GettyImages-1236164308-810x500.jpg

Senátor Ted Cruz predkladá návrh zákona na zákaz CBDC, aby sa USA nestali "štátom dohľadu

18
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • CBDC zmení Ameriku na štát dohľadu, tvrdia republikáni.
  • Vláda by mohla sledovať výdavky a blokovať prístup k peniazom občanov.
  • CBDC je nebezpečný nástroj sledovania, varujú kritici.
  • Republikáni bojujú proti CBDC, obávajú sa totalitného štátu.

Americký senátor Ted Cruz predstavil zákon o CBDC proti štátu dohľadu, ktorý má zakázať Federálnemu rezervnému systému vydávať digitálnu menu centrálnej banky (CBDC), ktorá by podľa republikánskych sponzorov zákona mohla premeniť krajinu na štát dohľadu, pretože by odovzdala kontrolu nad osobnými financiami federálnym vládnym agentúram.

Digitálna mena síce ponúka niektoré atraktívne vlastnosti, ale zároveň by poskytla federálnej vláde neobmedzenú možnosť využiť túto technológiu proti občanom, čo by jej umožnilo špehovať výdavkové návyky bežných Američanov a blokovať prístup k peniazom na ich osobných bankových účtoch.

USA. Tom Emmer z Minnesoty, člen väčšiny v Snemovni reprezentantov, vlani na jeseň opísal hrozbu amerického CBDC:

Na rozdiel od decentralizovaných kryptomien, ako je Bitcoin, CBDC je digitálna forma suverénnej meny, ktorú navrhuje a vydáva vláda a transakcie sa uskutočňujú v digitálnej účtovnej knihe, ktorú kontroluje táto vláda. Stručne povedané, CBDC sú vládou kontrolované programovateľné peniaze, ktoré, ak nie sú navrhnuté tak, aby napodobňovali hotovosť, by mohli federálnej vláde poskytnúť možnosť sledovať transakcie Američanov’ a potlačiť politicky nepopulárne aktivity.

Vládou vydávaný CBDC nie je nič iné ako nástroj sledovania v štýle ČKS, ktorý by sa používal na podkopávanie amerického spôsobu života.

“Zatiaľ čo Američania v celej krajine sú trestaní za to, že myslia, hovoria a volia ‘nesprávnym’ spôsobom, posledná vec, ktorú potrebujeme, je, aby vláda sledovala osobné financie,” vysvetľuje sa vo vyhlásení organizácie Heritage Action for America týkajúcom sa novej legislatívy. “Legislatíva proti CBDC je potrebná na ochranu finančného súkromia Američanov’ tvárou v tvár potenciálnemu sledovaniu, kontrole a politickému zastrašovaniu.”

“CBDC predstavujú pre bežných Američanov veľké obavy o súkromie, vrátane poskytnutia možnosti vláde zhromažďovať intímne osobné údaje o USA. občanov a potenciálne sledovať a zmraziť finančné prostriedky z akéhokoľvek dôvodu,” uviedla Blockchain Association.

Sen. Cruz, hlavný predkladateľ návrhu zákona, povedal, “Bidenova administratíva slintá pri myšlienke na porušovanie našej slobody a zasahovanie do súkromia občanov s cieľom sledovať ich osobné výdavkové návyky, a preto musí Kongres objasniť, že Federálny rezervný systém nemá právomoc zaviesť CBDC.”

“Veľká vláda nemá čo špehovať Američanov, aby kontrolovala ich osobné financie a sledovala ich transakcie,” povedal republikánsky senátor USA Rick Scott z Floridy, jeden z predkladateľov návrhu zákona. “Je to obrovské prekročenie právomocí.”

Začiatkom roka 2022 Bidenova administratíva požiadala Fed, aby prešetril vytvorenie CBDC.

“Viac ako 100 krajín skúma alebo pilotne zavádza digitálne meny centrálnych bánk (CBDC),” povedal Biden a upozornil, že USA “musia zohrávať vedúcu úlohu v medzinárodnej angažovanosti a globálnom riadení digitálnych aktív v súlade s demokratickými hodnotami a globálnou konkurencieschopnosťou USA.”

Mnohí republikáni to však nepovažujú za nič iné ako prostriedok na premenu Ameriky na totalitný štát.

Protesty proti CBDC v USA sa stali neoddeliteľnou súčasťou posolstiev kandidátov na prezidenta v roku 2024’

Pred mesiacom sa bývalý prezident Donald Trump zaviazal, že v prípade znovuzvolenia do Bieleho domu CBDC zakáže.

“Ako váš prezident nikdy nedovolím vytvorenie digitálnej meny centrálnej banky,”povedal Trump davu počas predvolebného podujatia v New Hampshire.

“Takáto mena by poskytla federálnej vláde — našej federálnej vláde — absolútnu kontrolu nad vašimi peniazmi,” povedal Trump. “Mohli by vám vziať vaše peniaze a vy by ste sa ani nedozvedeli, že sú preč.”

“Bola by to nebezpečná hrozba pre slobodu a ja jej zabránim, aby prišla do Ameriky,” prisľúbil.

Až Robert F. Kennedy Jr, bývalý demokrat, ktorý teraz kandiduje ako nezávislý prezidentský kandidát, varoval, že CBCD sú “pohromou pre ľudské práva a občianske práva”, pričom podobne sľúbil, že zastaví postup Fedu pri vytváraní CBDC.

Jedenásť krajín už plne zaviedlo CBDC vrátane Číny, kde je digitálna mena viazaná na“sociálne kreditné skóre osoby.”

Čínska komunistická strana (ČKS) využíva svoju rozsiahlu sieť digitálnych kamier —odhaduje sa, že ich je viac ako jedna miliarda — v kombinácii so schopnosťami rozpoznávania tváre na každodenné monitorovanie pohybu a konania svojich občanov. To spolu s ďalšími možnosťami zhromažďovania informácií, ktoré sa využívajú v spojení s vládou kontrolovanou digitálnou menou, umožňuje ČKS trestať tých, ktorí prekračujú požadované spoločenské normy.

Zatiaľ čo demokrati v Kongrese sa snažili priechod legislatívy oprávňujúcej FED zaviesť CBDC, republikáni sa podobne snažili takémuto kroku zabrániť.

Na jeseň minulého roka Emmer predložil v Snemovni reprezentantov USA návrh zákona s rovnakým názvom ako Cruzov’návrh zákona, “CBDC Anti-Surveillance State Act,” s cieľom” zastaviť snahy nevolených byrokratov vo Washingtone, D.C. od vydávania digitálnej meny centrálnej banky (CBDC), ktorá likviduje právo Američanov’na finančné súkromie.

Spolu s Cruzom návrh zákona podporujú republikánski senátori Bill Hagerty z Tennessee, Scott, Ted Budd zo Severnej Karolíny a Mike Braun z Indiany.