shutterstock_1287576703-810x500.jpg

Odkaz vláde Trudeaua: Nezabudneme na Boha v tento Pamätný deň

58
Kultúra smrti

Kanadská liberálna vláda Justina Trudeaua nariadila armáde a jej kaplánom, aby v rámci nadchádzajúcich spomienkových bohoslužieb nepoužívali kresťanské modlitby a akékoľvek odkazy na Boha. Dôvodom je uistenie, že Kanaďania uctievajú sekulárnu trojicu DIE, rozmanitosť, inklúziu a spravodlivosť.

Dúfame, že kapláni sa odmietnu podriadiť. Súčasnej kanadskej vláde pripomíname skutočný význam slovného spojenia “Aby sme nezabudli” Je to fráza, ktorá sa často používa na bohoslužbách pri príležitosti Dňa spomienky. Slová sa však nevzťahujú na vojakov, ktorí padli vo vojne, ako si väčšina myslí.

Výraz pochádza z básne Rudyarda Kiplinga z roku 1897 s názvom “Recessional.”Je to kresťanská báseň napísaná na oslavu diamantového jubilea kráľovnej Viktórie”. Bolo to dávno pred prvou a druhou svetovou vojnou. Fráza sa v nej opakuje osemkrát. Autor chce zdôrazniť nebezpečenstvo zabudnutia na to’najdôležitejšie, na Boha:

Boh našich otcov, známy od dávna
Pán našej ďalekej bojovej línie
Pod ktorého strašnou rukou držíme
Panstvo nad palmami a borovicami—
Pane, Bože zástupov, buď ešte s nami,
Aby sme nezabudli—aby sme nezabudli!

Čítaj: Eutanázia v Kanade vlani prudko vzrástla a za vlády Trudeaua sa má ešte zhoršiť

Myšlienka “aby si nezabudol” sa nachádza aj v Biblii. V 5. knihe Mojžišovej 4, 7 - 9 čítame: “Lebo ktorý národ je taký veľký, ktorý má Boha tak blízko pri sebe, ako je Pán, náš Boh, vo všetkom, čo k nemu vzývame? A ktorý národ je taký veľký, ktorý má také spravodlivé ustanovenia a súdy ako celý tento zákon, ktorý vám dnes predkladám? Len si dávaj pozor a usilovne si chráň svoju dušu, aby si nezabudol na to, čo videli tvoje oči, a aby sa ti to nevytratilo zo srdca po všetky dni tvojho života; ale uč im svojich synov a svojich synov’…”

Tento biblický citát je pravdepodobne Kiplingovým’zdrojom pre vetu v básni. “Recesia” je varovaním národu, Anglicku, aby nezabúdalo na “Pána Boha zástupov” a jeho “starodávnu obeť” “pokorného a skrúšeného srdca.” Lebo bez Boha nemôže byť pravého víťazstva.

Vojenská sila a technika v čase vojny nestačia. “Recesia” sa po prvej svetovej vojne stala súčasťou bohoslužieb v Deň spomienky v Britskom spoločenstve národov. “Aby sme nezabudli” sa stal výrazom na zachovanie pamiatky na vojakov, ktorí trpeli a zomreli v boji vo vojne. Slová sa používajú aj na vojne na mnohých pamätníkoch a epitafoch.

Čítajte: Väčšina Kanaďanov si myslí, že Trudeau by mal odstúpiť pred ďalšími voľbami: prieskum

Prebudená vláda Justina Trudeaua sa teraz domnieva, že Boh a kresťanské modlitby už nemajú miesto na bohoslužbách v Deň spomienky. Kanaďania majú vzývať sekulárnych neutrálnych bohov DIE, rozmanitosti, inklúzie a spravodlivosti.

Smutné je, že Trudeauova vláda chce, aby Kanaďania v tento Pamätný deň zabudli na Boha, ale my’to neurobíme. Namiesto toho jeho protikresťanskej vláde pripomenieme, že “Všetok udatný prach, čo stavia na prach, / A strážiac, nevolá Ťa na stráž; / Pre šialenú chválu a hlúpe slovo—Tvoje milosrdenstvo k Tvojmu ľudu, Pane!” Môžeme zabudnúť na Trudeauovu vládu, ale nikdy nie na Boha, keď si uctievame tých, ktorí zaplatili najvyššiu obeť za obranu Kanady a slobody.

Nech všetky duše tých, ktorí zahynuli vo vojnách, vďaka Božiemu milosrdenstvu odpočívajú v pokoji.

Recesia

Boh našich otcov, známy od dávna,
Pán našej ďalekej bojovej línie,
Pod ktorého strašnou rukou držíme
Panstvo nad palmami a borovicami—
Pane, Bože zástupov, buď ešte s nami,
Aby sme nezabudli—aby sme nezabudli!

Hluk a krik umiera;
Kapitáni a králi odchádzajú:
Stále stojí Tvoja starobylá obeta,
Pokorné a skrúšené srdce.
Pane, Bože zástupov, buď ešte s nami,
Aby sme nezabudli—aby sme nezabudli!

Vďačne povolaní, naše námorníctvo sa rozplýva;
Na dunách a mysoch klesá oheň:
Hľa, všetka naša včerajšia pompéznosť
je jedno s Ninive a Týrom!
Sudca národov, ušetri nás ešte,
Aby sme nezabudli—aby sme nezabudli!

Ak opití pohľadom na moc stratíme
divoké jazyky, ktoré ťa nemajú v úcte,
Také chválospevy, aké používajú pohania,
Alebo menšie plemená bez zákona—
Pane, Bože zástupov, buď ešte s nami,
Aby sme nezabudli—aby sme nezabudli!

Pre pohanské srdce, ktoré vkladá svoju dôveru
V smradľavú rúru a železný úlomok,
Všetok udatný prach, ktorý stavia na prachu,
A strážiac, nevolá Ťa na stráž;
Pre šialené chvastanie a bláznivé slovo—
Tvoje milosrdenstvo k Tvojmu ľudu, Pane!

Pretlačené so súhlasom Everyday For Life Canada.