Francis-1-e1699647417445-810x500.jpg

Profesor John Rist: Pápež František je kacír a povzbudzuje kacírstvo u iných

411
Kultúra smrti

CAMBRIDGE, Anglicko (LifeSiteNews) - Poznámka redakcie: Nasledujúci článok zaslal Dr. John Rist, emeritný profesor klasickej teológie na Torontskej univerzite, ktorý teraz žije v Cambridge v Anglicku. Profesor Rist, svetoznámy vedec a doživotný člen Clare Hall na Cambridgeskej univerzite, bol jedným zo signatárov listu z roku 2019, v ktorom obvinil pápeža Františka z herézy. 

Q. Je Jorge Bergoglio pápežom?

A. Áno. Hoci ho zvolila škandalózne nezodpovedná zbierka kardinálov, voľba bola platná.

Q. Prečo bola voľba ‘škandalózne nezodpovedná’?

A. Pretože, ako priznal jeden z najaktívnejších propagátorov Bergoglia, kardinál Murphy O’Connor, voliči nepoznali charakter muža, ktorého zvolili, a ani sa nenamáhali to zistiť. 

Q. Je Bergoglio hereziarcha?

A.  Podľa môjho názoru je sám heretik a svojou vypočítavou dvojzmyselnosťou podporuje herézu u iných. 

Q. Aké sú jeho základné omyly?

A.  Tým, že opravuje Ježišovo učenie o opätovnom manželstve po rozvode a tým, že podporuje rozhrešenie (a prijímanie svätého prijímania) bez pokánia alebo úmyslu napraviť sa, v podstate zastáva názor, že Ježiš nie je celá pravda a že jeho učenie treba skutočne vylepšiť. Ak si Bergoglio nemyslí (ako niektorí exegéti), že Ježiš nikdy nepovedal to, čo je o ňom zaznamenané – myšlienka, ktorá úplne ničí kresťanstvo – znamená to popretie Kristovho’božstva, alebo prinajmenšom ‘nestoriánsky’pohľad na vzťah medzi Kristovou’ľudskou a božskou prirodzenosťou.  Zdá sa, že Bergoglio je v lepšom prípade arián, v horšom prípade však skôr adopcionista. 

Q.  Ako sa Bergogliova’heréza prejavuje najzreteľnejšie? 

A.  V jeho pohŕdaní tými, ktorí sa pokúšajú korigovať jeho správanie.  Dobrým príkladom bola jeho odpoveď kardinálovi Müllerovi, keď ho vyzval, aby sa vyjadril k istému rozhodnutiu: ‘Ja som pápež a nemusím zdôvodňovať svoje konanie’. Vieme si predstaviť, že by sa takto zachoval svätý Peter, keď ho opravil svätý Pavol o nežidovských kresťanoch (o tejto záležitosti obdivuhodne diskutoval svätý Cyprián)?" 

Q. Čo by sa malo urobiť, aby sa napravila neprijateľná situácia zjavne heretického pápeža? 

A. Už predtým bol (právom alebo neprávom) odsúdený za herézu aspoň jeden pápež: konkrétne Honorius I., a to ekumenickým koncilom. Bergoglio by mal byť spochybnený a v prípade, že bude identifikovaný ako heretik, odvolaný z Petrovho stolca, pre ktorý by sa ukázalo, že ho nie je schopný zastávať kvôli heréze. Kánonické právo nehovorí o tom, ako môže byť pápež odvolaný, ale zdá sa, že nie je nerozumné navrhnúť, aby tí, ktorí ho zvolili, teda kolégium kardinálov, mali v prípade dokázania herézy povinnosť ho odvolať.  

RELEVANTNÉ: Prominentní-klerici, vedci obvinili pápeža Františka z herézy v otvorenom liste

Odpovedané: Pápežská univerzita zakázala špičkového vedca, ktorý obvinil pápeža Františka z herézy v otvorenom liste