totenberg-810x500.jpg

Žaloba, podľa ktorej volebný systém v Georgii porušuje ústavné práva občanov, sa dostane pred súd

23
Neutral

Federálny sudca určil termín, kedy sa má rozhodnúť, či volebný systém v Georgii obsahuje alebo neobsahuje závažné nedostatky, ktoré poškodzujú ústavné práva občanov.

Obama vymenoval amerického sudcu pre voľby. okresná sudkyňa Amy Totenbergová 10. novembra vydala 135-stranové rozhodnutie v reakcii na roky trvajúcu právnu námietku, v ktorej tvrdí, že “súčasné nastavenie volebného systému štátu’predstavuje hrozbu pre právo voličov’na to, aby sa ich hlasy započítali tak, ako boli odovzdané,” informovala agentúra Associated Press.

Súdne pojednávanie sa má uskutočniť 9. januára. Porota nebude zvolaná.

“Súd nemôže v tomto prípade mávnuť čarovným prútikom, aby vyriešil rozmanité problémy našej demokracie a volebného systému v posledných rokoch, vrátane tých, ktoré sú prezentované v tomto prípade,” napísala sudkyňa Totenbergová vo svojom rozhodnutí. Uviedla však, že “rozumná, včasná diskusia a kompromis v tomto prípade spolu s rýchlymi, informovanými legislatívnymi opatreniami by určite mohli priniesť zmenu, ktorá by bola prospešná pre strany a verejnosť.”

Rozhodnutie, ktoré vyniesla federálna sudkyňa, vyvolalo optimizmus členov tábora bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa’vrátane známeho Trumpovho podporovateľa a generálneho riaditeľa spoločnosti MyPillow Mike Lindell, ktorý oslávil rozsudok v príspevku na X, informoval Newsweek.

Mnohí konzervatívci, ktorí vyjadrili pochybnosti o legitímnosti zvolenia súčasného prezidenta Joea Bidena, boli odmietnutí ako “konšpiračných teoretikov” za spochybňovanie integrity konania, a to napriek tomu, že v parlamentných voľbách v roku 2020 došlo k významným zmeny v pravidlách hlasovania v niektorých štátoch v reakcii na výluky COVID a obavy niektorých Američanov z nákazy vírusom, nové okolnosti, ktoré viedli k historicky veľká spoľahlivosť na poštové hlasovacie lístky, ktoré môžu byť menej spoľahlivé a bezpečné ako možnosti osobného hlasovania.

SÚVISIACE: Nová správa Snemovne reprezentantov ponúka štátom USA odporúčania na zabezpečenie integrity volieb

Ak Totenbergová uviedla, že existujú “podstatné sporné skutočnosti”, ktoré sa majú objasniť na januárovom pojednávaní, v poznámke pod čiarou uviedla, že dôkazy predložené v žalobe “nenaznačujú, že by žalobcovia boli konšpiračnými teoretikmi akéhokoľvek druhu.”

“V skutočnosti niektorí z popredných národných odborníkov na kybernetickú bezpečnosť a počítačových vedcov poskytli svedectvá a čestné vyhlásenia v prospech žalujúcich strán” v dlhom priebehu tohto súdneho sporu,” uviedla.

Žalobu týkajúcu sa údajných chýb vo volebných systémoch v Georgii’pôvodne podala v roku 2017 skupina za integritu volieb Coalition for Good Governance a hŕstka voličov proti štátnemu tajomníkovi Georgie Bradovi Raffenspergerovi a jednotlivým členom štátnej volebnej rady, uviedla agentúra AP.

Štát neskôr v roku 2019 zakúpil hlasovacie zariadenia od spoločnosti Dominion Voting Systems, ktorá sa stala známou medzi tými, ktorí sa obávajú o integritu volieb v prezidentských voľbách 2020. Spoločnosť Dominion podala žalobu na spravodajské stanice vrátane Fox News, ktoré odvysielali obsah naznačujúci, že ich stroje sú spojené s podvodmi pri hlasovaní vo voľbách v roku 2020. Spoločnosť Fox sa začiatkom tohto roka dohodla so spoločnosťou Dominion na sume 787,5 milióna dolárov.

Gruzínsko bolo jedným z hlavných štátov, ktorých výsledky volieb po voľbách 2020, v ktorých bol po niekoľkodňovom sčítavaní hlasov za zvoleného vrchného veliteľa vyhlásený Biden, spochybnili Trump a jeho stúpenci. 

Trump uskutočnil 2. januára 2021 veľmi medializovaný telefonát Raffenspergerovi, v ktorom tvrdil, že boli spočítané falošné hlasovacie lístky, ktoré voľby nespravodlivo naklonili na stranu Bidena, a požiadal ho, aby našiel a vyhodil aspoň toľko údajne falošných hlasov, aby zvrátil jeho oznámenú prehru. 

V auguste tohto roku podal okresný prokurátor Fulton County Fani Willis trestné oznámenie na Trumpa a 18 jeho spojencov s odôvodnením, že sa dopustili “vydierania” a ďalších trestných činov, keď sa údajne pokúsili zvrátiť voľby v Georgii. 

ČÍTAJTE: Veľká porota v Georgii obvinila Trumpa, 18 spojencov z ‘vydierania’ obvinení

Trump sa priznal k nevinne.