Jack-Phillips-810x500.jpg

Najvyšší súd v Colorade sa bude zaoberať prípadom Jacka Phillipsa, ktorý odmietol upiecť tortu "pre zmenu pohlavia

44
Kultúra smrti

Najvyšší súd v Colorade tento týždeň súhlasil s tým, že sa bude zaoberať najnovším prípadom Jacka Phillipsa, kresťanského pekára, ktorý už približne 10 rokov znáša politické prenasledovanie, ktoré sa začalo jeho odmietnutím upiecť tortu na oslavu svadby homosexuálneho páru v roku 2012.

Najvyšší štátny súd v utorok súhlasil s prejednaním najnovšieho prípadu, v ktorom je Phillips, ktorý prevádzkuje cukráreň Masterpiece Cakeshop na predmestí Denveru, obvinený z porušenia zákona, keď odmietol upiecť ružovo-modrú tortu na oslavu údajnej “zmeny pohlavia” mužského právnika, ktorý tvrdí, že je žena.

Asociácia Associated Press informovala, že žalobca Charlie “Autumn” Scardina podal na Phillipsa žalobu po tom, ako odmietol upiecť tortu. 

Ako informoval portál LifeSiteNews, Phillipsove’ právne boje trvajú už viac ako desať rokov po tom, čo homosexuálny pár v roku 2012 objednal tortu od spoločnosti Masterpiece Cakeshop na svoju “svadbu.”Phillips, kresťan, odmietol s odôvodnením, že splnenie objednávky by bolo v rozpore s jeho presvedčením, že manželstvo je len medzi jedným mužom a jednou ženou.

Po rokoch právnych bojov vydal Najvyšší súd USA v júni 2018 rozhodnutie v pomere 7:2 , v ktorom konštatoval, že štát Colorado diskriminoval Phillipsa za to, že sa ho pokúsil prinútiť upiecť “svadobnú” tortu.

ČÍTAJTE: Kresťanský pekár vidí ‘outpouring’ podpory po víťazstve na Najvyššom súde

Phillips vysvetlil, že by neodmietol služby osobám, ktoré sa identifikujú ako LGBT, ale že robí odmieta vyrábať výrobky, ktoré by “komunikovali posolstvo, ktoré je v rozpore s mojím najhlbším náboženským presvedčením.”

Púhe týždne po víťazstve na Najvyššom súde v auguste 2018 bola spoločnosť Phillips zavlečená späť na súd po tom, čo odmietla upiecť “transrodovú” tortu na oslavu Scardina.

Genderovo zmätený advokát uviedol, že “podal žalobu, aby ‘spochybnil pravdivosť” Phillipsových” vyhlásení, že bude obsluhovať LGBTQ zákazníkov.”Jeho právnik tvrdí, že objednávka transrodových tort nebola’zamýšľaná ako “podraz” len na podanie žaloby, uviedla agentúra AP.

Dňa po tom, ako Scardina podal žalobu, oddelenie občianskych práv v Colorade (CCRD) tvrdilo, že existuje pravdepodobný dôvod na záver, že kresťanský pekár odmietnutím upiecť tortu odoprel “rovnaké užívanie miesta verejného ubytovania”, čím porušil zákon.

Nezisková organizácia na ochranu náboženskej slobody Alliance Defending Freedom (ADF) reagovala podaním federálnej žaloby proti vtedajšiemu demokratickému guvernérovi Johnovi Hickenlooperovi a štátnej komisii pre občianske práva, informoval predtým LifeSiteNews.

V marci 2019 štátna generálna prokuratúra oznámila, že sa s Phillipsovými’právnikmi “vzájomne dohodla na ukončení prebiehajúcich súdnych sporov na štátnom a federálnom súde.” 

Scardinovi však nebolo’zabránené podať samostatnú občianskoprávnu žalobu, čo je možnosť, ktorú neskôr využil.

SÚVISIACE: Rainbow ‘thugs’ žaluje kresťanského pekára tretíkrát za to, že odmietol urobiť ‘tortu na oslavu prechodu’

V roku 2021 denverský okresný sudca A. Bruce Jones rozhodol, že Phillips porušil štátny’antidiskriminačný zákon a že jeho odmietnutie upiecť modro-ružovú tortu bolo “neoddeliteľne prepojené” s odmietnutím Scardinovej’rodovej identity.”

A obžaloba proti Phillipsovi sa tým’neskončila.

V januári tohto roku štátny odvolací súd tiež rozhodol proti Phillipsovi, deklaroval , že “akt pečenia ružovej torty s modrou polevou nepredstavuje chránený prejav podľa prvého dodatku,” a že “zákaz diskriminácie na základe postavenia transrodovej osoby’neporušuje právo vlastníka’slobodne vykonávať alebo vyjadrovať svoje náboženstvo.”

Nynie, najvyšší súd v Colorade’súhlasil, že sa bude prípadom zaoberať. 

Eskalácia prípadu na štátne súdnictvo prichádza len niekoľko mesiacov po tom, čo Najvyšší súd USA v júni vyniesol rozsudok, ktorým potvrdil práva na náboženskú slobodu grafického dizajnéra, ktorý odmietol vytvoriť webové stránky propagujúce zväzky homosexuálnych “párov.”

Ako vtedy poznamenal LifeSiteNews, pozorovatelia dúfali, že júnové rozhodnutie poskytne Phillipsovi a ďalším majiteľom malých kresťanských podnikov dlho očakávanú úľavu.