fr_gerald_murray_dubious-810x500.jpg

Pápež František dal liberálom "slobodu zasievať medzi veriacich pochybnosti a zmätok": Otec Murray

209
Kultúra smrti

RÍM (LifeSiteNews) - Významný kanonický právnik tvrdí, že vatikánska synoda o synodalite je “dlho očakávanou príležitosťou” na “pochovanie” kristocentrického katolicizmu a zavedenie formy “ľudského spolužitia bez odsudzovania.”

“Synodálne zhromaždenie má potenciál spôsobiť obrovské škody životu a poslaniu Cirkvi,” vyhlásil páter Gerald Murray, ktorý 3. októbra, niekoľko hodín pred začatím synody o synodalite, viedol konferenciu v Ríme.

Vystupujúc spolu s kardinálom Raymondom Burkom - ktorý nedávno vydal dubia o synode - Murray podal kánonickú analýzu stavu samotnej synody a nedávnej revolúcie v jej charaktere. Kanonista poukázal aj na problematické prvky dokumentu, ktorým sa riadia synodálne diskusie. (Prednáška otca Murraya&nbspv&nbsptalianskom jazyku je dostupná v&nbspanglickom jazyku tu.)

Vytváranie priestorov prijatia

Zvlášť kontroverznou témou synody o synodalite je Instrumentum laboris’ požiadavka určiť, aké “konkrétne kroky sú potrebné na prijatie tých, ktorí sa cítia byť vylúčení z Cirkvi kvôli svojmu statusu alebo sexualite (napríklad znovu zosobášení rozvedení, ľudia v polygamných manželstvách, LGBTQ+ ľudia atď.).” Táto požiadavka prišla vo svetle kontroverznej apoštolskej exhortácie pápeža Františka Amoris Laetitia.

PREČÍTAJ: Dokument hlavnej synody o synodalite zdôrazňuje potrebu ‘prijať’ polygamistov, ‘LGBTQ+ ľudí’

Murray sa však s takýmto postojom ohradil.

“Prečo by mala Cirkev vytvárať ‘priestor’, kde polygamisti sa môžu cítiť ‘neodsudzovaní?"”, pýtal sa. 

“Katechizmus Katolíckej cirkvi učí o polygamii toto: ‘polygamia nie je v súlade s morálnym zákonom. [Manželské] spoločenstvo je v radikálnom rozpore s polygamiou; tá vlastne priamo popiera Boží plán’ (#2387). O čom ešte treba diskutovať?” povedal Murray.

ČÍTAJ: Pápež František, lídri synody o synodalite vyzývajú na ‘harmóniu’ a ‘počúvanie’ v úvodných prejavoch

Murray na rozdiel od Instrumentum laboris tvrdí, že takýto “módna domýšľavosť ‘vytvárania priestorov’ pre ľudí, ktorí odmietajú rôzne učenia Cirkvi, vyvoláva dojem, že nie sú ‘v bezpečí’, kedykoľvek sa im pripomenie, že ich správanie je podľa Božieho’zákona nemorálne.” 

“Je bolesť z pravdy problémom?"” spýtal sa. “Nie je takáto bolesť očistným momentom, milosťou od Boha, ktorý nás vyzýva, aby sme sa skúmali podľa požiadaviek jeho zákona, a nie podľa našich vlastných, často chybných rozhodnutí? Ľudia, ktorí odmietajú učenie Cirkvi’môžu tvrdiť, že ich spoluveriaci neprijímajú. Nie sú to oni, kto je odmietaný, ale skôr je to ich nemorálne správanie, ktoré je právom stigmatizované.”

Synoda o škodlivosti

Synoda o synodalite a jej dokumenty tak skúmajú, či dokonca obhajujú rozpory s učením Cirkvi, Murray tvrdil, že je to výsledok dlhodobého “liberálneho projektu.” 

“Liberálny projekt ďalej spočíva v úsilí odstrániť katolicizmus ako dogmatické zjavené náboženstvo zamerané na večnú spásu duší a pretvoriť ho na náboženstvo ľudskej dobročinnosti podporujúce osobné naplnenie, sociálnu harmóniu a materiálny blahobyt,” povedal Murray.

Opísal, že “súčasná kríza v Cirkvi” je “výsledkom tohto liberálneho projektu ktorý získal prevahu vďaka rozhodnutiu pápeža Františka nepovažovať ho za smrteľnú hrozbu, ktorou je.”

ČÍTAŤ: Pápež František, vedúci predstavitelia synody o synodalite vyzývajú v úvodných prejavoch na ‘harmóniu’ a ‘počúvanie’

Na miesto ochrany katolíckej doktríny pápež “poskytuje zástancom liberálneho projektu veľkú slobodu zasievať medzi veriacimi pochybnosti a zmätok, pričom tých, ktorí sa tomuto projektu bránia, odsudzuje ako ‘reakcionárov’, stigmatizuje ich ako nostalgických, ak nie nevyrovnaných, ‘spiatočníkov’, ktorí trpia nezdravým pripútaním k ideológii,” dosvedčil Murray. 

Pápež František a vedúci predstavitelia synody opakovane ocenili toto podujatie ako čas “počúvania” a “dialógu.”

Páter František sa v tejto súvislosti vyjadril, že je to čas, keď sa na synode koná “stretnutie”s”duchovnými” a“dialógom”. Murray, naopak, upozornil, že:

Synoda o synodalite sľubuje, že bude dlho očakávanou príležitosťou pokúsiť sa raz a navždy pochovať katolicizmus zameraný na večnú spásu duší v Kristovi a nahradiť ho novým a vylepšeným katolicizmom ľudského spolužitia bez odsudzovania, v ktorom je prvoradým cieľom, aby sa každý cítil zahrnutý, ocenený a potvrdený v akýchkoľvek osobných rozhodnutiach, ktoré v živote urobí, pokiaľ sa nerozhodne prijať katolicizmus zameraný na večnú spásu duší v&nbspKristovi.

Synoda, pokračoval, “má potenciál spôsobiť obrovské škody životu a poslaniu Cirkvi.”

Vzhľadom na toto hodnotenie Murray vyzval katolíkov, aby sa bránili akýmkoľvek krokom, ktoré by boli v rozpore s katolíckou vierou, a povedal, že “je našou povinnosťou v poslušnosti voči Božiemu’zjaveniu a v láske k dušiam vytrvalo odolávať akýmkoľvek pokusom o zmenu učenia Cirkvi, ktoré by mohli vzísť z tohto synodálneho zhromaždenia.”