Untitled-20-810x500.png

Svätá Agáta bola umučená za to, že vytrvalo bránila svoju čistotu pre Krista

28
Kultúra života

Od začiatku cirkevného roka sme slávili sviatky dvoch zo štyroch slávnych panien, ktorých mená sa denne uctievajú vo svätej obete Baránka: tretia prichádza dnes a svojimi jasnými jemnými lúčmi osvetľuje nebo Cirkvi. Najprv Lucia, potom,  Agnesa; a teraz milostivá návšteva Agáty. Štvrtá, Cecília, nesmrteľná Cecília, má byť jednou z&nbsptých nádherných súhvezdí, ktoré dodávajú takú nádheru záveru roka. Dnes teda slávme sviatok na počesť Agáty, panenskej dcéry tej istej krásnej Sicílie, ktorá sa môže pochváliť svojou Luciou. Nesmieme dovoliť, aby nám svätý smútok súčasného obdobia vzal niečo z úcty, ktorú dlhujeme našej svätici. Radosť, ktorou oslavujeme jej zásluhy, nás bude viesť k štúdiu jej cností. Ona sa nám odvďačí svojimi modlitbami; dodá nám odvahu vytrvať na ceste, ktorá nás má priviesť k Bohu, ktorého tak vznešene milovala a ktorému slúžila a s ktorým je teraz navždy spojená.

Začnime tým, že si prečítame, čo nám Cirkev hovorí o cnostiach a bojoch tejto slávnej Kristovej manželky.

Svätá panna Agáta sa narodila na Sicílii zo vznešených rodičov. Mestá Palermo a Katánia si nárokujú česť byť miestom jej narodenia. V Katánii dostala korunu slávnej mučeníckej smrti za prenasledovania cisára Décia. Jej krása, ktorá bola rovnako veľká ako jej cudný a nevinný život, si všimol Quintianus, guvernér Sicílie. Ten nešetril prostriedkami, ktorými by si vynútil svoje chlípne úmysly voči nevinnej panne, ale keď videl, že pohŕda jeho ponukami, dal ju zadržať ako vinnú z kresťanskej povery a dal ju na starosť istej žene menom Afrodisia, ktorá bola známa svojou schopnosťou zvádzať k zlému. Keď však Afrodisia zistila, že jej slová a spoločnosť nemajú na svätú pannu nijaký účinok a že je neochvejne rozhodnutá zachovať si vieru i panenstvo, povedala Quintianovi, že s Agátou len stráca čas. Na to prikázal, aby pannu priviedli pred neho, a povedal jej: ‘Či sa ty, ktorá si taká vznešená svojím pôvodom, nehanbíš viesť život podlého a otrockého kresťana? ’ Odpovedala: ‘Oveľa lepšia je podlosť a otroctvo kresťana než bohatstvo a pýcha kráľov.’ Vládca, rozhnevaný jej slovami, jej ponúkol, aby si vybrala jedno z týchto dvoch: klaňanie sa bohom alebo ostré mučenie. Keď odmietla zaprieť svoju vieru, prikázal ju biť ranami a uvrhnúť do väzenia. Nasledujúci deň ju opäť predviedli na súd. Keď zistili, že je stále pevne rozhodnutá, zavesili ju na skáču, na telo jej položili rozpálené železné dosky a odrezali jej prsia. Kým trpela toto posledné mučenie, takto sa prihovorila Quintianovi: ‘Krutý tyran, nehanbíš sa odrezať prsia žene, ktorá bola sama kŕmená na prsiach tvojej matky? ’ Potom ju poslali späť do väzenia, kde ju v noci uzdravil ctihodný starec, ktorý jej povedal, že je Kristov apoštol. Tretíkrát si ju predvolal miestodržiteľ, a keďže stále pevne vyznávala Krista, bola povalená na ostré hrnce a horiace uhlie. Zrazu celým mestom otriaslo silné zemetrasenie a dvaja z guvernérových dôverných priateľov zahynuli pri páde dvoch múrov. Ľud bol v takom rozrušení, že sa guvernér začal obávať vzbury, a preto prikázal takmer mŕtvu Agátu tajne previezť späť do jej väzenia. Takto sa modlila k nášmu Pánovi: ‘Bože, ktorý si ma strážil od detstva, ktorý si ma oddelil od lásky tohto sveta, ktorý si mi dal silu znášať muky mojich katov,  prijmi moju dušu! Keď sa jej modlitba skončila, jej duša odletela do neba na Nóny februára (5. februára) a kresťania pochovali jej telo.

Staré liturgické knihy oplývajú veršami na počesť svätej Agáty; väčšina z nich je však taká chudobná na city, že ich pominieme. Nasledujúci krásny hymnus je dielom pápeža svätého Damasa.

HYMN

Prišiel jasný sviatočný deň slávnej mučeníčky a panny Agáty, keď ju Kristus vzal k sebe a dvojitou korunou jej čelo zavial.

Akkoľvek bola vznešeného pôvodu a obdarená krásou, jej najväčším bohatstvom boli jej skutky a viera. Pozemský blahobyt nebol v jej očiach ničím, ale celým srdcom sa upínala na príkazy svojho Boha.

Jej odvaha unavovala mužov, ktorí ju mučili; neochabla, keď jej bičovali údy, a jej zranená hruď odhaľuje neohrozené srdce.

Jej väzenie bolo jej rajom, kde pastier Peter lieči svoje krvácajúce jahňa; a odtiaľ opäť uteká trpieť, radostnejšia a odvážnejšia pri každej rane.

Pohanské mesto, kedysi v plameňoch, zachránila Agáta’svojou modlitbou.

Tá istá môže v Kristíniných ušiach kontrolovať hrozivý oheň žiadostivosti.

Keď si však v nebi, odetá ako Kristova nevesta, prihováraj sa mu za nás, úbohých hriešnikov, aby nám dal tak stráviť svoj sviatok, aby naša oslava mohla strhnúť jeho milosť.

Chvála Synovi spolu s Otcom a Duchom Svätým. Nech jediný všemohúci Boh dá, aby tento jeho svätý pamätal na nás. Amen.

Ako krásne sú tvoje dlane, Agatha! Ale aký dlhý a krutý bol tvoj boj o ne! Bol to tvoj deň, tvoja viera a tvoje panenstvo zvíťazili, ale bojisko bolo zaliate tvojou krvou a tvoje slávne rany svedčia anjelom, aká prísna bola odvaha tvojej vernosti Ježišovi, tvojmu manželovi. Keď ťa nepriatelia opustili, práve k nemu si vzhliadla, a vtedy tvoja duša odletela k svojmu odpočinku, do lona svojho Kráľa a Boha.

Celá Cirkev dnes slávi sviatok, chváli svojho Pána v tebe, veľká mučeníčka a panna! Vie, akou láskou ju miluješ a ako sú uprostred nebeských radostí jej záujmy a jej potreby predmetom tvojich modlitieb. Ty si naša sestra, buď aj našou matkou, keď sa za nás prihováraš. Od toho dňa, keď tvoja duša opustila telo, ktoré si posvätila čistotou a utrpením, uplynuli stáročia, ale veľký boj medzi duchom a telom sa stále vedie tu na zemi a bude sa viesť až do konca čias. Pomáhaj nám v tomto boji; udržuj v našich srdciach svätý oheň, ktorý sa svet a naše vášne stále snažia uhasiť.

Práve teraz je obdobie, keď by mal každý kresťan obnoviť celú svoju bytosť pokáním a súcitom. Poznáme silu tvojej modlitby; nech nám zabezpečí tieto dary: bázeň Božiu, ktorá brzdí pôsobenie skazenej prirodzenosti; ducha pokánia, ktorý napravuje škody spôsobené našimi hriechmi; a pevnú lásku k nášmu drahému Pánovi, ktorá osladzuje jarmo a zabezpečuje vytrvalosť. Celý národ bol viackrát svedkom toho, ako tvoja relikvia, tvoja opona, zastavila prúd lávy, ktorý sa valil po úbočiach Etny; hrozí nám príval neresti, ktorý privedie svet späť k pohanskej skazenosti, ak Božie milosrdenstvo nezastaví jeho divokú zúrivosť; a modlitby, ako je tá tvoja, nám ju môžu získať.

Neotáľaj, Agatha! Každý deň dodáva nebezpečenstvu silu. Nie národ, ale to, čo je teraz nakazené jedom literatúry, ktorá je neverná a nemravná; svojimi modlitbami chráň jedovatý pohár pred tými, čo ho neochutnali, neutralizuj jeho silu v tých, čo vypili jeho jed smrti. Ó, ušetri nás hanby vidieť našu Európu otrokom zmyselnosti a dvojníkom pekla.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Guéranger (1841-1875). LifeSiteNews ďakuje Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.