Shutterstock_2360884487-810x500.jpg

Trudeauova vláda zvažuje zákaz prenosných elektrických ohrievačov, zatiaľ čo Kanaďania majú problém s tým, aby si mohli dovoliť zostať v teple

31
Neutral
  • Poslanci a senátori by mali zrušiť uhlíkovú daň.
  • Health Canada skúma bezpečnosť prenosných elektrických ohrievačov.
  • Uhlíková daň zdražila všetko, vrátane potravín a energií.
  • Kanaďania čelia energetickej chudobe kvôli vysokým nákladom na služby.

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby upustili od uhlíkovej dane Pošlite správu TÝŽDEŇ

Kanadskí úradníci hľadajú dostatok informácií od rôznych zainteresovaných strán o používaní populárnych prenosných elektrických ohrievačov v súvislosti s otázkami bezpečnosti a zároveň sa pokúšajú zakázať tieto zariadenia napriek tomu, že vláda zdražila vykurovanie domácností v dôsledku sankčnej uhlíkovej dane.

Health Canada teraz prostredníctvom oznámenia zverejneného na svojej webovej stránke pridala prenosné elektrické ohrievače medzi nebezpečné spotrebiteľské výrobky, pretože môžu “predstavovať nebezpečenstvo pre ľudské zdravie alebo bezpečnosť.”

Okrem toho Health Canada otvorila 90-dňové konzultačné obdobie s názvom “Obdobie na podávanie pripomienok k posúdeniu nebezpečenstva pre ľudské zdravie alebo bezpečnosť prenosných elektrických ohrievačov” pre zainteresované strany, ako aj pre verejnosť, aby prostredníctvom elektronickej pošty poskytli digitálne pripomienky k svojmu názoru, či by sa tieto ohrievače mali zakázať.

“Health Canada zváži tieto pripomienky pri rozhodovaní o tom, či tieto výrobky predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské zdravie alebo bezpečnosť,” uviedla agentúra.

Podľa Health Canada, ak sa nepodarí zhromaždiť dostatok dôkazov o tom, že kompaktné elektrické ohrievače skutočne predstavujú bezpečnostné riziko, tieto zariadenia nebudú zakázané.

Konzultačné obdobie sa začalo 19. februára a skončí sa 19. mája.

Trudeauova vláda sa snaží presadiť vo všetkých kanadských provinciách reguláciu čistej nulovej spotreby, najmä v oblasti výroby elektrickej energie, už v roku 2035. Jeho vláda tiež odmietla rozšíriť výnimku z uhlíkovej dane na vykurovacie palivá na všetky provincie a túto výhodu umožnila len atlantickým provinciám.

Podľa štatistického úradu Kanady je “energetická chudoba,” ktorá by sa dala opísať ako neschopnosť “udržať zdravú teplotu v interiéri” počas celého roka, problémom v celej krajine. Kvôli uhlíkovej dani, ktorú zaviedla Trudeauova vláda a ktorá všetko zdražuje, má mnoho Kanaďanov problém dovoliť si základné veci, ako je elektrina, voda a, čo je najdôležitejšie pre zimné počasie, zemný plyn do pecí.

Z nedávnej správy zverejnenej McGillovou univerzitou vyplýva, že približne jedna z piatich kanadských domácností čelí nejakej forme “energetickej chudoby” kvôli vysokým nákladom na služby.

Na jeseň minulého roka kanadský štatistický úrad zverejnil zistenia, podľa ktorých sa 14 percent Kanaďanov potýkalo s “nebezpečnou alebo nepríjemnou teplotou” vo svojich domovoch najmenej štyri týždne v roku.

Zároveň sa v správe uvádza, že približne jeden zo siedmich Kanaďanov sa musel zaobísť bez základných vecí, ako sú lieky alebo potraviny, len aby mohol zaplatiť účty za energie.

Iróniou správy Štatistického úradu Kanady je, ako uvádza LifeSiteNews, že Trudeauova’uhlíková daň stojí Kanaďanov stovky dolárov ročne, keďže vládne zľavy nestačia na kompenzáciu vysokých nákladov na palivá.

Franco Terrazzano, federálny riaditeľ Kanadskej federácie daňových poplatníkov, minulý mesiac pre LifeSiteNews povedal, že  ak by vláda chcela urobiť všetky oblasti života dostupnejšími, mala by nechať ľuďom viac peňazí vo vreckách a znížiť dane.”

“Trudeau by mal úplne zrušiť svoju uhlíkovú daň,” dodal.

Elektrické ohrievače, ktoré sú predmetom skúmania, zahŕňajú prenosné ohrievače na základové dosky, ohrievače poháňané ventilátorom, ohrievače poháňané len elektrickým prúdom a ohrievače typu radiátorov plnených tekutinou. Health Canada tvrdí, že tieto ohrievače môžu spôsobovať nebezpečenstvo požiaru v dôsledku chybnej elektroinštalácie a môžu sa prehrievať.

Treba poznamenať, že v mnohých krajinách, napríklad v Mexiku, sú prenosné elektrické ohrievače normou. Hoci môžu predstavovať nebezpečenstvo požiaru, väčšina moderných ohrievačov obsahuje automatické vypínanie v prípade, že sa zariadenie prevrhne.

Ohrievače, ktoré sú trvalo pripojené, nie sú predmetom preskúmania.

Health Canada uvádza, že od roku 2011 do roku 2023 bolo nahlásených 252 incidentov s piatimi úmrtiami a 10 zraneniami.

Ak ide o Trudeau’ovu uhlíkovú daň, tá zdražila všetko. Správa z 5. septembra 2023 kanadského štatistického úradu ukazuje, že ceny potravín rastú rýchlejšie ako celková inflácia, a to tempom 10 až 18 % ročne.

Podľa nedávneho prieskumu cien v supermarketoch kanadského štatistického úradu platia Kanaďania za mrkvu o 12 percent viac, za hamburger (mleté mäso) o 14 percent viac a za detskú výživu o 27 percent viac.

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby zrušili uhlíkovú daň Pošlite správu ešte DNES