Joan-Andrews-Bell-and-Chris-Bell-810x500-1-810x500.jpeg

Manžel Joan Andrews Bellovej sa podelil o aktuálne informácie o uväznenej manželke: "Duch je veľmi silný

35
Kultúra života

Obhajca života Chris Bell, manžel záchranárky Joan Andrews Bellovej, ktorá bola začiatkom tohto roka odsúdená a uväznená za svoju vlastnú obhajobu života, tento týždeň informoval LifeSiteNews o stave svojej manželky, podelil sa o prísľub odpustenia s ľuďmi, ktorí sa zúčastnili na interrupciách, a vyjadril sa k polemike o tom, či by matky, ktoré sa snažia o interrupciu, mali byť stíhané podľa zákona.

“Nálada je veľmi silná a veľmi pozitívna a veľmi dobrá,” povedala Bellová vo videorozhovore vedúcemu korešpondentovi LifeSiteNews Jimovi Haleovi.

Joan Bellová, 74-ročná, bola v septembri okamžite uväznená po tom, čo ju porota usvedčila z porušenia zákona o slobodnom prístupe na kliniky (FACE) a z konšpirácie proti právam za blokovanie prístupu na Washingtonskú chirurgickú kliniku v centre Washingtonu, D.C., v rámci “tradičnej záchrany” v októbri 2020. Pro-life “záchranné akcie” zahŕňajú fyzické zásahy aktivistov, ktorí sa snažia zabrániť ženám v podstúpení interrupcie. 

Dátum vynesenia rozsudku nad Joan’zatiaľ nebolo stanovené.

Chris Bell pre LifeSite povedal, že Joan má “veľa času na modlitby a tiež na čítanie”, keď je za mrežami, a dokonca “študuje Bibliu so svojimi spoluobžalovanými”, ako aj s ostatnými väzňami.

“Je to skutočne špecifický čas na modlitbu, na ukončenie potratov a na vykonanie pokánia za naše vlastné hriechy, a najmä za hriech potratu,” povedal Chris.

Odpovedá: Joan Andrews Bell píše z väzenia: Chcem žiť ako kláštorná mníška vo svojej cele

Povedal, že Joan, ktorá bola viackrát uväznená za svoju pro-life propagáciu, mu povedala, že inštitúcia, v ktorej je momentálne uväznená, je “najlepším väzením, v akom kedy bola,” a že sa k nej správajú “civilizovane a ľudsky.”

Vďaka pomoci právnikov Bell povedal, že on a jeho manželka “nemajú absolútne žiadnu nádej v akékoľvek odvolanie.”

“Nemáme žiadnu nádej, že sa v tomto procese dočkáme spravodlivosti. Ale máme všetku nádej a každý kúsok viery a dôvery, že Boh z toho a zo všetkého vynesie dobro,”povedal, aj keď sa to dobro’neprejaví“v našom živote.”

Odpustenie za potraty

Bell zdôraznil, že boj, ktorý on, jeho manželka a ďalší zástancovia pro-life bojujú, je bojom za uznanie a obranu nevinných ľudských bytostí, ktoré sú zabíjané každý deň.

“A za to, že to robíme, sme“obviňovaní z násilia, pretože sa modlíme v kancelárii, alebo obviňovaní z toho, že niekomu bránime dostať ‘zdravotnú starostlivosť,”povedal. “Nie je na tom nič zdravé. Takže, Pane, pomôž nám.

Bell, ktorý prevádzkuje sieť štyroch pro-life domovov Dobrej rady, ktoré pomohli viac ako 8 500 matkám a deťom v núdzi, rozšíril prísľub odpustenia smerom k ľuďom, ktorí podstúpili potrat alebo sa na ňom zúčastnili.

“Existuje nádej,” povedal. “Nikto z pro-life hnutia vás neobviňuje. Ja’neukazujem prstom.”

“Len si priznajte, kde ste, a vyhľadajte poradenstvo,” povzbudil. “Vedzte, že môžete nájsť pokoj.”

Bell obhajuje stíhanie vykonávateľov potratov, nie matiek

V kontexte nádeje a odpustenia pre ľudí, ktorých život zasiahol potrat, sa Bell venoval polemike, ktorá už roky existuje v rámci hnutia za život a týka sa toho, či by matky, ktoré obstarávajú potraty, mali byť trestne stíhané.

Túto tému nanovo otvoril kolega Jonathan Darnel, záchranca za život, ktorý je v súčasnosti uväznený za tú istú záchrannú akciu, na ktorej sa zúčastnila Joan Bellová.

“Osobne podporujem zákaz liekov spôsobujúcich potraty aj trestné stíhanie každého, kto sa podieľa na vražde nenarodeného dieťaťa,” Darnel písal v článku z 21. novembra, ktorý uverejnil LifeSiteNews, hoci podľa jeho slov’neverí, že “ktorékoľvek z týchto riešení bude mať veľký účinok.”

Chris a Joan vyjadrili silný nesúhlas s myšlienkou stíhania žien, ktoré potratia svoje deti.

“Neexistuje“žiadna pro-life organizácia, ktorú by som za 40 rokov pôsobenia v pro-life službách poznal“ktorá by niekedy vyzývala, žiadala alebo chcela, aby boli ženy stíhané, a už vôbec nie uväznené,”povedal Bell pre LifeSite.

Upozornil, že v dnešnej’kultúre už pol storočia existujú “potraty na požiadanie”, čo vedie ku kultúre “propagovanej”, aby verila, že potrat je zdravotná starostlivosť.

“Po 50 rokoch propagandy potratov je predaj potratov jednoduchý,” povedal. “Ako môžeme povedať, že žena je vôbec vinná, keď sa pokúša o potrat? To by sme’neurobili.”

“To, čo musíme urobiť, je ponúknuť uzdravenie a nádej,” povedal Bell a zdôraznil, že do väzenia by mali ísť práve potratári.

“To sú tí, ktorí vedia, čo’robia,” povedal. “Potratár vie, kedy’odtrháva ruky, nohy a hlavu. Čo si myslíte, že sa deje pri potrate, aj keď v ôsmom, deviatom, desiatom, dvanástom týždni má tie malé časti tela detí úplne sformované?" ”

“Páchajú zločiny proti ľudskosti a vedia to,” povedal. “A ak to nevedia,”tak sú v takom temnom priestore, že možno im väzenie dá príležitosť zamyslieť sa nad zlom, ktoré napáchali. A to je to, čo chceme. Nechcem’vidieť, ako im ublížili, ale chcem vidieť, ako sa obrátili.”

Modlite sa a robte to, čo vám Boh hovorí.’

Koncom svojho vystúpenia pre LifeSite Bell zdieľal dôraz svojej manželky’na modlitbu ako konečné riešenie hriechu potratov a znepokojujúceho stavu národa a sveta.

“Keď sú nevinní ľudia odoberaní za to, že sa snažia zachrániť nevinný život, národ je na zlej ceste,” povedal Bell. 

ČÍTAJTE: Biskup chváli uväznenú pro-lifer Joan Bellovú za ‘inšpiratívny život a oddanosť’ ochrane nenarodených

“Jedna z posledných vecí, ktoré mi [Joan] povedala, keď ju odvádzali do väzby, bola, aby som ľuďom povedal, aby sa modlili a robili to, čo im hovorí Boh. A v tej chvíli som si myslel, že je to veľmi jednoduché vyhlásenie,” povedal a zamyslel sa nad tým, že by mohla ľudí povzbudiť, aby trávili viac času modlitbou pred potratovými zariadeniami.

“Ale nie – to je naozaj vyhlásenie:  

“Svet videl veľké ríše, obrovské ríše, ktoré prichádzali a odchádzali. A Cirkev, Katolícka cirkev odolávala počas storočí obrovskému prenasledovaniu,” poznamenal. 20. storočie bolo určite strašné a’v 21. storočí to nevyzerá dobre.” 

“Ale skutočnosť je taká, že Cirkev nezanikne, pretože’je to viera v pravdu. A čo’je pravda? Pravda je, že Ježiš Kristus, Boží Syn, prišiel na svet, vstal z mŕtvych, aby nám odpustil hriechy,”povedal Bell. ”A miluje nás a miluje aj vás.”