Tony-Evers-810x500.png

Guvernér Wisconsinu Tony Evers vyhlásil, že bude vetovať referendum o zákaze potratov v 14. týždni

17
Neutral

Demokratický guvernér štátu Wisconsin Tony Evers prisľúbil, že bude vetovať legislatívu, ktorá v súčasnosti prechádza štátnym zákonodarným zborom a ktorá by voličom v mliečnom štáte predložila zákaz interrupcií v 14. týždni.

Ab 975 by zaradil do hlasovania vo Wisconsine v apríli 2024 referendum s otázkou, či sa má “podľa wisconsinských zákonov zakázať interrupcia, ak je pravdepodobný vek nenarodeného dieťaťa po oplodnení 14 alebo viac týždňov, s výnimkou naliehavých lekárskych prípadov.” Wisconsin Public Radio informovalo, že návrh prešiel vo wisconsinskom zhromaždení v pomere 53 ku 46, hoci niekoľko z 11 republikánov, ktorí sa pridali k demokratom, hlasovalo proti, pretože ho považovali za príliš slabý.

“Podporujem tento návrh zákona, pretože si myslím, že ľudia by mali rozhodovať bez toho, aby ich niekto musel hádzať do jedného alebo druhého vedra,”povedala umiernená republikánska štátna poslankyňa Angie Sapiková. “Dajte referendum priamo ľuďom bez príslušnosti k ich politickej strane a uvidíme,”koľko ľudí bude skutočne stáť v blate so mnou.”

Návrh zákona sa teraz presúva na posúdenie do Senátu Wisconsinu, ale Evers už vyhlásil, že neprežije jeho stôl, a neočakáva sa, že republikáni zhromaždia hlasy potrebné na prelomenie jeho veta.

V skutočnosti sú interrupcie vo Wisconsine technicky už od počatia nezákonné vďaka zákona z roku 1849, podľa ktorého je vykonanie potratu z akéhokoľvek iného dôvodu ako z dôvodu záchrany života matky (ale nie tehotnej matky) trestným činom. Tento zákon patril medzi desiatky starých zákonov, ktoré Najvyšší súd USA umožnil reaktivovať, keď v roku 2022 zvrátil rozsudok Roe v. Wade, ale čoskoro sa stretol s novým kolom ľavicového súdneho aktivizmu a odmietnutím demokratov presadzovať ho.

Krátko po pádom Roe’ Evers pohrozil, že udelí milosť každému potratárovi stíhanému na základe tohto zákona, a demokratický generálny prokurátor Josh Kaul vyhlásil, že nebude stíhať nikoho, kto ho porušuje. Hrozba, že zákon bude presadzovaný na nižších úrovniach štátnej správy, však aj tak prinútila organizáciu Planned Parenthood of Wisconsin pozastaviť interrupcie, kým sa právne prostredie nezmení. Podalo tiež právnu námietku proti zákonu, v ktorej tvrdilo, že moderné štátne zákony ho fakticky zrušili a že je príliš starý na to, aby mal súhlas súčasných obyvateľov Wisconsinu (predpoklad, ktorý by v prípade prijatia mal drastické dôsledky pre všetky zákutia amerického práva).

Vlani v júli sudkyňa okresného súdu Dane Diane Schlipperová rozhodla, že zákon z roku 1849, ktorý výslovne zakazuje “úmyselne zničiť život nenarodeného dieťaťa,” nebol v skutočnosti zákazom potratov, pretože jeho znenie údajne nepoužíva výslovne slovo “potrat” (napriek tomu, že sa toto slovo objavuje na iných miestach zákona) a vzťahuje sa len na násilie voči tehotným ženám, ktoré náhodou poškodí ich deti. Spoločnosť Planned Parenthood of Wisconsin obnovila vykonávanie potratov v septembri minulého roka. Okresný prokurátor okresu Sheboygan Joel Urmanski podal v decembri odvolanie proti rozhodnutiu Schlippera’na konzervatívnejší Druhý okresný odvolací súd.

v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií štrnásť štátov, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že v súčasnosti platné pro-life zákony by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne.

Od zrušenia rozsudku Najvyššieho súdu Roe spojenci potratov uplatňujú rôzne taktiky na udržanie potratového priemyslu v chode, vrátane ľahkého prístupu k potratovým tabletkám, zakotvenie “práv” na potrat v ústavách jednotlivých štátov, právnu ochranu a finančnú podporu medzištátne potratové cesty, výstavbu nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, a z liberálnych štátov robia útočiská pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov. 

Prezident Joe Biden má vyzval Kongres, aby kodifikoval “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Statút Roe tým, že by sa znemožnilo štátom prijať prakticky akékoľvek pro-life zákony. Voľby v roku 2024 rozhodnú o tom, či si demokrati udržia Biely dom a udržia alebo získajú dostatočný počet kresiel v Kongrese, aby sa tak stalo.