Nicola-Bux-810x500.jpg

Popredný vatikánsky teológ tvrdí, že Fiducia Supplicans nie je súčasťou "autentického Magistéria

104
Kultúra smrti

Uznávaný vatikánsky teológ páter Nicola Bux povedal, že Fiducia Supplicans (FS) “nepatrí k autentickému Magistériu” a vyzval autora dokumentu kardinála Victora Fernandeza, aby odstúpil. 

Monsignor Bux, bývalý konzultant Kongregácie (teraz Dikastéria) pre náuku viery a priateľ a spolupracovník zosnulého pápeža Benedikta XVI. sa k FS vyjadril v nedávnom rozhovore s vatikánskym novinárom Edwardom Pentinom. 

Bux povedal Pentinovi: “Určite, Fiducia Supplicans nepatrí k ‘autentickému Magistériu’ a preto nie je záväzná, pretože to, čo sa v nej tvrdí, nie je obsiahnuté v napísanom alebo odovzdanom Božom slove a čo Cirkev, rímsky pápež alebo kolégium biskupov, buď definitívne, teda slávnostným rozsudkom, alebo riadnym a všeobecným Magistériom navrhuje veriť ako Bohom zjavené.” 

“Nemožno sa k nemu prikloniť ani náboženským súhlasom vôle a rozumu,” dodal.” 

Bux vysvetlil, že v súčasnosti sa odhaľuje rozdelenie, ktoré už v Katolíckej cirkvi bolo prítomné. 

“Benedikt XVI. vo svojich Nótach z 11. apríla 2019 opísal pôvod debaklu katolíckej morálky, a teda aj rozdelenia medzi katolíkmi, kvôli tomu, že sa spolužitie heterosexuálneho aj homosexuálneho páru nepovažuje za hriešne,” uviedol. “Rozdelenie alebo schizma, predtým utlmené, sa teraz objavilo.” 

Páter Bux sa zaoberal skutočnosťou, že FS sa nepáči iným, tradičnejším denomináciám a náboženstvám. 

“Židovský priateľ, ktorý sa dopočul o Fiducia Supplicans [sa ma] spýtal: ‘Či’pápež nepozná Bibliu?"’ Nehovoriac o výsmechu moslimov a dištancovaní sa pravoslávnych, ktorí teraz vyhlásili jednotu s katolíkmi za nemožnú. Fiducia Supplicans a následné komunikéésú výsledkom prefekta Fernandeza’neznalosti,” povedal Mons. Bux. 

Na otázku, ako sa dá vyriešiť zmätok spôsobený FS, teológ odpovedal: 

Vysvetliť, že nie je’nič pastoračné bez ‘pasty’ (jedla), pretože ‘náuka je vlastne ako jedlo, ktorého vlastníkom je ten, kto ho rozdáva’ (sv. Gregor Naziánsky). Učenie je teda pastoračné, ale ak ho pastier nemá, nemôže vykonávať pastoračnú činnosť.” 

“Drámou dnešnej Cirkvi je oddelenie pastorácie od učenia, teda lásky od pravdy. A draho za to platíme, ako to predpovedal Ján Pavol II.” 

“Pápež František by mal zrušiť Fiducia Supplicans a nahradiť prefekta mužom ‘istej, zdravej a čistej náuky,’aby sme použili slová apoštola Tita’”, uzavrel. 

Nasledujúci pápež musí ‘odpovedať na dubia nahromadené od roku 2015’ 

Cenený teológ sa venoval možným dôsledkom FS a pontifikátu pápeža Františka’na budúcnosť Cirkvi. 

“Či bude [schizma] formálne vyhlásená na niektorej z nadchádzajúcich cirkevných udalostí, ako je synoda alebo konkláve, uvidíme. Určite bude musieť budúci pápež urobiť bilanciu a rozhodnúť, či rozkol prehĺbiť, alebo ho napraviť zvolaním koncilu.” 

“Ktokoľvek bude kandidátom na pápeža, bude musieť na kongregáciách pred koncilom odpovedať na dubia nahromadené od roku 2015, inak sa rozdelenie Cirkvi prehĺbi.” 

Čítajte: Kardinál Burke reaguje na kritiku dubia, varuje, že synoda má za cieľ zmeniť štruktúru Cirkvi’ 

“Určite si budúci pápež, ak nechce byť pápežom len pre jednu časť Cirkvi, bude musieť položiť otázku: Aké je poslanie Cirkvi? To, aby sa prispôsobovala svetu, alebo aby ho zachraňovala?" ” uviedol páter Bux. 

“Jednota Katolíckej cirkvi je ohrozená Fiducia Supplicans pretože v takej zásadnej morálnej pravde prakticky akceptuje protichodné názory medzi cirkvami roztrúsenými po celom svete. Jeden príklad: nový biskup z Foggie povedal, že jeho cirkev bude ‘cirkvou Františka, ktorý všetkých požehnáva’; Ale nie je to Cirkev Ježiša Krista’?” 

“Fernandez sa zdiskreditoval zverejnením dokumentu, ktorý je opakom dokumentu jeho predchodcu [kardinála Luisa] Ladariu z roku 2021,” povedal Bux. 

“Bude to ‘vývoj’ alebo skôr heterogenéza doktríny? Dikastérium [náuky viery] a Svätá stolica sa ponížili. Ktosi už premenoval Dikastérium na ‘pre zničenie viery.’” 

“Podozrenie z neznalosti a zlej viery bude Fernandeza zaťažovať v každom dokumente, ktorý neskôr podpíše. Mal by odstúpiť,”Bux uzavrel. 

PREHLIADKA: Pápež František zdvojnásobuje homosexuálne požehnanie: ‘Nie zväzok, ale ľudia’ sú požehnaní