Shutterstock_631524119-810x500.jpg

Kanadský regulátor vysielania zvažuje predvolebný "kódex správania" na kontrolu redakcií

22
Neutral

Kanadský oficiálny regulačný orgán pre vysielanie možno čoskoro vypracuje návrh pravidiel predvolebného kódexu správania pre redakcie, ktorý zahŕňa tlačených a internetových novinárov, a to vďaka nedávno prijatým federálnym zákonom o cenzúre internetu, ktoré niektorí senátori označili za urážku slobody tlače.

V stredu členovia kabinetu premiéra Justina Trudeaua’v právnom oznámení napísali, že Kanadská komisia pre rozhlasové, televízne a telekomunikačné vysielanie (CRTC) sa môže zaoberať reguláciou “nasledujúcich oblastí,” ktorými sú redakcie, a to vytvorením “kódexu správania (a) procesu podávania sťažností, ktorý sa týka spôsobu, akým majú byť skupiny oprávnených spravodajských podnikov štruktúrované a ich správania podľa zákona.”

Podľa Blacklocka’Reportéra kanadská ministerka pre kultúrne dedičstvo Pascale St-Onge predtým tvrdila, že v CRTC nedôjde k žiadnemu politickému zasahovaniu, čo však spochybnila senátorka Pamela Wallinová, bývalá novinárka pôsobiaca v oblasti rozhlasového vysielania.

Trudeau’Online News Act, alebo Bill C-18, stal zákonom v júni 2023 napriek varovaniam, že ukončí slobodu prejavu v Kanade. Nový zákon núti spoločnosti sociálnych médií platiť kanadským starším médiám za spravodajský obsah zdieľaný na ich platformách.

Zákon C-18 teraz núti spoločnosť Google, aby kanadským spravodajským redakciám poskytovala 100 miliónov dolárov ročne zo svojich príjmov z reklamy. Predpokladá sa, že po dohode s Googlom a dotáciách uvedených v jesennom hospodárskom vyhlásení bude liberálna vláda platiť polovicu ich platov.

Ak bol zákon o online spravodajstve prijatý len nedávno, na jeho skutočnej implementácii sa ešte len pracuje a v rámci neho sa nachádza málo známa klauzula 27.1.b.iv, ktorá hovorí, že redakcie, ktoré chcú peniaze od Googlu, musia preukázať úplný súlad s “etickým kódexom.” Tento “kódex” však nebol definovaný a Kanada takýto národný etický kódex redakcií nemá.

Podľa výkonného riaditeľa CRTC pre politiku vysielania Scotta Shortliffa to agentúra ešte musí “spresniť.”

“Kladie to na nás, úprimne povedané, trochu zodpovednosti, aby sme to definovali,” povedal na májovom zasadnutí senátneho výboru pre dopravu a komunikácie 2023.

Shortliffe dodal, že by mali existovať “jasné definície, ” a mali by byť “neutrálne v tom, ako sa uplatňujú, ” a nemali by “byť napísané tak, že buď zahŕňajú, alebo vylučujú určitý druh spravodajskej organizácie, pokiaľ táto spravodajská organizácia môže preukázať, že je dôveryhodnou spravodajskou organizáciou.”

Nepovedal, kto by určoval, čo je “dôveryhodná spravodajská organizácia”.

Senátor: ‘Štát’ by nemal ‘regulovať etiku novín’

Senátori vyjadrili nesúhlas s nezávislosťou CRTC, ako aj s myšlienkou, že by sa súčasná vláda pokúšala regulovať redakcie.

“Zdroje blízke tejto záležitosti mi povedali, že medzi vedením CRTC a kanceláriou ministra”je takmer každodenný kontakt,” povedal Wallin výboru.

Senátorka Paula Simonsová, ktorú vymenoval Trudeau, uviedla, že akýkoľvek vládou nariadený etický kódex redakcie je “anatémou pre mnohých tlačených novinárov, ktorí neveria, že by vláda, štát, koruna mali akýmkoľvek spôsobom regulovať etiku novín.”

Dôstojník Národnej rady Rizwan Mohammad však tvrdil, že to, že sa médiá “regulujú samy, jednoducho nefunguje tak efektívne, ako by malo.”

“Viedlo to k prudkému nárastu, najmä počas volebných cyklov, útokov na etnické a náboženské menšiny,” tvrdil Mohammad, ktorý dodal, že existujúce druhy mechanizmov, ktoré boli “zavedené s cieľom ponúknuť ľuďom opravné prostriedky na nápravu chýb a pokúsiť sa o vyvážené spravodajstvo alebo obsah o danej problematike, keď existuje oprávnený nesúhlas s vecami, jednoducho nefungujú.

Simons odvetil Mohammadovi slovami: “Vy skutočne žiadate reguláciu slobodných printových médií?”

Mohammad v odpovedi uviedol, že v návrhu zákona musí byť “objasnenie, ktoré uvalí reálne dôsledky na tých, ktorí sa javia ako porušovatelia tohto etického kódexu.”

V súčasnom stave Trudeauovi liberáli už presadili návrhy zákonov, ktoré budú regulovať internet, ako napríklad spomínaný návrh zákona C-18, ako aj federálny vládny ’cenzúrny návrh zákona C-11,  zákon o online vysielaní, ktorý mnohí odsúdili ako zákon umožňujúci vláde väčšiu kontrolu nad slobodou prejavu prostredníctvom potenciálnych nových drakonických internetových regulácií.

Podľa nedávnej štúdie kanadskej&nbspAgentúry pre verejné zdravie (PHA) menej ako tretina Kanaďanov prejavila “vysokú dôveru federálnej vláde, pričom “veľké mediálne organizácie ako aj celebrity získali ešte nižšie skóre.

Veľké mainstreamové médiá a “novinári” pre ne pracujúci získali nízke “hodnotenie vysokej dôvery” len 18 %. Nasledovalo len 12 % ľudí, ktorí uviedli, že dôverujú “bežným ľuďom”, pričom celebrity získali len 8 % “dôvery”.