Alberta-Premier-Danielle-Smith-810x500.png

Danielle Smithová kritizuje Trudeauovu výnimku z uhlíkovej dane pre Atlantickú Kanadu a nie pre zvyšok krajiny

25
Neutral

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby upustili od uhlíkovej dane Pošlite správu TÝŽDEŇ

Premiérka Alberty Danielle Smithová obvinila premiéra Justina Trudeaua, že je nespravodlivý, keď neuplatňuje “daňovú spravodlivosť” pre Alberťanov a všetkých Kanaďanov po tom, čo Trudeau oznámil pozastavenie uhlíkovej dane na vykurovací olej pre domácnosti, ale len pre Atlantickú Kanadu.

“Ak“budete mať federálnu vládu, ktorá tvrdí, že musí mať túto moc, aby sa ku všetkým správala rovnako, potom sa ku všetkým nesprávajú rovnako. Zdá sa mi, že to’je niečo, čo by sa malo vrátiť na súd a spýtať sa ho, či chce alebo nechce prehodnotiť, či je to vhodné využitie federálnych právomocí,” Smith nedávno povedal na tlačovej konferencii.

“Bol by som radšej, keby federálna vláda akceptovala, že ak je to bolestivá daň prichádzajúca do zimy pre Kanaďanov v Atlantickom oceáne, je to”bolestivá daň prichádzajúca do zimy pre všetkých, a jednoducho sa uistila, že urobí správnu vec a zruší daň pre všetky typy vykurovania domácností a každú provinciu,” povedal Smith.

Smith vedie dlhotrvajúci boj s Trudeauovou liberálnou federálnou vládou, ktorá prešla do útoku proti ropnému a plynárenskému priemyslu Alberty’zavedením ideologicky zaťažených zákonov vrátane trestnej uhlíkovej dane.

Trudeau však poskytol niektorým častiam krajiny úľavy na uhlíkovej dani za palivá na vykurovanie domácností, ale iným nie.

Nedávno oznámil, že pozastavuje výber uhlíkovej dane za vykurovací olej na tri roky, ale len pre atlantické kanadské provincie. Súčasné náklady na uhlíkovú daň z paliva na vykurovanie domácností sú 17 centov za liter. Väčšina Kanaďanov však svoje domovy vykuruje čistým zemným plynom, teda palivom, ktoré nebude od uhlíkovej dane oslobodené.

Trudeau’oznámil to uprostred dismalóznych výsledkov prieskumov verejnej mienky ktoré ukazujú, že jeho vládu v nasledujúcich voľbách s prehľadom porazí Konzervatívna strana.

To viedlo k tomu, že líder federálnej Konzervatívnej strany (CPC) Pierre Poilievre sa odvážil Trudeaua vyzvať na vypísanie “volieb o uhlíkovej dani”, aby sa Kanaďania mohli sami rozhodnúť, či chcú vládu za alebo proti dani, ktorá v niektorých provinciách spôsobila zdvojnásobenie účtov za vykurovanie domov.

Predchádzajúce politické výzvy proti uhlíkovej dani zlyhali. Nedávno neprešiel návrh CPC, ktorý vyzýval na pozastavenie dane z uhlíka pre všetkých Kanaďanov po tom, ako proti nemu hlasovali poslanci liberálov a Bloc Quebecois. Tento návrh mal, čo je zaujímavé, podporu Novej demokratickej strany (NDP), ale na jeho schválenie to nestačilo.

Kanadskí premiéri sa spojili, aby požadovali pozastavenie uhlíkovej dane pre všetky provincie

Trudeau’najnovšia ponuka trojročného pozastavenia uhlíkovej dane v Atlantickej Kanade spôsobila veľkú roztržku so západnými provinciami bohatými na ropu a zemný plyn, najmä s Albertou a Saskatchewanom, a dokonca Manitoba, ktorá má novú vládu NDP.

To podnietilo všetkých premiérov Kanady, aby sa spojili to vyzvať Trudeauovu vládu, aby rozšírila pauzu na uhlíkovú daň z palív na všetkých Kanaďanov.

“Všetko, čo to spôsobuje, spôsobuje nespravodlivosť, robí život menej dostupným a skutočne poškodzuje najzraniteľnejších, keďže sa blíži zimná sezóna,” povedal dnes Smith o väčšine provincií, ktoré sú vynechané z pauzy na uhlíkovú daň.

Pokračujúc o krok ďalej, 10. novembra sa päť kanadských premiérov od pobrežia po pobrežie spojilo a požadovalo od Trudeaua, aby zrušil uhlíkovú daň na vykurovanie domácností pre všetky kanadské provincie, pričom uviedli, že jeho politika poskytovania daňových úľav jednému regiónu oproti iným spôsobila “rozdelenie” v Kanade.

Po tom, ako Trudeau oznámil špeciálnu daňovú úľavu pre atlantickú Kanadu, premiér Saskatchewanu Scott Moe povedal, že jeho provincia prestane 1. januára 2024 vyberať federálnu uhlíkovú daň zo zemného plynu používaného na vykurovanie domácností, ak nedostane podobnú daňovú úľavu ako atlantické kanadské provincie.

Alberta opakovane sľubovala že uprednostní záujmy svojich obyvateľov pred záujmami Trudeauovej vlády “neústavné” požiadavky, pričom neustále pripomínala federálnej vláde, že ich infraštruktúra a hospodárstvo závisia od ropy, plynu a uhlia.

Ako Smith sa bránil a nedávno zobrazila stránku z hecklerovho’fantazijného návrhu budúcnosti poháňanej solárnymi a veternými batériami po tom, čo vstúpila do jamy levovej’obhajovať ropu a plyn na konferencii organizovanej think tankom podporujúcim klimatické zmeny.

Smithová uviedla, že bude skúmať, či je na mieste podanie žaloby na Najvyšší súd v súvislosti s uhlíkovou daňou. Poznamenala však, že keďže Alberta má na rozdiel od Saskatchewanu deregulovaný energetický priemysel, nemôže zastaviť vyberanie federálnej uhlíkovej dane.

Trudeauova vláda’aktuálne environmentálne ciele – v zhode s Organizáciou Spojených národov’ “2030 Agenda for Sustainable Development” – zahŕňa postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach.

Zníženie a prípadné odstránenie používania takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bol tiež tlačený Svetovým ekonomickým fórom (WEF) – globalistickou skupinou, ktorá stojí za socialistickou “agendou Veľkého resetu” – organizáciou, v ktorej Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú zapojení.

Trudeauova vláda tiež obhajovala nedávne rozhodnutie Najvyššieho súdu a bude presadzovať svoje nariadenia o nulových čistých emisiách.

Kanadský’Najvyšší súd nedávno rozhodol, že legislatíva federálnej vlády’bez ďalších plynovodov” je z väčšej časti protiústavná po dlhom právnom boji s provinciou Alberta, kde konzervatívna vláda vystupuje proti radikálnemu programu klimatických zmien.

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby upustili od uhlíkovej dane Pošlite správu TÝŽDEŇ