Alfie_Evans_with_mom_Kate_April_24__2018-810x500.jpg

Britský ľavicový denník Guardian očierňuje kresťanskú skupinu, ktorá sa snažila pomôcť deťom získať život podporujúcu starostlivosť

71
Kultúra života

Kresťanská právnická skupina v Anglicku vyšla v ústrety rodičom, ktorí sa zúfalo snažia zabezpečiť, aby ich postihnuté deti naďalej dostávali život udržiavajúcu starostlivosť, čo sa nepáči tým, ktorí veria, že takéto deti by mali radšej zomrieť.  

Dňa 13. novembra Indi Gregoryová, dievčatko s diagnózou mitochondriálneho ochorenia, zomrela po tom, ako britský sudca zakázal jej rodičom vziať ju na ďalšiu liečbu do detskej nemocnice vo Vatikáne’a namiesto toho rozhodol o odpojení prístrojov na podporu života.  

Podľa lekárov z Nottinghamskej univerzitnej nemocnice bola Indi prakticky bez mozgu. Podľa jej rodičov však bola Indi postihnutá, ale stále na nich reagovala a “v dobrých dňoch žvatlá, vydáva zvuky, hýbe všetkými končatinami. Určite dokáže prežívať šťastie.” 

Indi a jej rodina vzbudili súcit na vysokých miestach. Talianska premiérka Giorgia Meloniová podporila ich neúspešnú snahu o pokračovanie jej liečby. 

PREHLIADKA: Baptized baby Indi Gregory dies in mother’arms following court order

Dňa 28. apríla 2018 zomrel 23-mesačný Alfie Evans v detskej nemocnici Alder Hey Children’po tom, čo britský súd zablokoval aj jeho rodičom možnosť vziať ho do Talianska na ponúkanú liečbu, keďže rozhodol, že to nie je v Alfieho’najlepšom záujme.Lekári tvrdili, že Alfie po odpojení od ventilátora zomrie; namiesto toho začal dýchať sám. Prvých 22 hodín Alfie nedostával jedlo. Prežil štyri dni bez ventilátora, čo lekárov ohromilo.”Napriek tomu bolo jeho rodičom odopreté dokonca aj právo vziať Alfieho domov, aby zomrel. Poľský lekár uviedol, že mu mohla byť stanovená nesprávna diagnóza. Ale aj keď Alfie dostal talianske občianstvo, NHS ho odmietla prepustiť. 

PODROBNOSTI: Alfie Evans zomrel

Dňa 28. júla 2017 zomrel 11-mesačný Charlie Gard na zriedkavé genetické ochorenie deň po tom, ako ho odpojili od ventilátora. Jeho rodičia vyzbierali takmer 1,4 milióna libier, aby ho mohli vziať do Spojených štátov na skúšobnú liečbu, ale britskí lekári ho odmietli pustiť z nemocnice a britské súdy zablokovali Charlieho’rodičom možnosť vziať ho z krajiny na ďalšiu liečbu. Posledné odvolanie na Európskom súde pre ľudské práva bolo neúspešné. Podobne 6. augusta 2022 zomrel 12-ročný Archie Battersbee po tom, ako súdy Spojeného kráľovstva aj ESĽP zamietli žiadosť jeho rodičov’ vziať ho na liečbu inde po tom, ako lekári v Taliansku aj Japonsku ponúkli, že ho budú liečiť.  

Odpovedá: Matka Charlieho Garda’-: Naše dieťa ‘netrpí bolesťami’

Po týchto niterných prípadoch Guardian vydal tento týždeň článok, v ktorom tvrdí, že “zdravotníci, ktorí liečia kriticky choré deti, odchádzajú zo zamestnania kvôli ‘značnému morálnemu utrpeniu’ spôsobenému”… nie strašidlom, že rodičom bude zákonom zakázané vziať svoje deti na ďalšiu liečbu do iných zdravotníckych zariadení, kde sú zdravotníci ochotní a ochotní tak urobiť, ale “pravicovou kresťanskou skupinou, ktorá stojí za sériou súdnych prípadov týkajúcich sa konca života.”  

The Guardian sa domnieva, že problémom nie je právny režim, ktorý tieto scenáre uľahčuje, ale Christian Legal Centre,organizácia, ktorá sa snaží pomôcť rodičom zorientovať sa v tomto režime. Z denníka Guardian: 

Sudca odvolacieho súdu tento mesiac vyjadril “hlboké znepokojenie” nad používaním “manipulatívnej taktiky súdnych sporov” v prípade Indi Gregory, kriticky chorého dievčatka, ktoré zomrelo 13. novembra po právnom boji o jej liečbu. Išlo o posledný zo série významných prípadov týkajúcich sa ukončenia života, ktoré začala kampaňová skupina Christian Legal Centre (CLC), ktorá zastupovala aj rodičov Charlieho Garda, Alfieho Evansa a Archieho Battersbeeho. Andrea Williamsová, výkonná riaditeľka CLC, uviedla, že obviňovanie spoločnosti z predlžovania utrpenia je veľmi zvrátené, pretože “my nepodávame žaloby, ale oni [NHS trusty].” 

The Guardian tvrdil, že jeden z talianskych senátorov, ktorí sa snažia pomôcť rodičom malej Indi’ pri prevoze ich dcéry do Vatikánu’deti’;nemocnice bol “pravicový” —, pričom tento výraz použil ako pejoratívny — a citoval lorda Petra Jacksona, ktorý povedal, že sa obáva, že právne výzvy Indi’ných rodičov “odvrátili pozornosť od ťažko chorého dieťaťa.”Právne námietky boli, samozrejme, podané na pobočku ťažko chorého dieťaťa a v skutočnosti priviedli medzinárodnú pozornosť k jeho osudu —, ale Jackson ďalej uviedol, že právne konanie bolo “mimoriadne náročné” pre zdravotníkov, ktorí odmietali prepustenie Indi do inej nemocnice. Profesorka Neena Modiová, zvolená prezidentka Európskej asociácie perinatálnej medicíny — a príjemkyňa Korporácie Nestle — zašla až tak ďaleko, že vyhlásila, že CLC “loví rodičov, keď sú najzraniteľnejší.” 

V závere Guardian jednak postavil maličké, ale priebojné CLC do centra obrovského pravicového sprisahania, jednak možno nechtiac poukázal na to, prečo niektorí rodičia tak veľmi potrebujú jeho pomoc:  

Kresťanské právne centrum, súčasť Christian Concern, je centrom dobre financovaného medzinárodného prepojenia pravicových evanjelických skupín, ktoré sú proti právam LGBTQ+, potratom a manželstvám osôb rovnakého pohlavia. Až do augusta rodiny, ktoré sa ocitli v centre znepokojujúcich prípadov týkajúcich sa ukončenia života, nemali nárok na verejné financovanie, čo je prekážka, ktorú označili za “škandalózny” sudca najvyššieho súdu v prípade Indi Gregory. 

Vieme, že lekári robia chyby. Vieme, že sú omylní. Keď sú iní vysokokvalifikovaní lekári ochotní poskytnúť druhý názor a ponúknuť ďalšiu liečbu v prestížnych detských’nemocniciach, aké je možné ospravedlnenie toho, aby sa rodičom — ktorí milujú svoje deti viac než ktokoľvek iný na svete — právne bránilo vziať ich k iným ochotným lekárom? Prečo sa sudcovia považujú za dostatočne kvalifikovaných na to, aby vydávali lekárske rozhodnutia, ktoré v konečnom dôsledku rozhodujú o osude detí — a ich pozostalých rodičov? Guardian sa ani neobťažuje položiť tieto otázky, a už vôbec nie na ne odpovedať. Namiesto toho sa uspokojí s obvinením kresťanskej právnickej skupiny, ktorá pomáha zúfalým rodičom, že spôsobuje “morálne utrpenie” len preto, že to robí. Je to bezohľadné.  

Odpovedané: Kresťanské právne centrum, ktoré bojovalo za záchranu poľského katolíka, ďakuje čitateľom LifeSiteNews