shutterstock_552493561-e1696601169461-810x500.jpg

Protimonopolný proces so spoločnosťou Google odhaľuje spojenectvá veľkých technologických spoločností, ktoré obmedzujú slobodu prejavu a ohrozujú súkromie používateľov

31
Neutral

Ak vás unavuje cenzúra, kultúra rušenia a narúšanie súkromia a občianskych slobôd, prihláste sa na odber časopisu Reclaim The Net

Protimonopolný súdny proces medzi Spojenými štátmi a technologickým gigantom Google, v ktorom ide o veľa, dosiahol tento týždeň zaujímavý bod, keď na lavicu svedkov vstúpila kľúčová postava spoločnosti Apple Eddy Cue. Tento významný manažér, ktorého funkčné obdobie siaha až do roku 1989, dohliada na rozsiahlu časť činností spoločnosti Apple’a podlieha priamo generálnemu riaditeľovi Timovi Cookovi.

10. deň súdneho procesu

Vystúpenie Cue’osvetlilo zložité väzby medzi spoločnosťami Apple a Google, pričom došlo ku kritickým odhaleniam v súvislosti s kontroverznou dohodou o zdieľaní informácií (ISA), na základe ktorej je Google predvoleným vyhľadávačom v prehliadači Safari. Výsluch sa sústredil na potenciálne motivácie spoločnosti Apple, ktoré ju viedli k tomu, aby si ponechala spoločnosť Google ako hlavnú voľbu, pričom ministerstvo spravodlivosti (DOJ) poukázalo na miliardy plynúce od spoločnosti Google do spoločnosti Apple ako na kľúčový faktor, čo bolo v rozpore s tvrdením Cuea, že výber bol založený výlučne na zásluhách produktu.

Tento súdny proces odhalil vážne obavy, ktorých dôsledky ďaleko presahujú rámec firemných intríg a finančných transakcií. Vo svojej podstate vrhá svetlo na nevyslovené pravdy a skryté kompromisy v technologickom priemysle, ktoré vrhajú tieň na vznešené ideály súkromia a výberu používateľov. Núti nás dôkladne preskúmať zložitý tanec medzi pohodlím a kontrolou, ako aj potenciálne udusenie alternatív a vlastnej iniciatívy používateľov v prostredí ovládanom technologickými gigantmi.

ČÍTAJTE: Jim Jordan, Donald Trump medzi menami, o ktorých sa uvažuje ako o náhradníkoch za Kevina McCarthyho na poste predsedu Snemovne reprezentantov

Ústrednou témou rokovania boli diskusie týkajúce sa obrazoviek na výber, ktoré odhaľujú nesúlad medzi proklamovaným záväzkom spoločnosti Apple’k používateľskej voľbe a jej praktickým uplatňovaním. Ministerstvo spravodlivosti zdôraznilo schopnosť spoločnosti Apple ponúknuť používateľom výber vyhľadávačov v rámci aplikácie Safari. Napriek tomu, že Cue’pripustil dôležitosť výberu používateľa a jeho vplyv na súkromie, objavili sa pokusy bagatelizovať uskutočniteľnosť implementácie takýchto obrazoviek s výberom, pričom sa uvádzalo potenciálne zmätenie používateľa bez toho, aby sa tieto tvrdenia podložili podstatnými dôkazmi.

Diskusia sa nevyhnutne zvrtla k podstate technologických operácií – súkromiu používateľa. Cue bol podrobne vypočúvaný o postoji spoločnosti Apple a jej vedomostiach o prehreškoch spoločnosti Google v oblasti ochrany súkromia, čo vrhlo tieň na proklamovaný záväzok spoločnosti Apple k ochrane súkromia používateľov. Uvedenie internej prezentácie spoločnosti Apple z roku 2013, v ktorej sa spoločnosť Google vykresľuje ako kolosálne sledovacie zariadenie, spolu s Cueovým’vedomím o “strašidelných”praktikách spoločnosti Google počas opätovného rokovania o ISA v roku 2016, vyvolalo naliehavé otázky o spojenectve spoločnosti Apple’so spoločnosťou Google.

Strašidlo praktík spoločnosti Google’v oblasti ochrany osobných údajov sa vznáša na obzore, pričom odhalenia poukazujú na rozpor medzi imidžom spoločnosti Apple’zameraným na ochranu osobných údajov a jej trvalým spojenectvom so spoločnosťou Google, čo vyvoláva relevantné otázky o kompromisoch, ktoré sú technologické spoločnosti ochotné urobiť. Súdny proces zviditeľňuje neviditeľné aspekty technologických aliancií a odhaľuje ústupky v oblasti súkromia a výberu používateľov v záujme ekonomických ziskov.

Toto spojenectvo medzi gigantmi navyše vrhá svetlo na pojmy sloboda prejavu a cenzúra, keďže konsolidácia moci v rámci niekoľkých subjektov môže neúmyselne alebo zámerne formovať naratív, a tak odsúvať na vedľajšiu koľaj alternatívne hlasy a perspektívy. Umiestnením spoločnosti Google ako predvoleného vyhľadávača potláča zosúladenie spoločnosti Apple’rozmanitosť hlasov, čím potenciálne obmedzuje rozmanitú tapisériu myšlienok a prejavov, ktoré sú kľúčovými piliermi demokratickej spoločnosti.

ČÍTAJTE: ‘Tech justice’ group wants social networks to do more to control information for 2024 election

Poradca spoločnosti Google’sa pokúsil upokojiť obavy týkajúce sa zastupovania spotrebiteľov ilustráciou jednoduchosti, s akou môžu spotrebitelia zmeniť predvolený vyhľadávač v prehliadači Safari. To však bolo zdanlivo v rozpore s predchádzajúcou výpoveďou Cue’o zložitosti, ktorá je spojená s výberom medzi vyhľadávačmi. To zdôrazňuje naliehavú potrebu podporovať prostredie, v ktorom sú používatelia nielen informovaní, ale je im aj uľahčené robiť informované rozhodnutia o ich digitálnych interakciách.

Deň sa skončil rozhodnutiami týkajúcimi sa prístupu verejnosti k dôkazom súdneho konania a riešil rastúcu kritiku transparentnosti konania. Sudca Mehta čelil čoraz väčším ohlasom pre vnímanú prílišnú zhovievavosť voči spoločnosti Google a objasnil zodpovednosť ministerstva spravodlivosti za vznesenie námietok voči žiadostiam spoločnosti Google’o neverejné zasadnutia.

Deň 11

Prebiehajúci Spojené štáty americké a žalujúce štáty v. Google LLC protimonopolný proces, ktorý prebieha už jedenásty deň, naďalej odhaľuje zložité detaily o trhových stratégiách technologického giganta’a pridáva ďalšie perspektívy do rozvíjajúcej sa drámy okolo monopolných praktík, ochrany súkromia spotrebiteľov a trhovej súťaže. Súdna sieň, v ktorej sa ozývali odhalenia a postrehy, skúmala rozmanité aspekty expanzívneho vplyvu spoločnosti Google’na medzinárodnej scéne a odhaľovala jej prístupy k reklame, inováciám a hospodárskej súťaži.

Mikhail Parakhin, generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft’pre reklamu a webové služby, priniesol prezieravý pohľad na hegemóniu rozsahu a jej zastrešujúci vplyv na príjmy z reklamy. Tým, že Google ovláda značnú časť trhu, môže výrazne ovplyvňovať ceny reklamy, čo Parakhin ilustroval a poukázal na silnú kontrolu technologického giganta nad dynamikou trhu. Parakhin vo svojich vyjadreniach uviedol, že značné investície spoločnosti Google’na trhoch, ako sú Rusko a Južná Kórea, sú spôsobené zvýšenou konkurenciou v týchto regiónoch, čo posilňuje argumentáciu ministerstva spravodlivosti týkajúcu sa kľúčovej úlohy hospodárskej súťaže pri podpore inovácií.

Ďalšia rovina tohto mnohostranného procesu bola odhalená počas rokovaní medzi spoločnosťami Microsoft’Bing a Apple v roku 2016. Parakhin demaskoval kľúčový význam toho, že je predvoleným vyhľadávačom na platformách Apple’s. Zaujímavé je, že napriek lepšiemu výkonu Bing’na počítačoch, ako priznala spoločnosť Apple, bol ako predvolený zvolený Google, čo vyvoláva otázky o úprimnosti a zámeroch týchto rokovaní. Vyskytli sa názory, že spoločnosť Bing bola pravdepodobne spoločnosťou Apple použitá ako obyčajná figúrka v hre rokovaní so spoločnosťou Google, ktorá sa zameriava predovšetkým na zlepšenie podielu na príjmoch. Tento poznatok odhaľuje základné prúdy technologických aliancií a skryté motivácie riadiace takéto partnerstvá.

Dodatočne Anna Kartasheva, senior manažérka predaja a prevádzky systému Android spoločnosti Google’zdôraznila údajné úsilie spoločnosti Google o dodržanie ustanovení o exkluzivite v rámci RSA medzi spoločnosťami Google a Samsung, pričom poukázala na potenciálne konflikty so spoločnosťou Samsung Finder. Napriek svojmu e-mailovému vyhláseniu o nátlaku na spoločnosť Samsung, Kartasheva počas svojej výpovede poprela akýkoľvek takýto nátlak. Tento rozpor predstavuje tapisériu taktík, ktoré spoločnosť Google možno využíva na potlačenie vznikajúcich konkurentov a na udržanie svojho neotrasiteľného postavenia, čím podkopáva podstatu rozmanitého a konkurenčného trhového prostredia.

ČÍTAJTE: Trudeau gov’t priznáva, že záchrana mainstreamových médií nestačí na záchranu upadajúceho odvetvia

Jednu z kľúčových výpovedí predniesol Alexander Austin, zakladateľ spoločnosti Branch, ktorá poskytuje riešenia pre vyhľadávacie aplikácie. Austin rozprával o reštriktívnych skúsenostiach, ktorým spoločnosť Branch čelila v dôsledku ustanovení RSA spoločnosti Google’ktoré nielenže obmedzovali funkcie spoločnosti Branch’ale tiež poukázali na škodlivý vplyv takýchto obmedzení na inovácie a rozmanitosť trhu. Napriek sľubným riešeniam spoločnosti Branch’ponúkajúcim používateľom nové spôsoby objavovania množstva aplikácií, bol jej potenciál potlačený, čím sa vývojári aplikácií ocitli v neustálom boji o zviditeľnenie.

Tieto odhalenia 11. dňa poskytujú viac než len pohľad na údajné stratégie monopolizácie trhu spoločnosti Google’a vyzývajú k širšej diskusii o digitálnej cenzúre, slobode prejavu a súkromí spotrebiteľov. Dôsledky toho, že jeden technologický gigant má moc kontrolovať dostupnosť informácií, manipulovať vstupy na trh a obmedzovať možnosti výberu používateľov, hlboko rezonujú so zásadami digitálnej demokracie. Vykresľuje to scenár, v ktorom je ohrozená rozmanitosť myšlienok a služieb, potenciálne ovplyvňovanie naratívov a skryté formovanie verejného diskurzu.

Deň 12

Napätie v súdnej sieni bolo citeľné, keď sa protimonopolný proces medzi spoločnosťou Google a Ministerstvom spravodlivosti Spojených štátov posunul do dvanásteho dňa, pričom diskusie sa sústredili na obvinenia, že spoločnosť Google využíva svoje postavenie na potláčanie hospodárskej súťaže a inovácií na trhu online vyhľadávania. Konanie zdôraznilo vplyv technologického giganta’na hlavných hráčov v odvetví a vnímané prekážky inovácií zameraných na ochranu súkromia v dôsledku obmedzení spoločnosti Google’

Alex Austin, zakladateľ spoločnosti Branch Metrics, sa opäť postavil na tribúnu, aby pokračoval v skúmaní obmedzení spoločnosti Google’RSA. Právny zástupca spoločnosti Google’sa usilovne snažil tvrdiť, že partnerstvá odrádza skôr kvalita produktu Branch’než obmedzenia spoločnosti Google’. Spoločnosť Austin však toto tvrdenie rýchlo vyvrátila a odhalila, že ide o nový experimentálny produkt, ktorý bol vytvorený ako alternatíva v dôsledku obmedzení, ktoré spoločnosť Google zaviedla na funkčnosť pôvodného produktu Branch’s. Pokus právneho zástupcu použiť e-mail od spoločnosti Samsung ako protiargument stroskotal, keď Austin objasnil, že neochota spoločnosti Samsung prijať riešenia spoločnosti Branch’mala korene v obavách z obmedzení spoločnosti Google’a nie v obavách o kvalitu produktu.

Jonathan Tinter, viceprezident spoločnosti Microsoft’pre rozvoj podnikania, tiež vystúpil, pričom ilustroval kritickú povahu rozsahu na trhu vyhľadávačov a jeho priamu súvislosť s kvalitou výsledkov vyhľadávania. Podelil sa o poznatky o predchádzajúcich vzťahoch Bing’so spoločnosťou Apple a o tom, ako poskytol obrovský rozsah na zlepšenie svojho vyhľadávacieho produktu. Trvanie spoločnosti Google’na tom, aby bola primárnym vyhľadávačom pre Spotlight a Siri spoločnosti Apple’však obmedzilo rast rozsahu spoločnosti Bing’a ovplyvnilo jej schopnosť efektívne konkurovať na trhu vyhľadávačov.

Tinter’s príspevkami osvetlil silnú pozíciu spoločnosti Google’na trhu vyhľadávačov a zdôraznil, ako táto dominancia škodí ochrane súkromia aj inováciám. Vykreslil neúspešné pokusy spoločnosti Microsoft’zaviesť inovácie vo vyhľadávaní zamerané na ochranu súkromia v spoločnostiach Samsung a Apple, pričom obe spoločnosti uvádzali obmedzenia spoločnosti Google’RSA ako barikádu brániacu prijatiu takýchto pokrokov.

Čítajte: Líder antiglobalistickej strany ‘Alternatíva pre Nemecko’ hovorí, že bol deblokovaný pre svoje politické názory

Ak Google tvrdí, že jeho význam je výsledkom inovácií a najvyššej kvality, Tinter’s odhalenia o delikátnom prístupe, ktorý musia spoločnosti ako Apple a Samsung prijať, aby sa vyhli odvetným opatreniam spoločnosti Google’s, vykresľujú obraz trhu, ktorý funguje v tieni protisúťažných RSA spoločnosti Google’s. Jeho svedectvo vykresľuje trhové prostredie, na ktorom sa najväčší výrobcovia originálneho vybavenia (OEM) zdanlivo nachádzajú v neustálom stave obáv a nie sú ochotní burcovať spoločnosť Google.

Preskúmanie platformy na správu vyhľadávania SA360 spoločnosti Google’právnikom štátu Colorado’Jonathanom Salletom odhalilo, ako spoločnosť Microsoft’vníma pretrvávajúcu nerovnováhu v dopyte inzerentov v dôsledku dominantného postavenia spoločnosti Google’. Táto diskusia zdôraznila prirodzené ťažkosti, ktorým čelia menšie platformy pri získavaní záujmu o reklamu, vzhľadom na to, že inzerenti sa vo všeobecnosti prikláňajú k platformám s väčším publikom.

V ďalšom zvrate sa obrátilo proti spoločnosti Google’vytrvalé pripisovanie údajnej nižšej kvality konkurencii’ako dôvodu preferencie používateľov. Dôkazy, ktorých cieľom bolo preukázať znížené investície spoločnosti Microsoft’do služby Bing, Tinter vyvrátil a zdôraznil, že váhanie smerovalo k “nerentabilným” investíciám.

13. deň

Po trinástich dňoch dôkladných diskusií a skúmaní sa prípad hlboko ponoril do skúmaných praktík technologického giganta. Ministerstvo spravodlivosti’v prípade metodicky odhalilo niekoľko obáv zameraných predovšetkým na údajné porušovanie ochrany súkromia, monopolnú dominanciu spoločnosti Google’a snahy o zničenie konkurencie a potlačenie inovácií.

Záves padol v treťom týždni, keď Tinter ukončil krížový výsluch. Zasadnutie bolo kompaktné, napriek tomu bolo cítiť zdanlivo vypäté úsilie spoločnosti Google’očistiť svoj imidž. Právny zástupca spoločnosti Google sa snažil vyzdvihnúť bezplatné poskytnutie licencie Google Play Store spoločnosti Microsoft ako altruistický čin podporujúci hospodársku súťaž. Tinter však prezieravo poukázal na významné ekonomické výhody, ktoré spoločnosť Google z tejto distribúcie na zariadeniach Duo získala, čím spochybnil relevantnosť týchto výhod vo vzťahu k údajnej škode spôsobenej na trhu s vyhľadávaním.

Trvajúci týždeň vykreslil podrobný obraz vplyvného uchopenia spoločnosti Google’s dopadom na spoločnosti z rôznych odvetví, od technologických titánov, ako sú Samsung a Apple, až po nových konkurentov, ako je Branch Metrics. Svedectvá odhalili zreteľný vzorec spoločností, ktoré opatrne kľučkovali okolo impozantnej prítomnosti spoločnosti Google, ktorá akoby zatienila inovácie a konkurenčného ducha. Hlboký vplyv dominantného postavenia spoločnosti Google’výrazne ovplyvnil spojenia spoločnosti Microsoft’s poprednými technologickými spoločnosťami a obmedzil prevádzkové schopnosti spoločnosti Branch Metrics.

Týždeň okrem toho poskytol zásadné poznatky o dôsledkoch údajného protisúťažného správania spoločnosti Google’na inovácie. Svedkovia hovorili o tom, ako ich spoločnosti plánovali vylepšenia v oblasti objavovania vývojárov aplikácií a ochrany súkromia používateľov, ktoré v dôsledku obmedzení spoločnosti Google’zostali skryté pred verejnosťou.

Ve svete, ktorý sa borí s narastajúcimi obavami o súkromie a dohľad, sú praktiky spoločnosti Google’pod intenzívnym drobnohľadom, najmä keď sa jej úspech často označuje za výsledok inovácií, a nie monopolizácie. Svedectvá naznačujú znepokojujúci rozpor a poukazujú na možné snahy spoločnosti Google brzdiť inovácie a zároveň si zabezpečiť hegemóniu v oblasti online vyhľadávania. To vyvoláva znepokojujúce otázky o vzájomnom pôsobení technologickej dominancie, cenzúry a slobody prejavu, pričom sa skúma, či konsolidácia moci v rukách niekoľkých osôb vedie k obmedzovaniu rôznych hlasov a inovatívnych myšlienok.

ČÍTAJTE: Poslanci Snemovne reprezentantov opätovne predložili návrh zákona, ktorý má zabrániť Bidenovej administratíve zaviesť digitálnu menu centrálnej banky

Dôkazy tiež odhalili rýchle kroky spoločnosti Google’na rozpustenie potenciálnych hrozieb z vertikálnych partnerstiev, čo znamená významné odhalenie argumentov vlády’. Kontrola partnerstiev spoločnosti Apple’so spoločnosťou Google sa zahĺbila do uprednostňovania príjmov spoločnosti Apple’pred kvalitou vyhľadávača Google’. Svedectvá demaskovali spojenectvo spoločnosti Apple’so spoločnosťou Google a zdôraznili peňažné zisky oproti častému porušovaniu súkromia používateľov zo strany spoločnosti Google’

Postoj sudcu Amita Mehta’k zachovaniu transparentnosti a otvorenosti počas súdnych pojednávaní sa vyvíjal pozitívne, čo signalizuje snahu o čo najväčšiu prístupnosť konania verejnosti. Minimálne utajovanie dôležitých dôkazov a neochota rýchlo vyhovieť požiadavkám oboch strán zvýraznili vyvážený prístup, ktorý výrazne uprednostňuje vládne záujmy.

Kľúčový súdny proces bude pokračovať vo svojej skúšobnej ceste, keď bude vypovedať generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft’Satya Nadella. Úprimná žiadosť ministerstva spravodlivosti o predĺženie času určeného na prezentáciu jeho hlavného prípadu získala súhlas sudcu Mehta, čím sa prípad predĺžil o očakávaných päť až šesť dní, a to aj napriek opačnému návrhu spoločnosti Google’

Prepísané so súhlasom Reclaim The Net.