Moe-810x500.png

Saskatchewan sa vzoprie Trudeauovej vláde a prestane vyberať uhlíkovú daň z elektrického vykurovania domácností

22
Neutral

Premiér Saskatchewanu Scott Moe teraz tvrdí, že od 1. januára jeho provincia nebude okrem zemného plynu vyberať aj federálne zavedenú uhlíkovú daň z elektrického tepla, a to napriek hrozbe liberálnej vlády premiéra Justina Trudeaua, že ak sa vzoprie federálom, môže si odsedieť trest odňatia slobody.

Moe a poslanec Saskatchewanskej strany Jim Lemaigreas to oznámili minulý štvrtok vo videu zverejnenom na X (predtým Twitter).

“Budeme musieť určiť, kto vykuruje svoj dom elektrinou, a potom odhadnúť percento jeho účtu za elektrinu, ktoré sa používa na toto teplo,” povedal Moe.

Moe dodal, že jeho vláda pracuje na tom, ako prestať vyberať uhlíkovú daň na elektrické vykurovanie domov. Bez ohľadu na to, každý, kto v provincii používa na vykurovanie svojich domovov elektrické teplo alebo zemný plyn, nebude platiť federálnu uhlíkovú daň.

Podľa Moea má rozšírenie oslobodenia od uhlíkovej dane na elektrické teplo zmysel, pretože 15 percent ľudí v provincii ho používa na vykurovanie svojich domovov. Zvyšných 85 percent používa na vykurovanie svojich domovov zemný plyn.

Január a február môžu v mnohých častiach provincie priniesť brutálne nízke teploty a pece na zemný plyn najlepšie zvládajú extrémne teploty. Mnohí obyvatelia provincie, najmä tí na severe, však na vykurovanie svojich domovov používajú elektrické ohrievače.

Moe poznamenal, že Saskatchewan vlastní svoju spoločnosť SaskEnergy, ktorá sa zaoberá dodávkou zemného plynu, čo následne znamená, že ju vlastnia daňoví poplatníci. Povedal, že krok zastaviť výber dane je ideálny vzhľadom na to, že provincia kontroluje svoje energetické spoločnosti, čo pôsobí ako ochrana pred nadmerným zásahom federálnych orgánov.

“No vlastníme aj elektrickú spoločnosť, a preto naša vláda rozhodla, že spoločnosť SaskPower prestane vyberať aj uhlíkovú daň z elektrického tepla,” povedal Moe.

30. októbra Moe prvýkrát oznámil, že od 1. januára prestane vyberať uhlíkovú daň na vykurovanie domácností po tom, ako Trudeau zrušil uhlíkovú daň na vykurovací olej, ktorý sa takmer výlučne používa v Atlantickej Kanade na vykurovanie domácností, a nie v jeho provincii.

“Nemôžem akceptovať, aby federálna vláda poskytla ľuďom v jednej časti Kanady úľavu na cenovej dostupnosti, ale nie tu,” povedal Moe vo videu umiestnenom na X.

Moe sľúbil, že ak sa výnimka nerozšíri na všetky ostatné formy vykurovania domácností v jeho provincii, povie spoločnosti SaskEnergy, ktorá je korunnou korporáciou poskytujúcou energiu všetkým obyvateľom, aby prestala vyberať uhlíkovú daň zo zemného plynu. To by podľa Moeho v skutočnosti poskytlo “obyvateľom Saskatchewanu rovnakú výnimku, akú federálna vláda udelila vykurovaciemu oleju v Atlantickej Kanade.”

Moe’vláda zašla až tak ďaleko, že predložila legislatívu na podporu zrušenia federálnej uhlíkovej dane na zemný plyn. Legislatíva ochráni všetkých vedúcich pracovníkov spoločnosti SaskEnergy pred väzením alebo pokutou od federálnej vlády, ak prestanú vyberať túto daň.

Trudeauova liberálna vláda však odmietla vylúčiť uväznenie Moea, ak odmietne vyberať uhlíkovú daň na vykurovanie domácností.

3. novembra liberálna ministerka financií a podpredsedníčka vlády Chrystia Freelandová vyhla priamej odpovedi, či bude Moe trestne stíhaný za to, že odmietne vyberať Trudeauovu kontroverznú uhlíkovú daň za vykurovanie domácností v rámci provincie.

Trudeau vyhlásil, že “Kanada je krajina právneho štátu a očakávame, že všetci Kanaďania budú dodržiavať zákony,” povedal.

“To platí pre provincie rovnako ako pre jednotlivých občanov,”dodal.

Premiérka Alberty Danielle Smithová tiež bojuje proti Trudeauovej’uhlíkovej dani a prisľúbila, že využije všetky nástroje, ktoré má jej vláda k dispozícii, aby sa mu postavila.

Napokon po tom, čo kanadský minister životného prostredia Steven Guilbeault zmietol Smithovú’odvolanie zákona “o suverenite” ako iba “symbolické,” líderka Alberty ho varovala, že jej provincia bude stavať nové plynové elektrárne bez ohľadu na jeho nové “pravidlá čistej energie”.

Moe má súdne rozhodnutia, ktoré podporujú jeho vzdor voči Trudeauovi pri presadzovaní autonómie provincií

Dve nedávne súdne rozhodnutia zasadili Trudeauovej vláde vážny úder’v oblasti environmentálneho aktivizmu prostredníctvom legislatívy, keď potvrdili, že provincie majú autonómiu, pokiaľ ide o spôsob využívania a rozvoja vlastných prírodných zdrojov.

Najnovšie sa tak stalo 16. novembra, keď Federálny súd Kanady zvrátil Trudeauovu vládu zákaz používania plastov na jedno použitie, pričom ho označil za “nerozumný a protiústavný.”

Federálny súd rozhodol v prospech provincií Alberta a Saskatchewan, keď uviedol, že Trudeauova’vláda prekročila svoje právomoci tým, že klasifikovala plast ako “toxický”, ako aj zákazom všetkých jednorazových plastových predmetov, ako sú slamky, tašky a jedálenské potreby.

Druhé víťazstvo Alberty a Saskatchewanu sa týka rozsudku Najvyššieho súdu, ktorý rozhodol a uviedol, že Trudeauov’zákon C-69, prezývaný “zákon o už žiadnom potrubí”, je “väčšinou protiústavný.”Rozhodnutie vrátilo právomoc nad ropovodmi provinčným vládam, čo znamená, že projekty v oblasti ropy a zemného plynu, na čele ktorých stoja provincie, by mali mať možnosť pokračovať bez federálnych zásahov.

Návrh novej verzie federálnych vládnych predpisov o čistej energii (CER), ktorý predstavil Guilbeault, predpokladá miliardové vyššie náklady spojené s takzvanou “zelenou” transformáciou energetiky, najmä v provinciách Alberta, Saskatchewan, New Brunswick a Nové Škótsko, ktoré sú bohaté na prírodné zdroje a ktoré na pohon elektrární používajú zemný plyn a uhlie.

Podnikatelia v energetickom sektore Alberty tiež bili na poplach v súvislosti s “zeleným” prechodom vlády Trudeaua a tvrdili, že by to mohlo viesť k nespoľahlivosti energetickej siete.

Trudeauova vláda’aktuálne environmentálne ciele – v súlade s Organizáciou Spojených národov’ “2030 Agenda pre udržateľný rozvoj” – zahŕňajú postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach.

Zníženie a prípadné odstránenie používania takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bol tiež tlačí Svetové ekonomické fórum (WEF)   globalistická skupina, ktorá stojí za socialistickou “agendou Veľkého resetu    organizáciou, v ktorej Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu  sú zapojení.

Povedzte svojim poslancom a senátorom, aby zrušili uhlíkovú daň Pošlite správu ešte DNES