murray-fr-810x500.jpg

Otec Murray: Synoda pápeža Františka o synodalite by mohla "spôsobiť obrovské škody" Cirkvi

111
Kultúra smrti

Uznávaný kánonický právnik a pravidelný komentátor EWTN vydal kánonickú kritiku synody o synodalite a varoval, že tým, že sa umožní hlasovať laikom, môže toto podujatie “spôsobiť obrovské škody životu a poslaniu Cirkvi.”

Páter Gerald Murray JCD sa vyjadril na nedávnej konferencii v Ríme, ktorá sa konala v predvečer Synody o synodalite a kde sa k’nemu za rečníckym stolom pripojili kardinál Raymond Burke a profesor Stefano Fontana. (Prednáška otca Murraya’prednesená v taliančine je k dispozícii v angličtine tu.)

Kanonický status synody

Ak je synoda známejšia ako Synoda o synodalite, Vatikán ju technicky a oficiálne označuje ako 16. riadne generálne zhromaždenie Synody biskupov. Ako už názov napovedá, synoda je zložená z biskupov a ako taká je jasne definovaná v kánonickom práve.

Ale ako poznamenal páter Murray, 26. apríla pápež František toto pravidlo ohol a po prvýkrát umožnil mužom, ktorí nie sú biskupmi, a ženám zúčastniť sa synody ako hlasujúci členovia. Pontifik to oznámil svetu prostredníctvom tlačovej správy mediálnej kancelárie generálneho sekretariátu synody. 

ČÍTAJTE: Pápež František osobne vyberie laikov, ženy budú tvoriť až 25 % hlasov na synode

Ako tak “biskupský a hierarchický charakter Synody biskupov fakticky skončila” týmto “nepodpísaným dokumentom Tlačového úradu Generálneho sekretariátu synody, ktorý oznámil rozšírenie účasti na synodálnom zhromaždení aj na členov, ktorí nie sú biskupmi,” povedal Murray.

Murray tvrdil, že aj proces, ktorým sa táto zmena uskutočnila, bol plný chýb. Poznamenal, že v tlačovej správe, ktorá oznámila zavedenie laických členov s hlasovacím právom, nebola uvedená “žiadna citácia pápežského dekrétu”, ktorý túto zmenu uzákonil.

Aj keď Kánon 51 požaduje, aby bol dekrét “vydaný písomne,” Murray dodal, že “nie je mi známe, že by takýto dekrét bol zverejnený”, a teda “odkaz v dokumente [synody’ tlačovej správy] na pápežské schválenie zmeny existujúcich kanonických ustanovení nie je dostatočný na to, aby sa v tejto veci vytvorila právna istota.”

ČÍTAŤ: Tu’je&nbspčo sa bude diať na synode o synodalite v októbri tohto roku 

Vzhľadom na to, že tlačový úrad synody nemá disponuje kanonickou autoritou” na uskutočnenie takejto zmeny a že v dokumente synody”sa neuvádza, že “pápež František schválil obsah dokumentu tlačovej kancelárie a nariadil jeho zverejnenie,” otec František sa vyjadril, že “je to tak, že je to tak, že je to tak. Murray tvrdil, že:

Teda nemožno povedať, že dokument vyšiel z rúk pápeža Františka. Generálne zhromaždenie synody a všetky jeho akty by teda podliehali technickej sťažnosti na kanonickú neplatnosť, ak by nebol zverejnený pápežský dekrét, ktorý by dával právnu silu rozšíreniu členstva v synodálnom zhromaždení aj na osoby, ktoré nie sú biskupmi.

Lajálna alebo biskupská synoda?

Kým Sekretariát pre synodu argumentoval v apríli –a dôsledne zastáva – názor, že “biskupská špecifickosť synodálneho zhromaždenia nie je ovplyvnená, ale dokonca potvrdená”pripustením laických hlasujúcich, Murray s tým nesúhlasil. “To, čo teraz máme, je Synoda biskupov a ne-biskupov; už nemáme Synodu biskupov…Keď sa do zhromaždenia biskupov s hlasovacím právom zavedú ne-biskupi s hlasovacím právom, zhromaždenie prestáva mať biskupský charakter.”

ČÍTAŤ: Členom synody o synodalite nariadili zachovávať večné tajomstvo o diskusiách

Lajtmotív synody sa tak mení na “úplne iné zhromaždenie, v ktorom sa s laikmi, ktorí nie sú sviatostne pripodobnení Kristovi Veľkňazovi, bude právne zaobchádzať ako s biskupmi,” povedal. Takáto zmena, dodal Murray, ignoruje “zásadný rozdiel medzi vysvätenými a nevysvätenými v Cirkvi,” ktorý ustanovil Kristus.

Vytváranie zmätku v tejto veci tým, že sa nevysvätení zrovnoprávnia s biskupmi na generálnom zhromaždení synody, škodí Cirkvi tým, že zahmlieva úlohy pastiera a oviec a vytvára falošný dojem, že hierarchickú autoritu biskupov môžu legitímne vykonávať nevysvätení.

Takéto chápanie by porušovalo Bohom ustanovenú povahu Cirkvi.

Problémy s pracovným dokumentom

Ako informoval portál LifeSiteNews, dokument, z ktorého vychádza súčasná synoda, Instrumentum Laboris, je text, ktorý obsahuje témy ako ženy’diakonské “svätenie”, ženatí kňazi latinského obradu a údajná potreba “prijať” rozvedených “znovuzosobášených, ľudí v polygamných manželstvách, LGBTQ+ ľudí.” 

ČÍTAJTE: Dokument hlavnej synody o synodalite zdôrazňuje potrebu ‘prijať’ polygamistov, ‘LGBTQ+ ľudí’

Jeho propagácia otázok týkajúcich sa tém, na ktoré už Cirkev jasne odpovedala, ide na úkor propagácie autentickej katolíckej náuky o viacerých otázkach. 

Murray na tento problém upozornil a tvrdil, že prostredníctvom neho “vznikajú očakávania, že vznikne nová Cirkev, Synodálna cirkev inšpirovaná Duchom Svätým, v ktorej sa každý bude cítiť videný, rozpoznaný, vítaný, prijatý, sprevádzaný, opatrovaný, vypočutý, ocenený, nie odsudzovaný atď.”

Toto zameranie na emócie je šablónou pre očakávanú “mäkkú” revolúciu v Cirkvi, v ktorej sa katolícke doktríny, ktoré sú v rozpore s dekadentnými západnými sexuálnymi mravmi a radikálnymi feministickými tvrdeniami o útlaku v Cirkvi, rámcujú ako zastarané, poľutovaniahodné a zbytočné zdroje nezhôd a odcudzenia, ako pozostatky krutej minulosti. Tieto doktríny treba, samozrejme, odhodiť, aby sa nikto necítil nevítaný.

Konajúc svoje hodnotenie novej, vznešenejšej úlohy laikov na synode, Murray vychádzal z Instrumentum Laboris, aby ukázal, že “v novej synodálnej Cirkvi je to ľud, kto poučuje biskupov o zmysle viery.”

Účastníci synody o synodalite teraz celý proces trávia v diskusiách rôzneho štýlu, ktoré vychádzajú z Instrumentum laboris a kľúčových tém v ňom obsiahnutých.