eu-farmers-protest-concessions-feature-800x417-1-810x500.jpg

Protestujúci poľnohospodári dosiahli veľké ústupky, ale lídri EÚ sa v otázke čistého nulového klimatického cieľa držia pri zemi

13
Neutral
V článku sa dočítate:
  • EÚ ustupuje od kľúčových opatrení zelenej agendy po rozsiahlych protestoch poľnohospodárov
  • Nový plán Komisie nezníži emisie skleníkových plynov o 90 % do roku 2040
  • Ursula von der Leyenová upustila od požiadavky na zníženie používania pesticídov
  • Protesty poľnohospodárov pokračujú napriek urobeným ústupkom

Po minulotýždňových protestoch poľnohospodárov z celej Európskej únie (EÚ) v Bruseli Európska komisia ponúkla poľnohospodárskemu sektoru určité ústupky - uviedla však, že svoj plán na zníženie emisií skleníkových plynov o 90 % do roku 2040 nezníži, informovala v utorok agentúra Reuters.

Nový plán Komisie upúšťa od požiadavky znížiť emisie súvisiace s poľnohospodárstvom, ako sú dusík, oxid dusný a metán, o jednu tretinu a ruší odporúčanie, aby občania EÚ jedli menej mäsa, uviedol The Telegraph.

Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová v utorok tiež navrhla, že upustí od svojho návrhu, v ktorom sa od poľnohospodárov požaduje, aby do roku 2030 znížili používanie pesticídov na polovicu, a uviedla, že sa stal “symbolom polarizácie,” podľa The Guardian.

Dalšie ústupky zahŕňali obmedzenie ukrajinského poľnohospodárskeho dovozu a odloženie pravidiel na vyčlenenie väčšieho množstva pôdy na podporu zdravia pôdy a biodiverzity.

Čítajte: EÚ ustupuje od kľúčových opatrení zelenej agendy po rozsiahlych protestoch poľnohospodárov’

Na príkaz von der Leyen’stredopravicovej Európskej ľudovej strany sa v revidovanom pláne Komisie objavujú formulácie, ktoré chvália hodnotu poľnohospodárskeho sektora a poukazujú na jeho význam pre dosiahnutie cieľa EÚ, ktorým je potravinová nezávislosť, napísal Politico.

Kompromis prichádza po týždňoch stupňujúcich sa demonštrácií poľnohospodárov vo Francúzsku, Španielsku, Nemecku, Portugalsku, Taliansku, Poľsku, Holandsku, Belgicku, Litve a ďalších krajinách EÚ proti viacerým politikám – od dotácií na palivá a nekalých obchodných praktík až po zelené emisné pravidlá a dane – ktoré podľa nich ohrozujú ich živobytie.

Farmári tvrdili, že klimatické nariadenia ich vyčlenili nespravodlivo a predstavujú neprimeranú záťaž v porovnaní s inými odvetviami, ktoré tiež poškodzujú životné prostredie, uvádza sa v Washington Examiner.

V priebehu niekoľkých uplynulých týždňov traktory vo viacerých európskych mestách zablokovali hlavné diaľnice a mestské ulice – dokonca airport – prinútili národné vlády zasadnúť k rokovaciemu stolu pred minulotýždňovým summitom Európskeho parlamentu v Bruseli.

Koalícia nemeckého kancelára Olafa Scholza’

 minulý mesiac súhlasila s tým, že nezruší daňovú úľavu na nové poľnohospodárske vozidlá a že bude postupne znižovať dotácie na poľnohospodársku naftu.

V Francúzsko, vláda premiéra Gabriela Attala’v januári zvýšila dotácie pre chovateľov hospodárskych zvierat, stiahla plány na zvýšenie dane z pohonných hmôt, sľúbila jasne definovať lab-grown meat, zakázala dovoz potravín pestovaných s neonikotinoidným pesticídom už zakázaným v krajine a pozastavila svoj plán na znižovanie pesticídov.

Napriek ústupkom protesty pokračujú

Napriek už urobeným ústupkom – a na pozadí toho, že členovia Európskej komisie vydali vyhlásenia na podporu poľnohospodárov a ich ťažkej situácie – poľnohospodári vo viacerých európskych krajinách pokračujú v protestoch pred júnovými voľbami do EÚ.

Farmári v Španielsku tento týždeň v rámci série protestov zablokovali hlavné cestné ťahy vo veľkých mestách a ich okolí, pričom poľnohospodárska lobby označila diskusiu v EÚ za “hru na obviňovanie”

Talianski poľnohospodári sa zhromažďujú v Ríme na protest proti lacnému dovozu z krajín mimo EÚ, pričom na transparentoch sa objavujú heslá ako “Žiadny farmár, žiadne potraviny.”

Desiatky gréckych poľnohospodárov’ organizácií v utorok odhlasovali, že sa so svojimi traktormi spustia do Atén a zablokujú diaľnice, aby získali vládne ústupky. Medzi ne patrí aj urýchlenie rekonštrukcie po silných záplavách, ktoré vlani v septembri postihli Tesáliu, srdce gréckej poľnohospodárskej produkcie.

Viac Chorvátski poľnohospodári zvažujú, že sa pridajú k celoeurópskym akciám, pričom sa odvolávajú na ekologickú politiku a obchodné dohody.

“Veríme, že s požiadavkami, o ktorých sa diskutuje na protestoch v EÚ, súhlasíme a týkajú sa problémov, ktorým čelí celá EÚ,” povedal v utorok Mladen Jakopović, predseda Chorvátskej poľnohospodárskej komory.

Lídri EÚ dúfajú, že sa im podarí utlmiť prebiehajúce protesty poľnohospodárov v mesiacoch pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu kvôli obavám, že nepokoje by mohli priniesť vlnu populistických kandidátov, ktorí by boli menej ochotní prijímať klimatické opatrenia.

Klimatické politiky EÚ’zostávajú vo veľkej miere nezmenené

Nedávne ústretové opatrenia pre poľnohospodárov, ktoré ponúkla Európska komisia, nezmenili jej celkový cieľ dosiahnuť klimatickú neutralitu (net zero) do roku 2050, ani jej priebežné ciele znížiť emisie skleníkových plynov o 55 % do roku 2030 a 90-percentné zníženie do roku 2040, uvádza Politico.

Wopke Hoekstra, európsky komisár pre oblasť klímy, oznámil tieto ciele v utorok na zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Hovorca Európskej ľudovej strany Peter Liese v pondelok povedal, že podpora jeho strany týmto cieľom závisí od toho, aby sa kládol väčší dôraz na “pozitívne príležitosti” pre poľnohospodárov a menej na “nové nástroje, ktoré v klimatickej politike vidia skôr nepriateľa poľnohospodárov.”

Odporúčania komisie”ešte nie sú zákonmi, ktoré bude posudzovať nasledujúca komisia po tohtoročných letných”voľbách do EÚ. Predtým, ako budú takéto návrhy vytesané do kameňa, sa budú musieť dohodnúť Európsky parlament a členovia EÚ.

Odporúčania týkajúce sa klimatických cieľov prichádzajú v čase, keď nemecká vláda po vyradení svojich jadrových reaktorov minulý mesiac oznámila plány na vynaloženie miliárd na nových plynových elektrární s cieľom zabezpečiť dlhodobú energetickú bezpečnosť.

Tento článok pôvodne uverejnil Obranca   Webová stránka Obrany zdravia detí s News & amp; Views pod licenciou Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0. Prosím, zvážte predplatné The Defender alebo darcovstvo pre Children’s Health Defense.