ultrasound-e1709050993504-810x500.jpg

Manželia z Idaha žalujú štát po tom, čo cestovali do Oregonu, aby potratili svoje dieťa s podozrením na Turnerov syndróm

0
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Progresívne zmeny v cirkvi a spoločnosti sú nebezpečné pre život a rodinu.
  • Manželia cestovali na potrat kvôli Turnerovmu syndrómu, ktorý neohrozuje život.
  • Legalizované potraty sú eugenické a diskriminačné voči deťom so zdravotnými problémami.
  • Článok na CNN nezohľadňuje dehumanizáciu a násilie voči nenarodenému dieťaťu.

CNN sa nedávno podelila o&nbsppríbeh páru z&nbspIdaha, ktorý cestoval do Portlandu v&nbspOregone na potrat po tom, čo sa predpokladalo, že ich “vytúžené dieťa má Turnerov syndróm, ktorý neohrozuje život a postihuje ženy. Dievčatá a ženy s týmto ochorením môžu mať rôzne príznaky, ale môžu viesť “normálny” život.

Jen a John Adkinsovci pre CNN uviedli, že chcú veľkú rodinu a tešili sa, že svojmu dvojročnému synovi dajú súrodenca, keď sa dozvedeli, že Jen je tehotná. CNN uvádza, že manželia boli “nadmieru” šťastní z tehotenstva, ale v 12. týždni sa ich “plány rozbili počas rutinného ultrazvukového vyšetrenia.”

PREČÍTAJTE SI: Pro-life lekári sa podpísali pod prípad potratovej tabletky FDA, ktorý bude riešiť Najvyšší súd

‘Veľmi pravdepodobná’ diagnóza stavu, ktorý neohrozoval život

“Hneď ako mi ultrazvukový technik priložil tú paličku na brucho a ja som na obrazovke uvidela dieťa, vedela som, že niečo nie je v poriadku,” povedala Jen. “Jednoducho som povedala, ‘že’je tam veľa tekutiny, ktorá’tam nemá byť.’”

Povedali im, že je “veľmi pravdepodobné,” uviedla CNN, že ich dcéra má Turnerov syndróm, pri ktorom chýba jeden alebo časť jedného chromozómu X. Hoci je tu vysoký výskyt potratov, deti narodené s Turnerovým syndrómom môžu žiť relatívne normálne a normálny život. Klinika Mayo uvádza, že Turnerov syndróm môže spôsobiť srdcové abnormality, problémy s obličkami a iné liečiteľné stavy. Môže spôsobiť aj špecifické fyzické znaky a často chýbajú vaječníky. Príznaky sa u jednotlivých osôb líšia, pričom u niektorých dievčat sa príznaky alebo symptómy prejavia až v neskoršom veku.

Podľa NHS, hoci na Turnerov syndróm neexistuje liek, dievčatá a ženy s týmto ochorením môžu “viesť relatívne normálny a zdravý život” s “mierne skrátenou” očakávanou dĺžkou života mid-60s to early-70s.

Ale manželom sa’plány’rozbili” správou, že ich dcéra môže mať netermínové ochorenie.

Je normálne, že vám diagnóza vášho dieťaťa zlomí srdce alebo vás nahnevá, ale tvrdenie, že ich “plány boli zničené” poukazuje na eugenické motívy legalizovaných potratov. Toto dieťa bolo chcené rodičmi, keď sa predpokladalo, že je “zdravé ale akonáhle sa objavili náznaky, že by mohlo mať zdravotný stav – dokonca taký, ktorý sa dá prežiť – bolo určené na potrat. Už nezapadala do plánov svojich rodičov’“

Potrat pod ‘rúškom tmy’

Napriek nádeji, ktorá pre ich dcéru existovala, lekári manželom povedali, že je prekvapujúce, že Jen’ešte nepotratila, a varovali ich, že to pravdepodobne kedykoľvek urobí. Povedali jej: “Čím dlhšie zostanete tehotná, tým viac vám hrozí, že sa u vás objavia vlastné komplikácie.”

Lekári však vedia, že každé tehotenstvo so sebou nesie riziko komplikácií a čím ďalej každé tehotenstvo postupuje, tým je riziko komplikácií väčšie, pretože väčšina komplikácií sa vyskytuje neskôr v tehotenstve. Oplatí sa riskovať komplikácie v tehotenstve len v prípade detí, ktoré sú považované za “zdravé” alebo “normálne?"

Jen sa lekára opýtala na svoje možnosti a bolo jej povedané, že interrupcia nie je v štáte Idaho legálna.

Čítajte: Kandidátka na líderku albertskej NDP hovorí, že’je‘hrdá’ na svoj pro-potratový záznam

“Poslali ma domov, aby som smútila a trúchlila a obvolávala, či by sme sa nemohli dohodnúť na [potrate] mimo štátu,” povedala Jen.

Pár nakoniec odcestoval do Portlandu s pomocou fondov na prístup k potratom a peňazí od rodiny.

“Pre ľudí ako my – viete, my’sme obyčajní Američania,” povedal John. “Nemáme’také ľahko dostupné likvidné finančné prostriedky.”

John povedal, že keď cestovali do Oregonu, obávali sa, že porušujú zákon. “Úprimne sme mali pocit, že utekáme a museli sme to urobiť pod rúškom tmy,” povedal. “Bol to naozaj, naozaj bizarný pocit”akoby sme”boli zločinci, ktorí sa musia skrývať pred štátom.”

Nie je však žiadny zákon, ktorý by bránil dospelým opustiť Idaho, aby si zaobstarali potrat.

A ‘súprava’ tela ich dieťaťa’

Potratové zariadenie v Portlande dalo páru “súpravu,” povedal John. Vo vnútri bol “produkt počatia” alebo pozostatky “tohto dieťaťa, ktoré sme chceli.”

CNN uviedla, že “Jen vyšla z kliniky so škatuľou, ktorú potrebovala urýchlene odoslať. Čas bežal; ak by zmeškali uzávierku FedEx…, nemohli by’dostať kľúčové výsledky testov, ktoré by ovplyvnili budúcnosť ich rodiny.”

Ale v tej krabici bol člen ich rodiny.

“Chceli sme mať absolútnu istotu, že to bola náhoda… že to nebol’nejaký genetický stav, ktorý sme vytvorili zmiešaním našich dvoch génov,” povedala Jen. “Cítili sme, že by od nás bolo nezodpovedné skúšať to znova bez toho, aby sme sa pokúsili získať čo najviac informácií.”

John povedal: “Takže moja spomienka je na to, ako som vošiel do tej prvej Walgreens a držal hnedé papierové vrecko, v ktorom bolo naše dieťa a všetky nádeje a sny a všetko, čo sme chceli. Bola to taká škaredá, dehumanizujúca skúsenosť, ktorú sme nepotrebovali. Nemuselo to tak byť.”

Odľudštenie nevinného dieťaťa

O čom sa však v tomto príbehu nikdy nehovorí, je odľudštenie tohto dievčatka – čo je odľudštenie každého kto je živý s Turnerovým syndrómom. Medzi známe osoby, ktoré trpia týmto ochorením, patria americká olympijská gymnastka Missy Marloweová, herečka Linda Huntová a doktorka Catherine Wardová Melverová, lekárka zaoberajúca sa genetikou.

CNN neuvádza, čo sa stalo s telom dcéry Jen a Johna’po ukončení testovania, ani čo sa stalo s jej telom počas potratu.

Počas potratu metódou D&C, ktorý sa vykonáva do 14. týždňa tehotenstva, sa do maternice zavedie odsávací katéter a dieťa sa odsáva von, pričom sa trhá na kúsky. Pri potrate D&E, ktorý sa vykonáva po 14. týždni v priebehu druhého trimestra, sa na rozštiepenie dieťaťa používa Sopherova svorka. Najprv sa odstránia končatiny a po dekapitácii sa rozdrví lebka. Ak je ešte malé, môže sa porodiť vo väčších kusoch alebo dokonca celé. Násilie, ktoré sa na nej vykonáva, je však nehumánne a znepokojujúce.

Napriek tomu CNN chce, aby jej čitatelia vyjadrili súcit s rodičmi. Manželov nikto nenútil, aby išli na potrat alebo aby svoje dieťa poslali v krabici na testy. Oni si to vybrali sami. Ich dcéra to’neurobila.

Čítajte: Komediant Shane Gillis má posolstvo o Downovom syndróme, ktoré stojí za vypočutie

Testy ukázali, že dievčatko skutočne trpí Turnerovým syndrómom, ale naznačili, že žiadna z budúcich dcér páru’nebude vystavená zvýšenému riziku. V súčasnosti čakajú ďalšie dieťa.

Jen povedala, že sa lekárov opýtala, ako by sa jej skúsenosť líšila, keby bol potrat v Idahu legálny.

“Povedali jej: ‘Odkázali by sme vás na súkromnú kliniku v centre Boise,’” spomína. “Všetky testy by urobili sami a bol by to oveľa humánnejší a dôstojnejší zážitok a mohli by sme byť v kruhu priateľov a rodiny.”

Ale interrupcia by nikdy nebola “humánnym a dôstojným zážitkom” pre ich dcéru, bez ohľadu na zariadenie alebo štát, v ktorom sa vykonala. Interrupcia nespravodlivo oberá nevinnú ľudskú bytosť o jej prirodzené právo na život. To nie je humánne.

Žaloba

Centrum pre reprodukčné práva v súčasnosti využíva strašnú smrť tohto dievčatka v súdnom procese, ktorého cieľom je ukončiť platnosť zákona Idaho’o ochrane života. V žalobe sa žiada, aby bol zákon “objasnený”, pokiaľ ide o lekárske výnimky, hoci už teraz je jasný. Potrat je v štáte Idaho legálny v prípade záchrany života matky (hoci umelý potrat je nikedy z lekárskeho hľadiska nevyhnutný) alebo v prípadoch znásilnenia či incestu. Nie je’legálny pre prípady, keď dieťa dostane diagnózu – alebo možnú diagnózu – a rodičia chcú diskriminačný, eugenický potrat.

CNN si zrejme chce vybudovať sympatie verejnosti k žalobe a k Jen a Johnovi, ktorí sú vykreslení ako “obyčajní Američania”, ktorí tvrdia, že boli zákonom proti vraždám donútení cestovať “pod rúškom tmy”, aby ich nenarodené dieťa zabili pre jeho odlišnosť.

Prevzaté so súhlasom Live Action.