Benjamin-Fung-810x500.png

Kanadský počítačový vedec tvrdí, že sa ho čínski agenti pokúšali podplatiť, aby pracoval pre komunistickú vládu

33
Kultúra smrti

Predný kanadský počítačový vedec uviedol, že mu agenti z Číny ponúkli šesťciferný úplatok, ak bude súhlasiť s tým, že sa stane prisluhovačom Komunistickej strany Číny (KSČ).

Profesor McGillovej univerzity Benjamin Fung počas výpovede vo výbore pre vedu Dolnej snemovne povedal, že taktika KSČ bola zjavnou náborovou stratégiou zameranou na kanadských akademikov.

Podľa Blacklock’s Reporter Fung nedávno povedal, že sa agentov spýtal: “Čo chcete, aby som urobil?" ”na čo mu odpovedali: “Stačí, ak budete odpovedať na naše e-maily."

Fung pôsobí ako vedúci katedry pre kanadský výskum na McGill’s School of Information Studies. Uviedol, že medzi jeho výskumné záujmy patrí umelá inteligencia, ako aj “kybernetická bezpečnosť a analýza škodlivého softvéru.”

Vďaka jeho skúsenostiam v týchto oblastiach boli agenti CCP zaujatí tým, že sa ho pokúsili využiť vo svoj prospech.

“Komunistická strana Číny a čínske spoločnosti napojené na štát v minulých rokoch prejavili veľký záujem o môj výskum,” povedal pred výborom Commons.

Fung uviedol, že v roku 2018 sa ho istá čínska spoločnosť pokúsila zamestnať ako “konzultanta” pre svoj “tím pre umelú inteligenciu.”

“Tá spoločnosť ponúka trojnásobok, áno, trojnásobok môjho platu, aby som pre ňu pracoval ako konzultant” v čase, keď bol profesorom na McGille, nadviazal Fung.

Fung názov spoločnosti neuviedol.

Konzervatívny poslanec Corey Tochor sa Funga opýtal, či na akademickej pôde videl agentov alebo “zamestnancov spoločnosti Huawei.”

Fung odpovedal, že pred niekoľkými rokmi boli takéto osoby na akademickej pôde oveľa “aktívnejšie”.

Sieť 5G bola spoločnosti Huawei Technologies zakázaná v Kanade”v máji 2022 z obáv o národnú bezpečnosť.

‘Feed, trap and kill’ stratégia používaná CCP

Fung poznamenal, že náborová stratégia CCP pri prenasledovaní akademikov sa nazýva “Feed, trap and kill”

“Najprv používajú lukratívne ponuky na prilákanie svojich cieľov,” povedal.

“Keď sa profesor spolieha na ich financovanie, začnú klásť neprimerané požiadavky vrátane prevodu práv duševného vlastníctva, získania citlivých údajov alebo požiadajú profesora, aby povedal niečo, čo nemusí byť pravda,” dodal.

Fung povedal, že ide o “typickú stratégiu, ktorú čínska vláda často používa na nábor výskumníkov.”

Takisto povedal, že po tom, ako odmietol ponuku, ho kontaktovali približne každý “jeden z dvoch rokov” a ponúkali mu iné druhy “spolupráce.”

Napokon agenti išli po jeho postgraduálnych študentoch. “Našťastie, nikto z mojich študentov sa k spoločnosti nepridal,” povedal.

Fung pred vedeckým výborom poznamenal, že pre tých, ktorí sa dostanú “do pasce” v časti “zabiť”, to znamená, že agenti ČKS začnú hovoriť “niečo, čo nie je pravda”, aby zničili “povesť profesora.”

Fung nie je jediným kanadským akademikom, ktorý bije na poplach v súvislosti so zasahovaním ČKS do národného’akademického prostredia.

V júni kanadský profesor James Hinton, docent na Západnej univerzite, svedčil pred výborom Dolnej snemovne, že Kanada musí urobiť viac, aby nariadila úplné zverejnenie toho, ako čínske spoločnosti spolupracujú a usadzujú sa na mnohých národných’univerzitách, pričom uviedol, že základné partnerstvá, ktoré majú so školami, sú len “špičkou ľadovca.”

Hinton povedal Výboru pre vedu Snemovne reprezentantov že Kanada musí “zastaviť tieto hrozné dohody (s Čínou).”

Hinton vymenoval celý rad kanadských univerzít, ktoré spolupracovali s čínskou vládou podporovaným telekomunikačným gigantom Huawei. Uviedol, že Huawei spolupracuje s viac ako 20 najlepšími kanadskými výskumnými inštitúciami, vrátane McGillu.

Potenciálne zasahovanie zahraničných agentov znepokojuje mnohých Kanaďanov, najmä vzhľadom na to, že premiér Justin Trudeau’v minulosti chválil Čínu’základnú diktatúru” a označil túto diktátorskú krajinu za svoju obľúbenú krajinu okrem vlastnej.

Kanaďania sa tiež obávajú možného zasahovania do posledných dvoch volieb v Kanade agentmi ČKS.

7. septembra federálna vláda oznámila, že&nbspzačne verejné vyšetrovanie pod vedením quebeckej sudkyne Marie-Josée Hogueovej vo veci možného zahraničného zasahovania do volieb.

Toto vyšetrovanie prichádza po tom, čo bývalý kanadský generálny guvernér David Johnston, ktorý bol ako “priateľ” rodiny Trudeauovcov” vymenovaný za “špeciálneho spravodajcu”, aby viedol vyšetrovanie čínskeho zasahovania do volieb, začiatkom tohto roka v nemilosti odstúpil.