Shutterstock_2285122405-810x500.jpg

Poprední kanadskí psychiatri vyzývajú vládu, aby zastavila rozširovanie eutanázie duševne chorých

21
Kultúra smrti

Prední kanadskí psychiatri varovali, že krajina nie je pripravená na rozšírenie eutanázie na duševne chorých, a uviedli, že rozšírenie tohto postupu nie je niečo, čo by spoločnosť mala robiť, pretože by to mohlo viesť k úmrtiam pod falošnou zámienkou.”

Ako sa uvádza v nedávnom názorovom článku denníka National Post, sedem zo 17 katedier psychiatrie napísalo kanadskému ministrovi zdravotníctva Markovi Hollandovi a ministrovi spravodlivosti Arifovi Viranimu list, v ktorom žiadajú, aby federálna vláda premiéra Justina Trudeaua pozastavila rozširovanie lekárskej pomoci pri umieraní (MAiD), ako je známe.

Dňa 9. marca 2024 sa eutanázia v Kanade, alebo MAiD, ako je známe, rozšíri na osoby trpiace výlučne duševnými chorobami. Je to dôsledok schválenia zákona C-7 v roku 2021, ktorý umožnil, aby sa na takzvanú smrť s pomocou lekára mohli kvalifikovať aj chronicky chorí - nielen nevyliečiteľne chorí.

Pôvodne malo rozšírenie o duševné choroby vstúpiť do platnosti v&nbspmarci. Avšak, po masívnom nátlaku pro-life skupín, konzervatívnych politikov a ďalších, liberáli pod vedením Trudeaua odložili zavedenie plnej účinnosti zákona C-7 do roku 2024 prostredníctvom zákona C-39, ktorý sa stane zákonom na budúci rok.

Dr. Sonu Gaind, ktorý pracuje ako vedúci psychiatrie v Sunnybrook Health Sciences Centre v Toronte, uviedol, že história ukazuje, že pokiaľ ide o prijímanie nových zákonov týkajúcich sa citlivých životných záležitostí, “dôkazy ukazujú, že máme pravdu v menej ako polovici prípadov.”

Propagátori MAiD tvrdili, že príde čas, keď duševne chorý jedinec jednoducho nie je vyliečiteľný. Gaind však povedal, že pojem “nevyliečiteľnosť” nemusí byť ani možný.

Gaind povedal, že keďže dôkazy ukazujú, že sa mýlime v polovici prípadov, “to znamená, že najmenej polovica ľudí, ktorým posudzovatelia povedia: ‘Vy’sa zo svojej duševnej choroby nevyliečite a môžete dostať MAID,’ najmenej polovica týchto ľudí by sa vyliečila.”

“To znamená, že by sme poskytli smrť pod falošnou zámienkou,” dodal.

Gaind povedal, že v tejto otázke zrejme “neexistuje konsenzus,” a povedal, že “si pevne” myslí, že “nie sme pripravení na ďalšie rozširovanie.”

V súčasnosti sa opäť zišiel osobitný spoločný parlamentný výbor pre MAiD, aby preskúmal hroziace rozšírenie MAiD na duševne chorých.

Nedávno LifeSiteNews informoval o tom, ako proeutanázijní lobisti chcú, aby sa kanadské’zákony o asistovanej samovražde prostredníctvom smrtiacej injekcie rozšírili aj na drogovo závislých, čo by podľa kritikov mohlo krajinu priviesť na nebezpečnú cestu blížiacu sa k“eugenike.”

Odklad rozšírenia MAiD do roku 2024 prišiel aj po mnohých verejných škandáloch vrátane vyplavenia zprávy o tom, že kanadským veteránom ponúkali smrteľný zákrok pracovníci kanadského úradu pre záležitosti veteránov (VAC).

Ponúkanie MAiD duševne chorým nie je niečo, ‘čo by spoločnosť mala robiť,’ tvrdí psychiater

Dr. Jitender Sareen, vedúci oddelenia psychiatrie na Manitobskej univerzite, uviedol, že pokiaľ ide o MAiD, je príliš veľa ponechané v rukách tých, ktorí zákrok vykonávajú.

“Ponúkať ľuďom smrť namiesto vhodnej liečby” je niečo, čo “je naozaj v rozpore s tým, čo by sme ako spoločnosť mali robiť,” povedal Sareen podľa National Post.

Sareen tiež povedal, že neexistuje žiadne usmernenie, či lekár môže určiť, či má človek samovražedné sklony alebo sa chce jednoducho zabiť prostredníctvom MAiD.

Nedávne pokusy Konzervatívnej strany Kanady (CPC) zastaviť rozšírenie MAiD zlyhali.

Poslanci v Dolnej snemovni odhlasovali návrh zákona súkromných poslancov’, ktorý predložil poslanec CPC Ed Fast a ktorý by zrušil rozšírenie zákonov o eutanázii na osoby trpiace duševnými chorobami.

Zástancovia ochrany života, ako napríklad Angelina Ireland, prezidentka Delta Hospice Society (DHS), varovali Trudeauovu vládu, že rozšírenie MAiD na duševne chorých povedie k tomu, že umožní “MAiD umožňuje agentom štátu, aby nás zabíjali, a v skutočnosti sa to‘nazýva ‘beztrestné zabitie.’”

Irelandová nedávno pre LifeSiteNews povedala, že je dôležité, aby účastníkom, ktorí sa zúčastnili na “diskusii o niektorých nepríjemných pravdách” o tom, aká zlá je MAiD pre Kanadu, dala jasne najavo:

“Neexistuje žiadna cesta, ktorou by sme ich (vládu) mohli ‘žalovať’ alebo obviniť z vraždy. Vzdali sme sa svojej moci a dali sme vláde najvyššiu moc — právo a privilégium vraždiť nás,” povedala Irelandová pre LifeSiteNews, čo povedala aj účastníkom podujatia.

Úmrtnosť na eutanáziu stúpla v Kanade na strechu odkedy sa v roku 2016 stala legálnou.

Podľa údajov Health Canada v roku 2022 zomrelo 13 241 Kanaďanov smrtiacou injekciou MAiD, čo predstavuje 4,1 % všetkých úmrtí v krajine za tento rok a 31,2 % nárast oproti roku 2021.

Od roku 2016 je počet Kanaďanov usmrtených smrtiacou injekciou už 44 958.