Gun-confiscation-in-Canada-810x500.jpg

Väčšinu úmrtí súvisiacich so strelnými zbraňami v Kanade spôsobujú nelegálne získané strelné zbrane: správa

21
Neutral

Kým kanadská federálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua potláča legálnych držiteľov zbraní, údaje Štatistického úradu Kanady ukazujú, že väčšinu násilných trestných činov spáchaných strelnými zbraňami v krajine v minulom roku nespáchali legálni držitelia zbraní, ale tí, ktorí si tieto zbrane zaobstarali nelegálne.

V každoročnej publikácii s názvom Firearms and Violent Crime in Canada, 2022 (Strelné zbrane a násilná kriminalita v Kanade, 2022), ktorá bola zverejnená minulý utorok, údaje Štatistického úradu Kanady vyvracajú Trudeauovu vládu, ktorá stále tvrdí, že zbrane sú zlé, a preto by mali byť legálni držitelia zbraní zbavení svojich práv.

Zpráva sa zaoberá rôznymi aspektmi kanadského súdneho systému, pokiaľ ide o štatistiky kriminality, pričom v zisteniach sa uvádza najmä to, že väčšina legálnych držiteľov zbraní zaobchádza so svojimi zbraňami zodpovedne, pričom sa jasne rozlišuje medzi legálnymi a nelegálnymi zbraňami.

“Strelné zbrane použité pri vraždách boli len zriedka legálne strelné zbrane, ktoré používali ich legálni držitelia, ktorí mali dobrú povesť,” uvádza sa v správe štatistického úradu Kanady.

V roku 2022 zo 113 vrážd, pri ktorých boli použité zbrane, pripadlo na incidenty, ktoré sa týkali legálnych držiteľov zbraní, 24 úmrtí.

Pri pohľade na nelegálne získané alebo nelegálne držané zbrane v čase incidentu pochádzala väčšina vrážd z nelegálnych strelných zbraní.

V správe sa tiež uvádza, že pri väčšine vrážd súvisiacich so zbraňami nemali obvinení z trestného činu platný zbrojný preukaz. Len v 13 %, teda v 16 zo 119 vrážd, ktoré sa týkali ručných zbraní, mal obvinený zbrojný preukaz, pričom toto číslo kleslo na 12 %, teda na sedem z 59 vrážd, ktoré sa týkali brokovníc alebo pušiek.

Kanadská vláda’kontroverzný zákon C-21 o zábere zbraní, ktorý zakazuje mnohé druhy zbraní vrátane ručných zbraní a nariaďuje program výkupu, sa stal zákonom 14. decembra 2023 po tom, ako senátori hlasovali za návrh zákona v pomere 60:24.

V máji 2023 bol návrh zákona C-21 prijatý v Poslaneckej snemovni. Po tom, čo premiér Justin Trudeau spočiatku popieral, že návrh zákona bude mať vplyv na poľovníkov, nakoniec priznal že C-21 skutočne zakáže niektoré typy loveckých pušiek.

Premiérka Alberty Danielle Smithová spolu s premiérmi z ďalších štyroch provincií boli proti C-21.

Smithová koncom minulého roka sľúbila, že posilní práva Alberťanov na zbrane v dôsledku Trudeauovho’záberu zbraní.

Trudeau’záber zbraní prvýkrát ohlásil po smrteľnej masovej streľbe v Novom Škótsku v máji 2020, pri ktorej zakázal viac ako 1 500 “útočných strelných zbraní vojenského typu” s plánom na začať ich spätne vykupovať od majiteľov.

Koncom minulého roka Trudeauova vláda predĺžila termín amnestie pre legálnych držiteľov zbraní do 30. októbra 2025. Treba poznamenať, že je to približne v tom istom čase, keď sa budú konať federálne voľby.

Ak sa zákaz presadí, legálni držitelia zbraní, ktorí sú držiteľmi federálne regulovanej licencie na držbu a nadobudnutie (PAL), nebudú môcť kupovať, predávať, prepravovať a dokonca ani dovážať množstvo zbraní, ktoré vláda kategorizovala ako “útočné” pušky.