Kristan-Hawkins-2024-810x500.jpg

Vedúci predstavitelia za život žiadajú, aby Kongres zrušil zákon FACE po nových odsúdeniach v Tennessee

12
Kultúra života

Odsúdenie skupiny zástancov života za pokojný protest v zariadení na vykonávanie potratov v Tennessee koncom minulého mesiaca vyvolalo výzvy hlavných lídrov za život, aby sa zrušil zákon o slobodnom prístupe na kliniky (Freedom of Access to Clinic Entrances - FACE), ktorý mnohí konzervatívci kritizujú za to, že bol nespravodlivo použitý proti zástancom nenarodených detí.

30. januára bolo šesť zástancov života odsúdených na základe obvinení z federálneho trestného činu za účasť na záchrannej akcii v roku 2021 v potratovom zariadení neďaleko Nashvillu v štáte Tennessee. Odsúdenie znamená maximálny trest takmer 11 rokov za mrežami a prichádza napriek tomu, že zariadenie, v ktorom sa protest konal, bolo odvtedy nútené prestať ponúkať interrupcie vďaka pro-life’zákonom štátu Tennessee.

ČÍTAJTE: Šesť pro-liferov bolo uznaných vinnými z federálnych trestných činov pri záchrane v Tennessee, hrozí im viac ako 10 rokov väzenia

V stredajšom liste, ktorý získal denník The Daily Signal, množstvo vysokopostavených lídrov vyzvalo zákonodarcov, aby sa po odsúdení usilovali o zrušenie zákona FACE, pričom argumentovali, že zákon z roku 1994 je “protiústavný” a bol “použitý” proti zástancom života.

“[W]e respectfully urge you to take immediately legislative action to protect peaceful pro-life activists from the Biden administration’s weaponized Department of Justice and an unconstitutional law,” the letter text.

Signatári, medzi ktorými sú aj Lila Roseová z Live Action’a Kristan Hawkinsová zo Students for Life of America’naliehajú na predsedu súdneho výboru Snemovne reprezentantov Jima Jordana a predsedu Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona, aby prijali FACE Act Repeal Act of 2023.

Dalšími signatármi listu, ktorý vedie Advancing American Freedom, sú Thomas More Society’s Tom Brejcha, Family Research Council’s Tony Perkins, CatholicVote’s Tom McClusky, Ethics and Public Policy Center’s Ryan Anderson a Concerned Women for America’s Penny Nance.

Zákon FACE má údajne zabezpečiť okrem potratových zariadení aj prístup do kostolov a pro-life centier pre tehotenstvo. Často sa však používa na stíhanie zástancov života, ktorí protestujú pred potratovými zariadeniami, a takmer nikdy sa nepoužíva proti propotratovým vandalom alebo ľuďom, ktorí napadli alebo poškodili kostoly.

“Doteraz federálna vláda nikdy nepoužila zákon FACE na ochranu kostola,”uvádza sa v liste, ktorý získal The Daily Signal.

Signatári ďalej vysvetľujú, že “až keď republikáni prevzali späť Snemovňu reprezentantov a sľúbili, že ukončia vládu prezidenta Bidena’prebudeného a vyzbrojeného, ministerstvo spravodlivosti dokonca obvinilo pro-potratového aktivistu z porušenia zákona FACE.”

V januári 2023 vytvorila väčšina GOP v Snemovni reprezentantov USA “Výberový výbor pre ozbrojovanie vlády”, ktorý má vyšetriť prípady zasahovania FBI a ďalších federálnych spravodajských agentúr” do domácej politiky vrátane používania zákona FACE na zatýkanie zástancov života, ako sú katolícki manželia a otec Mark Houck.

V tom istom mesiaci došlo k začiatku niekoľkých obvinení na základe zákona FACE Act proti propotratovým aktivistom, ktorí vandalizovali pro-life pregnancy resource centers.

Nečinnosť federálnej vlády pred nástupom republikánskeho vedenia prišla napriek tomu, že, ako sa v liste zdôrazňuje, “stovky [pro-life] tehotenských centier a kostolov” boli “napadnuté od úniku Dobbsovho rozhodnutia v máji 2022.”

CatholicVote informoval, že od zverejnenia návrhu rozhodnutia Najvyššieho súdu USA vo veci Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization uniklo na verejnosť.  

Neexistencia stíhania podľa zákona FACE Act proti žiadnemu vandalovi v kostole a len proti hŕstke pro-potratových aktivistov vyvolala odpor a obvinenia z dvojitého metra zo strany otvorene pro-potratovej Bidenovej administratívy.

“Niet pochýb o tom, že zákon FACE sa neprimerane uplatňuje na zástancov života,” vyhlásili signatári stredajšieho listu.

Poznamenávajúc, že údaje sú “riedke” o stíhaniach podľa zákona FACE napriek “oficiálnym žiadostiam členov Kongresu,” signatári uviedli, že podľa ich “najlepších odhadov bol zákon FACE použitý ~130-krát, pričom len 5 obvinení podľa zákona FACE bolo vznesených proti pro-potratovým aktivistom.”

Tieto skutočnosti viedli signatárov k vyhláseniu, “že FACE Act je protiústavný” a “neoprávnene si uzurpuje policajné právomoci vyhradené ústavou štátom,” oprávňuje “ministerstvo spravodlivosti, aby zasahovalo pri trestaní svojich politických nepriateľov namiesto toho, aby rovnako uplatňovalo zákon.”

V liste sa navyše zdôrazňuje, že kontroverzné opatrenie funguje na ochranu potratov, hoci “odňatie života nenarodeným deťom už nie je a nikdy správne nebolo ústavným právom.”

Výzva zástancov života na zrušenie kontroverzného zákona prichádza po tom, čo republikánsky poslanec Chip Roy z Texasu koncom minulého roka predložil opatrenie, ktoré to má urobiť. Republikánsky senátor Mike Lee z Utahu tiež v Senáte predstavil verziu rovnakého zákona.

V komentároch pre The Daily Signal vtedy Roy uviedol, že “Bidenovo’ministerstvo spravodlivosti bezostyšne vyzbrojilo zákon FACE proti normálnym, bežným Američanom naprieč politickým spektrom len preto, že sú za život.”

“Slobodní Američania by nikdy nemali žiť v strachu z toho, že ich vláda sa na nich zameria kvôli ich presvedčeniu,” povedal.

ČÍTAJ: Rep. Chip Roy predkladá návrh zákona na zrušenie zákona FACE po tom, ako Bidenova administratíva začala stíhať zástancov života

Ak je však zákon FACE stále v platnosti, zástancovia života, ako šiesti odsúdení 30. januára, naďalej čelia vysokým pokutám a dlhým trestom odňatia slobody za svoje úsilie o záchranu nenarodených detí.

Zástancovia života, ktorí boli odsúdení 30. januára, sú Coleman Boyd, Chester Gallagher, Dennis Green, Heather Idoni, Paul Vaughn a Calvin Zastrow, LifeSiteNews už predtým informoval. Rozsudok ich čaká v júli.