Shutterstock_2348235679-810x500.jpg

Argentínsky prezident Javier Milei zakázal vláde používať pro-LGBT "inkluzívny jazyk

143
Kultúra života
  • Prezident Milei zakázal inkluzívny jazyk v armáde a štátnej správe.
  • Ministerstvo obrany odstráni “nesprávne formy jazyka” podľa RAE a Argentínskej akadémie.
  • Milei odsudzuje inkluzívny jazyk a podporuje tradičné hodnoty katolíckej cirkvi.
  • Milei je kritizovaný aj chválený za svoje postoje k židovskej komunite a Ukrajine.

Argentínsky prezident Javier Milei rozšíril svoj zákaz používania inkluzívneho jazyka v armáde na všetky oblasti štátnej správy.

Dňa 23. februára vydalo ministerstvo obrany uznesenie, v ktorom oznámilo, že odstráni “nesprávne formy jazyka”, ktoré nezodpovedajú “predpisom stanoveným Kráľovskou španielskou akadémiou (RAE) a Argentínskou akadémiou literatúry.”

RAE stanovuje všeobecnú štandardizáciu španielskeho jazyka. V minulosti prezident tejto organizácie’označil “inkluzívny jazyk,” ktorý podporuje Organizácia Spojených národov, za gramatickú deformáciu, a teda nevhodný na používanie.

Dňa 27. februára hovorca Milei Manuel Adorni povedal novinárom v Buenos Aires, že argentínska vláda bude “iniciovať opatrenia na zákaz inkluzívneho jazyka… v celej štátnej verejnej správe.”

Pod vedením predchádzajúceho prezidenta Alberta Fernándeza v roku 2021 sa Argentína stala prvou latinskoamerickou krajinou, ktorá povolila občanom identifikovať sa ako “x”, pokiaľ ide o ich pohlavie na národných identifikačných preukazoch. V júli 2023 aktivisti usporiadali prvý “nebinárny pochod” v krajine. The Washington Post nedávno zverejnil expozíciu, v ktorej chváli tínedžerov v Argentíne, ktorí presadzujú “inkluzívny” jazyk.

Milei, ktorý bol vychovaný ako katolík, odsúdil pro-LGBT snahy ako formu “rodovej ideológie.

Pri aplikácii na španielčinu “inkluzívny jazyk” nahrádza mužské “-o” a ženské “-a” zakončenie slov znakom “@” a písmenom “x.” Napríklad slovo “amigos,” by sa nahradilo slovom “amig@s.”

Podľa denníka Buenos Aires Times, minister obrany Luis Petri oznámil, že sa uskutočnia školenia pre vojenský personál v tejto oblasti a že tí, ktorí porušia nové pravidlá, môžu čeliť sankciám.

Od svojho zvolenia v novembri 2023 bol Milei chválený konzervatívcami za svoj pro-life postoj. Na stretnutí Svetového ekonomického fóra v Davose v januári 2024 odsúdil ich “krvavý potratový program.”

Milei sa tiež vyjadril zásadný obdiv k judaizmu a bol otvoreným podporovateľom Ukrajiny v jej konflikte s Ruskom. Po svojom zvolení navštívil Izrael a oznámil svoj zámer presunúť argentínske veľvyslanectvo do Jeruzalema.

Arcibiskup emeritný Héctor Aguer z La Platy nedávno kritizoval Mileiho za to, že flirtuje s tým, že sa stal Židom. Predtým, ako sa vo februári zúčastnil na srdečnom stretnutí medzi štyrmi očami s pápežom Františkom vo Vatikáne, Milei verejne ho označil za “jezuitu, ktorý propaguje komunizmus.”