PLanned-Parenthood-scaled-810x500.jpg

Špičkový lekársky časopis uverejnil falošnú štúdiu riaditeľa plánovaného rodičovstva s falošnými údajmi o znásilneniach

16
Kultúra smrti
  • Aktivisti za potraty šíria propagandu proti pro-life zákonom.
  • Štúdia tvrdiaca, že pro-life zákony vedú k viac znásilneniam, je nekvalitná.
  • Metodológia štúdie je chybná a údaje sú prehnané a zavádzajúce.
  • Autori štúdie sú potratoví aktivisti, ktorí šíria nepravdivé informácie.

Kým sa aktivisti za potraty pripravujú na ďalšie kolo bojov na úrovni jednotlivých štátov, rozohráva sa aj propagandistická vojna. Hlavný prúd tlače uverejňuje priebežne prívaly článkov o potratoch, ktoré sa orientujú na vykresľovanie pro-life zákonov ako krutých a poškodzujúcich ženy. V marci minulého roka uverejnil denník The Babylon Bee satirický titulok: “DISGUSTING: Minulý mesiac sa do hry zapojil aj časopis JAMA Internal Medicine, ktorý uverejnil štúdiu, v ktorej sa tvrdí, že od zrušenia rozsudku Roe v. Wade bolo v štátoch s pro-life zákonmi spáchaných 519 981 znásilnení, v dôsledku ktorých sa narodilo 64 565 detí. Táto správa sa dostala na titulné stránky novín ako dôkaz krutosti štátov podporujúcich život, pričom z nej zjavne vyplýva, že keby boli potraty dostupnejšie, mohlo byť potratených týchto 64 565 detí.

Ale ako to už býva, fakty sa nezhodujú s’tvrdeniami tejto štúdie. Dr. Michael New, pro-life štatistik, ktorého odborné znalosti som’už mnohokrát využil vo svojom podcaste LSN, rozbil túto štúdiu v krátkom článku pre National Review Online. “Nazvať tieto čísla prehnanými by bolo slabé slovo,” New uvádza. “Článok je úprimne povedané jedným z najhorších a najzavádzavejších propagačných výskumov, s akými som sa za roky svojho pôsobenia ako sociológ stretol. Navyše skutočnosť, že sa tento článok objavil v prestížnom recenzovanom časopise, mu dodáva legitimitu a dôveryhodnosť, ktorú si absolútne nezaslúži.”

New poznamenáva, že metodológia autorov je mimoriadne nekvalitná. Autori, píše New, “tvrdia, že približne 12,5 percenta znásilnení vedie k počatiu. To je mimoriadne vysoké číslo. Výsledky prieskumu medzi viac ako 4 000 ženami, ktoré boli uverejnené v časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology v roku 1996, uvádzajú toto číslo bližšie k 5 percentám. Okrem toho je údaj 5 percent uvedený v tomto článku v časopise z roku 1996 pravdepodobne vysoký, pretože viaceré respondentky v prieskume uviedli, že boli znásilnené viac ako raz.” New pokračuje:

Po druhé, v štatistikách nahlásených znásilnení existujú mimoriadne veľké rozdiely. Autori používajú údaje z Národného prieskumu o intímnom partnerskom a sexuálnom násilí CDC’2016–17, podľa ktorého sa viac ako 1,4 milióna žien stalo obeťou dokonaného násilného znásilnenia počas dvanástich mesiacov. To je viac ako štyrikrát viac ako odhady, ktoré poskytuje Ministerstvo spravodlivosti’v rámci Národného prieskumu viktimizácie trestných činov, a viac ako desaťkrát viac ako údaje FBI o počte znásilnení oznámených orgánom činným v trestnom konaní. Okrem toho boli údaje CDC kritizované za výrazné nadhodnotenie výskytu znásilnení. Féroví výskumníci by tieto rozdiely aspoň priznali. Autori článku JAMA Internal Medicine však jednoducho predpokladajú, že oveľa vyššie odhady CDC sú najpresnejšie… ak by sa extrapolovali výpočty autorov’ na celú krajinu, v roku 2017 by bolo počatých približne 178 000 detí pri znásilnení. Ak by sa polovica obetí znásilnenia rozhodla pre interrupciu, znamenalo by to, že približne 10 % všetkých interrupcií bolo vykonaných na obetiach znásilnenia. Viaceré prieskumy spoločnosti Guttmacher však zistili, že len 1 percento žien, ktoré žiadajú o interrupciu, uvádza ako dôvod na interrupciu to, že sa stali obeťou znásilnenia. To jasne ukazuje, aké prehnané sú v skutočnosti tieto odhady.

Prekvapivo sa ukazuje, že autormi týchto tvrdení sú v skutočnosti potratoví aktivisti. Hlavný autor Samuel Dickman, zdôrazňuje New, je lekárskym riaditeľom organizácie Planned Parenthood of Montana; druhá autorka, Kari Whiteová, je výkonnou a vedeckou riaditeľkou organizácie Resound Research for Reproductive Health, ďalšej pro-potratovej organizácie. Nie je prekvapujúce, že médiá, ktoré sa vrhli na zverejnenie tvrdení tejto falošnej štúdie, nemali záujem podeliť sa o tieto dôležité súvislosti so svojimi čitateľmi alebo divákmi. Aktivistickí novinári využívajú aktivistický výskum na to, aby zmenili verejný konsenzus o potratoch a prijali dodatky na štátnej úrovni na podporu potratov – a prestížne časopisy im v tom pomáhajú.