European-farmers-in-Brussels-Feb-1-2024-810x500.jpg

Protesty poľnohospodárov sa dostali do centra EÚ, keď sa pred Európskym parlamentom rozhorel chaos

50
Neutral

Protestujúci teraz zablokovali ulice v Bruseli traktormi a založili ohne pred Európskym parlamentom. 

Celoeurópsky protest poľnohospodárov proti politike ohrozujúcej ich existenciu sa 1. februára dostal do Bruselu, kde protestujúci zablokovali mnohé cesty traktormi, založili ohne, odpálili ohňostroj a zvrhli sochu pred Európskym parlamentom.  

“Chceme zastaviť tieto šialené zákony, ktoré každý deň prichádzajú z Európskej komisie,”španielsky farmár zastupujúci svoju krajinu’farmársky zväz povedal agentúre Reuters. 

Podľa agentúry Reuters polícia použila slzotvorný plyn a vodné delá proti niektorým demonštrantom, ktorí sa pokúšali strhnúť zábrany postavené na ochranu parlamentu. 

Protest v Bruseli sa odohral v kontexte celokontinentálneho povstania, vrátane Francúzska, kde 10 000 poľnohospodárov postavilo viac ako 100 blokád na dôležitých cestách po celej krajine. Protesty farmárov sa konali aj v Španielsku, Portugalsku, Taliansko, Grécko, Nemecko, Škotsko a Irsko. 

Čítajte: Ako holandské protesty podnietili globálnu reakciu na ‘zelenú’ vojnu proti poľnohospodárom 

 

Nemecký komik a poslanec Európskeho parlamentu Martin Sonneborn napísal na X, predtým Twitter, “tisíce farmárov s poľnohospodárskymi delegáciami z Francúzska, Belgicka, Španielska, Talianska a Portugalska táborili pred mojím pracoviskom v Bruseli. Mesto stojí, už o ôsmej hodine ráno je 230 kilometrov dlhá dopravná zápcha.” 

“Pokiaľ ide o EÚ, vonkajší a vnútorný svet už zjavne nie sú vo vzájomnom zmysluplnom vzťahu: zatiaľ čo viac ako 1 300 traktorov blokuje Európsky parlament a jeho horiace predpolie vonku, 27 hláv štátov vo vnútri ani nezaradilo hnev poľnohospodárov’ do svojho programu,” napísal. 

“Takzvaní obyčajní ľudia, poľnohospodári  robotníci, boli v európskych dejinách často hlavnou hybnou silou. Zatiaľ čo tí, ktorí sú vo funkciách, sú, nuž, skôr označovaní za trochu ‘spomaľujúcich’.” 

“Vive la farmers’ revolution!” Sonneborn uzavrel. 

Arcibiskup Carlo Maria Viganò, bývalý pápežský nuncius v USA, vyjadril svoju podporu protestom farmárov’v nedávnom príspevku na X. 

“Zločinecký plán globalistov chce zničiť tradičné poľnohospodárstvo, chov zvierat a rybolov, aby prinútil ľudí jesť umelé potraviny vyrobené nadnárodnými korporáciami,” napísal. “A sú to práve veľké investičné fondy a Slovenské ekonomické fórum, ktoré lobujú v parlamentoch, aby zaviedli ničivý a neľudský ‘prechod’.” 

“Vyjadrujem úplnú solidaritu a povzbudenie poľnohospodárom, farmárom, rybárom, vodičom kamiónov a všetkým, ktorí ich podporujú.” 

“Sprevádzajme modlitbou tých, ktorí bojujú proti Novému svetovému poriadku. Nech je ruženec duchovnou reťazou, ktorá nás spája. Nech Pán sprevádza, ochraňuje a požehnáva tých, ktorí sa prebúdzajú skôr, než bude neskoro,”Viganò uzavrel. 

Zahraničný dovoz a ‘politika klimatických zmien’ ohrozujú existenciu poľnohospodárov 

V čase protestov sa v Bruseli konal mimoriadny summit hláv štátov členov EÚ. Počas stretnutia politici schválili balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur. 

Jednou z obáv poľnohospodárov je zaplavenie európskeho trhu lacným ukrajinským dovozom, ktorý má krajine pomôcť pri vojnových ťaženiach. Keďže Ukrajina a ďalšie krajiny mimo EÚ nemusia dodržiavať vysoké environmentálne normy EÚ, poľnohospodári to považujú za nekalú konkurenciu, ktorá ohrozuje ich existenciu.  

Z rovnakého dôvodu sú poľnohospodári aj proti plánovanej obchodnej dohode medzi EÚ a blokom Mercosur, federáciou krajín Južnej Ameriky. 

Jedným z hlavných problémov poľnohospodárov sú takzvané “zelené” opatrenia zavedené byrokratmi EÚ, ktoré zahŕňajú vyššie dane alebo zníženie daňových dotácií, ako aj zákazy potrebných nástrojov, napríklad dusíkatých hnojív.  

Podľa poľnohospodárov sú tiež obviňovaní z emisií skleníkových plynov a ich údajného prispievania k “klimatickým zmenám”. Veľmi sa ich dotýka plán EÚ’dosiahnuť “čisté nulové” emisie a urobiť blok “klimaticky neutrálnym” do roku 2050. 

Tplán zahŕňazníženie používania hnojív o 20 %, obmedzenie množstva pôdy určenej na poľnohospodárske využitie, zníženie pesticídov o polovicu do roku 2030 a zdvojnásobenie produkcie ekologických potravín. 

Akkoľvek niektoré z týchto opatrení môžu mať pozitívny vplyv na kvalitu potravín, vytvárajú obrovský tlak na poľnohospodárov, najmä na menšie farmy, ktorých počet už desaťročia klesá. Plán EÚ’na boj proti takzvanej “klimatickej zmene” by mohol viesť k tomu, že väčšinu poľnohospodárskej pôdy bude kontrolovať relatívne malá elita. 

ČÍTAJTE: Nie poľnohospodárov, žiadna sloboda:  

Čiastočným problémom pre menšie farmy je spoločná poľnohospodárska politika EÚ (SPP), systém dotácií vo výške 55 miliárd eur ročne, ktorý funguje už viac ako 60 rokov. Tento systém “bol v minulosti založený na úsporách z rozsahu: väčšie farmy, väčšie podniky, spoločné normy,” Jon Henley z The Guardian píše. 

Táto politika viedla k neustálemu poklesu malých poľnohospodárskych podnikov v Európe, pretože sa stali čoraz menej konkurencieschopnými.