Domenico_Ghirlandaio_-_St_Jerome_in_his_study-810x500.jpg

Život a dielo svätého Jeronýma sa vyznačovali mimoriadnou svätosťou, učenosťou a pokorou.

39
Neutral

“Vitalisa nepoznám, Meletia odmietam, Paulína míňam; kto sa drží Petrovej stolice, ten je môj.” (Jeroným, List 15 pápežovi Damasovi) Takto okolo roku 376, keď celý Východ bol znepokojený súperením o biskupský stolec v Antiochii, napísal neznámy mních pápežovi sv. Bol to svätý Jeroným, rodák z Dalmácie, ktorý prosil o svetlo pre svoju dušu vykúpenú Krvou nášho Pána.” (List 16 pápežovi Damasovi)

Daleko od Stridonia, svojho poloarbitánskeho rodiska, ktorého strohosť a ráznosť nikdy nestratil; ďaleko od Ríma, kde štúdium literatúry a filozofie nemalo dostatočnú prevahu, aby ho zadržalo od zvodov rozkoše - strach z Božích súdov ho zaviedol do púšte Chalcia. Tam pod horiacou oblohou, v spoločnosti divej zveri, štyri roky trápil svoje telo strašnými maceráciami; a potom, ako ešte účinnejší liek a určite záslužnejšie umŕtvovanie pre človeka vášnivo milujúceho klasické krásy, obetoval svoj ciceronský vkus štúdiu hebrejského jazyka.

Takýto podnik bol vtedy oveľa namáhavejší ako v našich časoch lexikónov a gramatík a vedeckých prác každého druhu. Jeroným bol mnohokrát skľúčený a takmer zúfalý. Ale spoznal pravdivosť výroku, ktorý neskôr vštepoval ostatným: “Milujte vedu Písma a nebudete milovať telesné neresti.” (List 125 Rustikovi) A tak sa opäť chopil hebrejskej abecedy a pokračoval v hláskovaní tých syčiacich a dychčiacich slabík  (tamže), až kým ich neovládol tak, že si dokonca pokazil výslovnosť latinčiny. (Epištola 108 Eustochijovi) Po zvyšok svojho života všetku energiu svojej oduševnenej povahy vynakladal na&nbsptúto prácu. (Tamže)

Boh sa mu za takto vzdanú úctu jeho posvätnému slovu bohato odvďačil: Jeroným dúfal, že svojou námahou dosiahne vyliečenie svojej morálnej choroby; navyše dosiahol vznešenú svätosť, ktorú na ňom teraz obdivujeme. Ďalší hrdinovia púšte zostávajú neznámi: Jeroným bol jedným z tých, o ktorých sa hovorí: Vy ste soľou zeme, vy ste svetlom sveta; a Boh chcel, aby v pravý čas toto svetlo bolo postavené na svietnik, aby svietilo všetkým, čo sú v dome. (Matúš 5,13-15)

Kedysi vynikajúci študent sa vrátil do Ríma ako zmenený človek; pre jeho svätosť, učenosť a pokoru ho všetci vyhlásili za&nbsphodného biskupskej hodnosti. (Písmo 45 Asellovi) Pápež Damasus, panenský doktor panenskej cirkvi, (Epištola 48 do Pammachia) ho poveril, aby v jeho mene odpovedal na porady zaslané z Východu a Západu; (Epištola 123 do Ageruchia) a spôsobil, že revíziou latinského Nového zákona na základe pôvodného gréckeho textu začal písať tie veľké biblické diela, ktoré zvečnili jeho meno a oprávnili ho k nehynúcej vďačnosti kresťanského sveta. Medzitým sa Helvidius odvážil spochybniť večné panenstvo Božej Matky: Jeronýmovo’vyvrátenie odhalilo ten polemický talent, o ktorom JoviniánVigilantiusPelagius a ďalší mali tiež pocítiť silu. Mária sa mu za to, že takto pomstil jej česť, odmenila tým, že k nemu priviedla množstvo svätých duší, ktoré dokázal viesť po cestách cnosti a poučovať o tajomstvách Svätého písma.

Odohral sa tu jav, ktorý je pre neveriaceho historika nevysvetliteľný: práve v čase, keď Rím Cæsárov zanikal, sa okolo tohto Dalmatínca zrazu zhromaždili najčestnejšie mená starovekého Ríma. Myslelo sa, že vymreli, keď sa nižšie vrstvy stali najvyššími; ale v kritickej chvíli, keď mal Rím znovu povstať očistený od plameňov, ktoré zapálili barbari, sa znovu objavili, aby sa prihlásili o svoje rodové právo a znovu založili Mesto pre jeho skutočný večný osud. Boj bol nového druhu, ale oni stáli na čele armády, ktorá mala zachrániť svet. Pred štyrmi storočiami apoštol povedal, že múdrych, mocných a vznešených nie je veľa; Jeroným vyhlásil, že v jeho dobe ich bolo veľa, početne medzi mníchmi. (Epištola 66 Pammachiovi)

Mníšske vojsko na Západe sa pri svojom vzniku regrutovalo najmä z patricijov, ktorých charakter starobylej vznešenosti si zachovalo aj neskôr; v jeho radoch boli vznešené panny a vdovy; a niekedy doň narukovali manželia spoločne. Marcella ako prvá otvorila mníšsky život v Ríme vo svojom paláci na Aventíne. Pre svoje privilegované spoločenstvo získala vedenie svätého Hieronyma, ale po jeho odchode sa všetci radili s ňou samotnou ako s&nbsp "orákulom" o&nbsp "ťažkostiach" Svätého písma. (Písmo 127 Princípovi) Na jej ústupe sa k nej pripojili Furia, Fabiola a Paula, dôstojní potomkovia Kamila, Fabiovcov a Scipiovcov. Starý nepriateľ sa však nemohol zmieriť s takýmito stratami na svojej moci: Jeroným musel byť nútený opustiť Rím.

Čoskoro sa našla zámienka na vyvolanie búrky. Traktát o panenstve, adresovaný dcére svätej Pauly’Eustochii a napísaný neohrozeným a ostrým štýlom Jeronýma, vyvolal nevraživosť falošných mníchov, hlúpych panien a nehodných klerikov. (Písmo 22 Eustochijovi) Márne rozvážna Marcella predpovedala búrku: Jeroným by sa odvážil napísať to, čo sa iní odvážili praktizovať. (Písmo 27 Marcelle) Nepočítal však so smrťou pápeža Damasa práve v tomto období; s udalosťou, na ktorú čakali nevedomci a závistlivci, aby mohli naplno&nbspdávať priechod svojej potláčanej nenávisti. (Epištola 45 Asellovi)

Vyhnaný búrkou sa milovník spravodlivosti vrátil na púšť; tentoraz nie do Chalcis, ale do pokojného Betlehema, kam silného atléta priťahovali sladké spomienky na detstvo nášho Spasiteľa . Paula a jej dcéra ho čoskoro nasledovali, aby sa nevzdali lekcií, ktoré si cenili nadovšetko na svete; ich prítomnosť mu bola útechou v jeho vyhnanstve a povzbudením, aby pokračoval vo svojej práci. Všetka česť týmto statočným ženám! Ich vernosti, túžbe po poznaní, ich zbožnému naliehaniu vďačí svet za neoceniteľný poklad, a to: autentický preklad (Tridentský koncil, 4. zasadanie) Svätých kníh, ktorý si vyžiadali nedokonalosti starej kurzívnej verzie a jej nespočetné variácie, ako aj skutočnosť, že Židia obviňovali Cirkev z falšovania Písma. (Predslov o Izaiášovi)

“Paula a Eustochij, nech je vám práca môjho biedneho života milá, Cirkvi užitočná a hodná potomstva; čo sa týka súčasníkov, na ich úsudku mi záleží len málo.” Tak povedal svätý solún; (Predslov o Danielovi), napriek tomu pociťoval závistlivé útoky svojich zatrpknutých nepriateľov horlivejšie, než by si bol sám pred sebou priznal. “Kristove služobnice,” povedal, “chráňte ma prackou svojich modlitieb pred tými, čo ma očierňujú.” (Predslovy kníh Samuelových a Kráľov) Každá kniha, ktorú preložil, naňho prinášala novú kritiku, a to nielen od nepriateľov. Boli tu bojazlivci, ktorí sa obávali o autoritu Septuaginty, takej posvätnej pre synagógu i pre Cirkev; (Epištola 56 od Augustína), boli tu vlastníci vzácnych rukopisov, napísaných na purpurovom pergamene a ozdobených nádhernými unciálmi, ako aj písmenami zo striebra a zlata, ktoré by teraz stratili svoju hodnotu.

“Dobre, nech si nechajú svoj drahý kov a nám nechajú naše biedne papiere,” zvolal Jeroným (Prednáška o Jóbovi) podráždený. “A predsa ste to vy,” povedal spravodlivým inšpirátorom svojich diel, “ktorí ma nútia znášať všetky tieto hlúposti a všetky tieto ujmy; aby sa skončilo zlo, bolo by lepšie, keby ste mi nariadili mlčanie.” (Predslov o Jeremiášovi) Ale ani matka, ani dcéra nechceli o niečom takom ani počuť a Jeroným sa podvolil nátlaku. (Ibid.) Keď zistili, že text jeho prvej revízie Žaltára na základe gréckej Septuaginty  (Psalt. rom.) sa nedbalým prepisom poškodil, prinútili ho, aby sa pustil do druhej. (Psalt. gall.). Táto verzia je vložená do našej súčasnej Vulgáty spolu s jeho prekladom ostatných kníh Starého zákona z hebrejčiny alebo chaldejčiny. Vo všetkých týchto dielach sa svätec odvolával na Paula a Eustochia ako na záruky svojej presnosti a prosil ich, aby jeho preklady doslovne porovnali s originálom. (Predslov o Ester)

Všetci jeho starí priatelia v Ríme sa zúčastnili na tomto učenom styku. Jeroným neodmietol nikoho zo svetla svojich vedomostí a príjemne sa ospravedlňoval, že jednej polovici ľudského rodu dáva prednosť pred druhou: “Principia, moja dcéra v Ježišovi Kristovi, viem, že niektorí mi vyčítajú, že píšem ženám; dovoľ mi teda, aby som týmto ohováračom povedal: Ak by sa ma muži pýtali na Písmo, mali by dostať moje odpovede.” (Písmo 65 Princípii)

V betlehemských kláštoroch zavládla veľká radosť, keď prišla správa, že sa v Ríme narodila ďalšia Paula. Brat Eustochia sa oženil s Lætou, kresťanskou dcérou pohanského pontifika Albína. Pred jej narodením zasľúbili svoje dieťa Bohu a teraz sa tešili, keď počuli, ako šepká do ucha kňaza Jupitera kresťanské Aleluja. Keď počula o svojej babičke za morom a o svojej tete zasvätenej Bohu, malá prosila, aby mohla ísť a pripojiť sa k nim.

“Pošli ju,” napísal s radosťou Jeroným. “Budem jej pánom a pestúnom; budem ju nosiť na svojich starých pleciach; pomôžem jej šušľavým perám tvoriť slová; a budem pyšnejší ako Aristoteles; veď ona naozaj vychovala kráľa v Macedónsku, ale ja budem pripravovať Kristovi služobnicu, nevestu, kráľovnú predurčenú na nebeský trón.” (Písmo 107 Laete) Dieťa bolo v skutočnosti poslané do Betlehema, kde malo utešiť posledné hodiny starnúceho svätca a prevziať, ešte ako veľmi mladé, zodpovednosť za pokračovanie diela svojich svätých príbuzných.

Ale Jeroným musel pred odchodom z tohto sveta ešte viac trpieť. Staršia Paula bola povolaná ako prvá, pričom spievala: Volila som si radšej byť poníženou v dome svojho Boha, než bývať v stánkoch hriešnikov. (Psalm 83,11) Svätého Jeronýma sa vtedy zmocnila taká veľká malátnosť, že sa zdalo, že sa blíži jeho koniec. (Epištola 99 Teofilovi) Eustochia, hoci so zlomeným srdcom, potlačila slzy a prosila ho, aby žil a splnil sľuby, ktoré dal jej matke. Preto sa zobudil, dokončil svoje preklady, (Predslov o Jozue, Sudcoch, & Rút) a znova sa ujal svojich komentárov k textu. Dokončil Izaiáša, (Komentár k Izaiášovi) a zaoberal sa Ezechielom, keď na svet prišla najstrašnejšia pohroma tých čias: “Rím padol; svetlo zeme zhaslo; v tom jednom Meste zahynul celý vesmír. Čo môžeme robiť, len mlčať a myslieť na mŕtvych?" ”

Musel však myslieť aj na živých, pretože na sväté miesta sa vydalo nespočetné množstvo utečencov, zbavených všetkého; a nekompromisný zápasník bol k týmto nešťastníkom plný nehy. Milujúc prax Svätého písma nemenej ako jeho učenie, trávil svoje dni plnením povinností pohostinnosti. Napriek slabnúcemu zraku venoval nočné hodiny svojmu drahému štúdiu, v ktorom zabúdal na starosti dňa a znovu sa venoval plneniu túžob duchovnej dcéry, ktorú mu dal Boh. Predslovy k jeho štrnástim knihám o Ezechielovi svedčia o podiele, ktorý Kristova panna prevzala na tomto diele, ktorého sa ujala napriek nešťastiam doby, vlastným informáciám a posledným sporom s heretikmi. (Predslov o Ezechielovi)

Zdalo sa, že heréza skutočne ťaží z nepokojného stavu sveta, aby povstala s novou odvahou. Pelagiáni podporovaní jeruzalemským biskupom Jánom sa jednej noci zhromaždili s fakľami a mečmi a podpálili kláštor svätého Jeronýma a kláštor svätých panien, ktorý vtedy spravoval Eustochij. Svätica, ktorej zdatne sekundovala jej neter Paula mladšia, zhromaždila svoje vystrašené dcéry a spoločne unikli cez plamene. Úzkosť tej strašnej noci však bola príliš veľká na jej už aj tak vyčerpané sily. Jeroným ju uložil na odpočinok vedľa jej matky, neďaleko jasličiek Božieho Dieťaťa; a zanechajúc svoj komentár k Jeremiášovi nedokončený, pripravil sa na smrť.

Nasleduje liturgický opis jeho života.

Jeroným, syn Eusebia, sa narodil na Stridonium v Dalmácii, počas vlády cisára Konštantína. Ešte ako mladý sa dal pokrstiť v Ríme a Donát a ďalší vzdelanci ho vyučovali slobodným umeniam. Jeho láska k poznaniu ho priviedla k ceste do Galie, kde sa zoznámil s viacerými zbožnými mužmi vzdelanými v bohosloví a vlastnoručne prepísal mnohé posvätné knihy. Potom odišiel do Grécka, aby študoval výrečnosť a filozofiu. Tu si získal priateľstvo niektorých veľkých teológov, najmä Gregora Nazianzena, u ktorého študoval v Konštantínopole a ktorého nazýva svojím učiteľom v posvätnej vede. Z náboženských pohnútok navštívil jasličky Krista, nášho Pána, a celú Palestínu a hovorí, že táto púť, ktorú absolvoval v spoločnosti niektorých učených Židov, mu najviac pomohla pri pochopení Svätého písma.

Po tejto púti Jeroným odišiel do osamotenej sýrskej púšte, kde strávil štyri roky čítaním Svätého písma a rozjímaním o nebeskej blaženosti, trápiac svoje telo zdržanlivosťou, plačom a všetkými druhmi pokánia. Za kňaza ho vysvätil Paulín, biskup Antiochie, v ktorého spoločnosti a v spoločnosti Epifánia prišiel do Ríma, aby urovnal spory, ktoré vznikli medzi niektorými biskupmi. Tu ho pápež Damasus poveril, aby mu pomáhal pri písaní cirkevných listov. Keďže však túžil po svojej bývalej samote, vrátil sa do Palestíny a usadil sa v Betleheme v kláštore, ktorý postavila rímska pani Paula neďaleko jasličiek nášho Pána. Tu viedol nebeský život a hoci ho veľmi trápili choroby a utrpenie, napriek telesnej slabosti sa venoval skutkom zbožnosti a ustavičnému štúdiu a písaniu.

Z celého sveta sa naňho obracali ako na orákulum, ktoré má rozhodnúť otázky týkajúce sa Svätého písma. Pápež Damasus a svätý Augustín sa s ním často radili o ťažkých pasážach Svätého písma pre jeho pozoruhodnú učenosť a znalosť nielen latinčiny a gréčtiny, ale aj hebrejčiny a chaldejčiny. Podľa svätého Augustína prečítal takmer každého autora. Vo svojich spisoch prísne odsudzoval heretikov; verným katolíkom však vždy poskytoval svoju podporu. Z hebrejčiny preloţil Starý zákon a na príkaz pápeţa Damasa zrevidoval Nový zákon, pričom ho porovnal s gréckym; komentoval aj väčšiu časť Svätého písma. Okrem toho preložil do latinčiny spisy mnohých učencov a obohatil kresťanskú vedu o ďalšie diela z vlastného pera. Nakoniec, keď sa dožil vysokého veku a preslávil sa učenosťou a svätosťou, odišiel do neba za vlády Honória. Jeho telo bolo pochované v Betleheme; neskôr však bolo prevezené do Ríma a uložené v Bazilike svätej Márie ad Præsepe.

Ty, slávny svätec, dopĺňáš žiarivé súhvezdie doktorov na nebi svätej Cirkvi. Najnovšie hviezdy teraz vychádzajú na posvätnom Cykle; úsvit večného Dňa je blízko; Slnko spravodlivosti čoskoro zažiari nad Údolím súdu. Ó, vzor pokánia, nauč nás tej svätej bázni, ktorá zdržuje od hriechu alebo napráva jeho spustošenie; veď nás po drsnej ceste odčinenia hriechov.

Historik veľkých mníchov, (Život svätého Pavla pustovníkaŽivot sv. HilarionaŽivot zajatého mnícha Malcha), ty sám mních a otec samotárov, ktorých podobne ako týchto priťahuje do Betlehema sladkosť božského Dieťaťa, udržuj ducha práce a modlitby v mníšskom ráde, ktorého niekoľko rodín prijalo tvoje meno. Bič kacírov, pevne nás pripútaj k rímskej viere. Strážca Kristovho stáda, ochraňuj nás pred vlkmi a chráň nás pred nájomníkmi. Pomstiteľ Máriinej’cti, získaj pre náš hriešny svet, aby anjelská cnosť čoraz viac prekvitala.

O Jeroným, tvoja osobitná sláva je účasťou na moci Baránka otvoriť tajomnú Knihu; Dávidov kľúč ti bol daný, aby si odomkol mnohé pečate Svätého písma a ukázal nám Ježiša ukrytého pod písmenom. (Písmo 53 Pavlovi) Cirkev preto dnes spieva tvoju chválu a predstavuje ťa svojim deťom ako oficiálneho vykladača inšpirovaných spisov, ktoré ju vedú k jej večnému osudu. Prijmi jej úctu a vďačnosť jej synov. Nech náš Pán na tvoj príhovor obnoví v nás úctu a lásku, ktorá prináleží jeho božskému slovu.

Nech tvoje zásluhy získajú pre svet ďalších svätých doktorov a učených vykladačov posvätných kníh. Nech však majú na pamäti ducha úcty a modlitby, s ktorým musia počúvať Boží hlas, aby mu porozumeli. Boh chce, aby sa jeho slovo poslúchalo, nie aby sa o ňom diskutovalo; hoci medzi rôznymi výkladmi, ktorým je toto božské slovo prístupné, je dovolené pod vedením Cirkvi hľadať ten pravý; a je chvályhodné, aby sa stále ozývali hlbiny krásy ukryté v tejto vznešenej doktríne. Šťastný je ten, kto sa v týchto svätých štúdiách vydá po tvojich stopách! Ty si povedal: “Žiť uprostred takých pokladov, byť nimi úplne pohltený, nič iné nepoznať a nehľadať, či to nie je už viac prebývať v nebi ako na zemi? Naučme sa časom tej vede, ktorá pretrvá naveky.” (Ibid.)

Tento text je prevzatý z Liturgický rok, ktorého autorom je Dom Prosper Gueranger (1841-1875). LifeSiteNews je vďačný Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.