Austen-Ivereigh-meeting--e1701276072674-810x500.jpg

BREAKING: Pápežský životopisec potvrdil, že pápež František odstráni byt a plat kardinála Burkeho

0
Kultúra smrti

Obľúbený životopisec pápeža Františka Austen Ivereigh uviedol, že pápež osobne potvrdil správy o tom, že má v úmysle odobrať Raymondovi kardinálovi Burkovi jeho byt a plat, hoci poprel, že by kardinála nazval svojím nepriateľom.”

V správe uverejnenej 29. novembra na heterodoxnej stránke Where Peter Is (Kde je Peter) Ivereigh napísal, že sa v pondelok stretol s argentínskym pontifikom, ktorý potvrdil pravdivosť správ, v ktorých sa uvádza, že František má v úmysle odobrať kardinálovi Burkovi jeho rímsky byt a plat.

Čítajte: Pápež František sa chystá odobrať svojmu ‘nepriateľovi’ kardinálovi Burkeovi’ ‘byt a plat’: správa

Ivereigh napísal:

V priebehu nášho rozhovoru mi František povedal, že sa rozhodol odobrať kardinálovi Burkeovi’kardinálske výsady — jeho byt a plat —, pretože tieto výsady využíval proti Cirkvi. Povedal mi, že hoci toto rozhodnutie nebolo’tajomstvom, nemal v úmysle ho verejne oznámiť, ale skôr v ten deň (v pondelok) uniklo na verejnosť.

Ivereigh uviedol, že toto stretnutie sa uskutočnilo v pondelok popoludní. Práve v pondelok ráno Nový denník Kompas (La Nuova Bussola Quotidiana)zverejnil svoju správu, v ktorej uvádza, že pápež František počas stretnutia 20. novembra stretnutia s hlavami Rímskej kúrie, prezradil svoj zámer vysťahovať prominentného amerického kardinála z jeho bytu v Ríme. 

“Kardinál Burke je môj nepriateľ, preto mu odoberám byt a plat,” mal podľa vatikánskeho zdroja NDC’povedať pápež. NDC uviedlo, že táto informácia sa k nemu dostala prostredníctvom “vatikánskeho zdroja” a že ju neskôr potvrdili aj ďalšie zdroje. 

Túto informáciu následne podporilo viacero médií, ktoré túto informáciu potvrdili prostredníctvom vlastných zdrojov po tom, čo NDC túto správu zverejnilo. Agentúra Reuters potom 28. novembra neskoro večer uviedla, že jeden z predstaviteľov na stretnutí 20. novembra povedal, že František označil Burka za “pracujúceho proti Cirkvi a proti pápežstvu” a zasievajúceho “rozkol”

Svedectvom Ivereigha”sa zdá, že správy o jeho výrokoch potvrdil aj samotný pápež, hoci František tvrdil, že Burka neoznačil za “nepriateľa.”Podľa Ivereigha mu pápež František 28. novembra poslal správu, v ktorej sa píše: “Nikdy som nepoužil slovo ‘nepriateľ’ ani zámeno ‘môj.’ Jednoducho som túto skutočnosť oznámil na stretnutí vedúcich dikastérií bez toho, aby som poskytol konkrétne vysvetlenia.”

Čítajte: Pápežský’životopisec: Burke v čase prvotnej správy NDC nedostal žiadne oficiálne oznámenie o zamýšľaných krokoch pápeža’a do včerajšieho neskorého večera nedostal ani žiadnu správu.

Bývalý prefekt Apoštolskej signatúry Burke sa počas takmer 11 rokov pontifikátu pápeža Františka’stal pre mnohých kľúčovou postavou. Najmä on podpísal pôvodné dubia o Amoris Laetitia vydané v roku 2016 a potom 2023 dubia o otázkach týkajúcich sa synody o synodalite. 

Mainstreamové médiá a heterodoxné katolícke médiá neustále očierňujú amerického kardinála kvôli jeho vyjadreniam o katolíckom učení, ktoré sú často dávané do protikladu s vyjadreniami pápeža Františka. 

Najnovšie kardinál Burke pokračoval vo svojej predchádzajúcej kritike viacročného projektu pápeža’Synoda o synodalite, keď napísal predslov ku knihe, ktorá upozornila na nebezpečenstvá v synode. 

ČÍTAJ: Kardinál Burke varuje, že synoda je súčasťou ‘revolúcie’ s cieľom ‘radikálne’ zmeniť Katolícku cirkev

Kardinál Burke sa odvolal na “synodu” ako zásterku pre “revolúciu”, ktorá sa snaží “radikálne” zmeniť Katolícku cirkev v súlade so “súčasnou ideológiou”, ktorá odmieta veľkú časť cirkevného učenia.

V novembri 2014 pápež František odvolal kardinála z funkcie prefekta Apoštolskej signatúry, čo sa všeobecne považovalo za trest za jeho kritiku prvkov Františkovho’pontifikátu.

Kardinál Burke však neustále vyzýval katolíkov, aby sa modlili za pápeža Františka, a rovnako dôsledne potvrdzoval, že pápeža Františka považuje za pápeža, a to v súvislosti s argumentmi, ktoré naznačovali, že Františkova’voľba mohla byť neplatná.

Takisto taktiež opakovane odmietol tvrdenie, že pracuje proti pápežovi alebo je “nepriateľom” Františka, pričom uviedol, že jeho vlastné intervencie majú skôr obhajovať večné katolícke učenie než oponovať pápežovi.  

Konajúc v predvečer októbrového zasadnutia synody a len niekoľko hodín po verejnom zverejnení textu synodálnych dubií, kardinál Burke popisuje svoje kroky a kroky svojich spolusignatárov: “Predovšetkým musíme verejne potvrdiť našu vieru. V tomto majú biskupi povinnosť potvrdiť svojich bratov.”

Poznamenal, že dubia, ktoré médiá vo veľkom vydávajú za útok na pápeža, “sa nezaoberajú osobou Svätého Otca. V skutočnosti sú svojou povahou vyjadrením náležitej úcty k Petrovmu úradu a nástupcovi svätého Petra.”

ČÍTAJTE: Kardinál Burke reaguje na kritiku dubia, varuje, že synoda chce zmeniť štruktúru Cirkvi’štruktúru

Na rozdiel od Burkeho’prominentnosti pre obhajobu katolíckeho učenia je Ivereigh kontroverznou postavou pre svoje opačné názory. Priazeň pápeža Františka si našiel vďaka svojim životopisom pápeža, druhý s názvom: “Zranený pastier: Pápež František a jeho boj o obrátenie Katolíckej cirkvi.” 

Najnovšie sa zúčastnil na synode o synodalite ako expert, keďže v tejto úlohe bude zohrávať kľúčovú úlohu pri vypracovaní záverečnej správy z viacročnej synody v októbri 2024, hoci nemá hlasovacie právo.

Ivereigh bol hlavným poradcom westminsterského’kardinála Cormaca Murphyho-O’Connora – preláta, ktorý bol popredným členom známej svätogalskej mafie a ktorý zohral kľúčovú úlohu pri voľbe pápeža Františka. Ivereigh, ktorý zostáva slobodný, odstúpil z funkcie kardinála v roku 2006 po tom, ako sa priznal k dvom vzťahom: k jednému v roku 1989, ktorý vyústil do potratu, a k ďalšej nedávnej afére, ktorá vyústila do potratu matky. 

Austen Ivereigh s o. Jamesom Martinom SJ počas synody v roku 2023

On odmietol manipuláciu alebo nútenie ženy, s ktorou mal v roku 1989 vzťah, aby potratila ich dieťa, ale priznal že zaplatil polovicu nákladov na potrat.

V rozhovore pre LifeSiteNews v auguste 2022, o zaradení Ivereigha’medzi odborníkov Synody o synodalite,“U.K. katechéta diakon Nick Donnelly pre LifeSiteNews povedal, že “je to alarmujúce.” 

“Ivereigh je profesionálny katolík, ktorý sa počas celej svojej kariéry stotožňoval s tými, ktorí propagujú disent,” povedal Donnelly. “Bol tlačovým tajomníkom kardinála Murphyho-O’Connora z Westminsteru, popredného člena svätogalskej mafie, ktorá sa tajne postavila proti pontifikátom Jána Pavla II. a Benedikta XVI.” 

Donnelly zdôraznil, že Ivereigh, “ako jeden zo zakladateľov U. S. Steel Košice, je v súčasnosti jedným z najznámejších katolíckych katolíckych organizácií v USA.K. mediálnej skupiny Catholic Voices, podporoval civilné zväzky pre homosexuálne osoby, čo je v rozpore so smernicou CDF z roku 2003.”

Od nástupu pápeža Františka’ otvorene útočí na veriacich katolíkov, ktorí sa stavajú proti pontifikátnemu’neomodernizmu. V januári Ivereigh napísal článok, v ktorom ospravedlňoval nemilosrdné zaobchádzanie pápeža Františka’s tradičnými katolíkmi, ktorých charakterizoval ako takých skazených, že si nezaslúžia blahosklonnosť Bergogliovho’dialógu.

“Ivereighova’účasť na synodálnom procese potvrdzuje podozrenie, že táto konzultácia je podvodom s vopred určeným výsledkom, ktorý má nelegitímne zmeniť učenie a disciplínu Cirkvi,” dodal Donnelly.

Ak pápež František splní svoju hrozbu o vysťahovaní kardinála Burka, bude to výrazný signál pre celé kolégium kardinálov a svetový episkopát o tom, kam až pápež zájde proti každému, kto sa považuje za nesúhlasiaceho s jeho želaniami. Správa prichádza aj niekoľko týždňov po osobnom odvolaní tylerského’biskupa Josepha Stricklanda pápežom, čo bolo označené za krok, ktorý je v rozpore s kanonickým právom a bol spôsobený tým, že biskup Strickland učenie viery nebolo schválené Rímom.

Takýto potenciálny krok proti Burkeovi podnietil šéfredaktora NDC’k tomu, aby opísal Františkov’pontifikát ako čoraz viac pripomínajúci “juhoamerickú diktatúru.”