľa Duvalovej oplatí urobiť si z cesty viacdňovú záležitosť, pretože sľubuje hviezdnu zostavu rečníkov na rôznych sprievodných podujatiach, vrátane bývalej riaditeľky kliniky plánovaného rodičovstva Abby Johnsonovej, ktorá inšpirovala film Naplánované. 

Po prvýkrát bude Národný pochod za život sprevádzať aj výstava Pro-Life Expo v Ottawskom konferenčnom a eventovom centre vo štvrtok 9. mája od 10.00 do 22.00 h a v piatok 10. mája od 8.00 do 15.00 h. Účastníci budú mať možnosť dozvedieť sa o mnohých významných pro-life, náboženských a mediálnych organizáciách a získať od nich tovar.  

Sponzormi podujatia sú LifeSiteNews, EWTN, 40 dní za život a Spoločníci kríža.  

Téma tohtoročného pochodu je “Nikdy na teba nezabudnem” z Iz 49, 15 - 16: “Môže matka zabudnúť na dieťa na prsiach a nemať súcit s dieťaťom, ktoré porodila? Hoci ona môže zabudnúť, ja na teba nezabudnem! Hľa, vyryl som si ťa na dlane svojich rúk, tvoje steny mám stále pred očami.”

“Potraty a eutanázia sú v Kanade bežné,” vysvetlil Duval. “V tejto dobe extrémneho opustenia je”čas pripomenúť si Božie slová, ktoré boli dané prostredníctvom proroka Izaiáša pred takmer 3 000 rokmi.” 

“Jeho prísľub ‘Nikdy na teba nezabudnem’ je nielen pripomienkou trvalej vernosti Boha’svojmu ľudu, ale aj večnou výzvou pre nás všetkých, aby sme boli svedkami jedinečnosti a nenahraditeľnosti každého dieťaťa stvoreného na jeho obraz,” pokračovala.  

Udalosti v súvislosti s Národným pochodom za život sa začínajú v nedeľu 5. mája diskusiou v zákulisí YouTube o novom pro-life filme ROE Kanada: V utorok 7. mája sa o 19.00 hod. vo farnosti St Mary’s v Ottawe uskutoční “Songs for Life” kaviareň. 

V stredu 8. mája sa v CLC uskutoční osobné premietanie nového filmu Johnsonovej’Nemysliteľné s panelovou diskusiou, na ktorej sa zúčastní aj samotná významná pro-life líderka.  

V stredu sa tiež bude o 19.30 hod. v Kostole svätej Terézie v Ottawe sláviť svätá omša, po ktorej bude nasledovať sviečkový sprievod k pamätníku Kanadská pocta ľudským právam. Tam sa od 21.00 do 22.00 hod. uskutoční vigília pri sviečkach za obete potratov, ktorej súčasťou bude modlitba, spev a dojímavé osobné svedectvá. Nasledovať bude svätá hodina v kostole svätej Terézie’  

Vo štvrtok ráno pred pochodom sa budú konať rôzne sväté omše a modlitby vrátane dvojjazyčnej svätej omše v katedrále Notre Dame, anglickej svätej omše v kostole sv. Patrika’s Basilica a latinská omša vo farnosti St. Clement’s.  

Národné zhromaždenie Pochod za život sa uskutoční na Parliament Hill od 12.30 do 13.30 hod, pričom pochod centrom Ottawy sa začne o 13:30. Po skončení pochodu, o 14:30 na kopci, sa členovia postaboratívnej kampane Silent No More Awareness podelia o osobné svedectvá ľútosti, nádeje a uzdravenia. Záverečnú modlitbu bude viesť Inštitút metropolitu Andreja Šeptického.

Čítajte: ‘Prosila som Boha o smrť’: Každoročná večera ruží,s recepciou o 17:00 a večerou o 18:30 sa uskutoční v Ottawskom konferenčnom a eventovom centre. Súčasťou večere bude exkluzívna diskusia Abby Johnsonovej so spoluzakladateľom a generálnym riaditeľom organizácie 40 dní za život Shawnom Carneym, ktorý zohral nezastupiteľnú úlohu pri Johnsonovej’konverzii.  

V piatok sa mladí Kanaďania zídu na Youth Summit, ktorý organizuje Niagara Region 

Right to Life a CLC Youth, na ktorom vystúpia Johnson, bývalý potratár dr. Bruchalského a obľúbenej domácej aktivistky Mary Wagnerovej, ktorá bola za svoje pro-life svedectvo uväznená.  

Po skončení summitu poskytne Kanadské centrum pre bioetickú reformu workshop o fotografovaní obetí potratov pre všetkých pro-liferov, ktorí chcú pochopiť, prečo a ako sa tento nástroj používa v aktivizme. 

Viac informácií o Národnom pochode za život vrátane kompletného programu, možností sponzorstva/výstavníctva a zoznamu autobusov nájdete na marchforlife.ca.