shutterstock_1705671331-scaled-810x500.jpg

Meta vedela, že rodičia speňažujú fotografie svojich detí pre pedofilov: bombastické správy

19
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Meta vedel o sexuálnom zneužívaní detí cez svoje nástroje na predplatné.
  • Zamestnanci varovali o nevhodnom správaní sa na Facebooku a Instagrame.
  • Instagram odmeňuje účty s neplnoletými modelkami za väčšiu viditeľnosť.
  • Meta odmietol zákaz predplatného pre podozrivých pedofilov, technológia zlyhala.

Sociálny mediálny gigant Meta si bol vedomý, že jeho nástroje na predplatné sa používajú na uľahčenie sexuálneho zneužívania detí, ale podľa dvoch nedávnych výbušných správ v denníkoch The Wall Street Journal a The New York Times tento problém zanedbal.

Zprávy sa týkajú varovaní, ktoré zamestnanci spoločnosti’pre bezpečnosť vydali svojim nadriadeným v roku 2023 v súvislosti s nástrojmi plateného predplatného na Facebooku a Instagrame’ktoré využívali stovky “rodičmi spravovaných neplnoletých účtov” na predaj snímok dospelých používateľov mužského pohlavia” s vlastnými malými dcérami v plavkách a tričkách. 

Samotné fotografie neboli sexuálne, nahé ani inak nezákonné a mnohí zákazníci dali matkám, ktoré účty spravovali, jasne najavo, že z nich majú sexuálne potešenie. “Niekedy sa rodičia zapájali do sexuálnych žartov o vlastných deťoch alebo nechávali svoje dcéry komunikovať s predplatiteľmi’ sexuálnych správ,” uviedol denník. “Odporúčacie systémy Meta’aktívne podporovali takéto účty neplnoletých modeliek používateľom, ktorí boli podozriví z nevhodného správania sa na internete voči deťom.”

“Jeden z výpočtov, ktorý vykonala firma zaoberajúca sa demografiou publika, zistil, že medzi 5 000 skúmanými účtami bolo 32 miliónov spojení s mužskými sledovateľmi,” uvádza sa v správe Times. “Interakcia s mužmi otvára dvere zneužitiu. Niektorí lichotia, šikanujú a vydierajú dievčatá a ich rodičov, aby získali čoraz rasistickejšie obrázky. Denník Times monitoroval samostatné výmeny správ v aplikácii Telegram, v ktorej muži otvorene fantazírujú o sexuálnom zneužívaní detí, ktoré sledujú na Instagrame, a vychvaľujú platformu za to, že sú snímky tak ľahko dostupné.”

Mnohí rodičia však na to pristúpili vďaka značným finančným stimulom, ktoré sú v hre: “Väčší počet sledovateľov vyzerá pre značky pôsobivo a zvyšuje šance na získanie zliav, produktov a iných finančných stimulov a samotné účty sú odmeňované algoritmom Instagramu’väčšou viditeľnosťou na platforme, čo zase priťahuje viac sledovateľov.”

The Times dodal, že používatelia Instagramu, ktorí nahlásia sexuálne explicitné obrázky a podozrenia z predátorstva “sa zvyčajne stretávajú s mlčaním alebo ľahostajnosťou,” a aj keď použijú funkciu blokovania na “mnohých” z nich boli skutočne potrestaní obmedzením vlastného prístupu k niektorým funkciám.

“Každý na Instagrame môže kontrolovať, kto ho môže označiť, spomenúť alebo poslať správu, ako aj to, kto môže komentovať jeho účet,” povedal pre Times hovorca spoločnosti Meta Andy Stone. “Okrem toho účtom, ktoré vykazujú potenciálne podozrivé správanie, zabraňujeme používať naše monetizačné nástroje a plánujeme obmedziť takýmto účtom prístup k predplatenému obsahu.”

Bývalí zamestnanci, ktorí pracovali na bezpečnostnom oddelení spoločnosti’však tvrdia, že Meta si všeobecnú situáciu uvedomuje už roky, napriek tomu jej chýbajú pracovné sily a zdroje, aby sa ňou “nezaťažila”.

The Journal dodal, že tímy, ktoré vlani upozornili spoločnosť Meta na najnovší problém, odporučili, aby spoločnosť zakázala účtom s detskými modelmi ponúkať predplatné alebo vyžadovala od účtov predávajúcich obsah súvisiaci s deťmi registráciu na prísnejšie monitorovanie. Spoločnosť však tieto návrhy odmietla a namiesto toho sa uspokojila s automatickým systémom, ktorý by teoreticky zakázal predplatné podozrivým pedofilom – ale “technológia nie vždy fungovala’a zákaz predplatného sa dal obísť založením nového účtu.”

Meta je v súčasnosti predmetom žalobygenerálneho prokurátora Nového Mexika Raúl Torreza, ktorý po niekoľkomesačnom vyšetrovaní platforiem spoločnosti’ju a jej generálneho riaditeľa Marka Zuckerberga obvinil z uľahčovania obchodovania s deťmi, ako aj z distribúcie materiálov o sexuálnom zneužívaní detí.