Trump-michigan-810x500.png

Trump: Bidenove mandáty pre elektrické vozidlá budú "znamenať smrť amerického automobilového priemyslu

27
Kultúra smrti

Bývalý americký prezident Donald Trump v stredu večer v Michigane vo svojom príhovore k odborovej organizácii automobilového priemyslu, pričom vynechal druhú tohtoročnú republikánsku prezidentskú debatu, kritizoval prezidenta Joea Bidena, ktorý chce zaviesť mandáty pre elektromobily, čo bude znamenať smrť amerického automobilového priemyslu.

“[Biden] chce mandáty pre elektromobily, ktoré budú znamenať smrť amerického automobilového priemyslu,” Trump povedal davu odborárov automobilového priemyslu v Clinton Township, severne od Detroitu. 

Mandáty týkajúce sa elektrických vozidiel sú boľavým miestom pre odborovú organizáciu United Auto Workers (UAW), ktorá začiatkom tohto mesiaca začala štrajk proti trom najväčším americkým výrobcom automobilov - General Motors, Ford a materskej spoločnosti Chrysler Stellantis - pre sťažnosti na nízke mzdy a nedostatočné výhody. 

Nespokojnosť odborov so mzdami, ako aj s federálnou politikou v automobilovom priemysle, už stála Bidena’politickú priazeň. Hoci UAW podporila Bidena pred prezidentskými voľbami v roku 2020, organizácia neplánujepodporiť ho pre prezidentské voľby v roku 2024, pričom sa odvoláva na “obavy s prechodom na elektrické vozidlá”, ktorý inicioval.

Aj keď Biden má sľúbilže bude najviac pro-robotníckym a pro-odborovým prezidentom v americkej histórii,” UAW sa sťažovala, že federálne dotácie pre automobilky sa nepremietli do “najlepších miezd a výhod” pre zamestnancov automobiliek.

Automobiloví odborári sa tiež obávajú, že klimatické predpisy, ktoré Bidenova administratíva prijala s cieľom urýchliť prechod na elektrické vozidlá, poškodia pracovné miesta automobilových robotníkov, keďže elektrické autá si vyžadujú menej ako polovicu zamestnancov potrebných na montáž ako vozidlá na plyn, ako The New York Times poznamenal.

“Prechod na elektromobily [electric vehicle] je vystavený vážnemu riziku, že sa stane pretekom na dno. Chceme, aby nám národné vedenie v tomto smere krylo chrbát skôr, než prijmeme akékoľvek záväzky,” prezident UAW Shawn Fain písalv memorande členom odborov začiatkom tohto roka.

V rovnakom duchu Trump varoval odborárov v automobilovom priemysle, že aj keď prostredníctvom štrajku dosiahnu zvýšenie miezd, o ktoré sa usilujú, “nezáleží’na tom, čo dostanete, pretože o dva roky budete’všetci mimo podnikania.”

Podľa Trumpa “podľa väčšiny odhadov … 40 percent pracovných miest v automobilovom priemysle zanikne na základe Bidenových’mandátov,” podľa ktorých môže Vek na ochranu životného prostrediancy (EPA) obmedziť množstvo znečistenia, ktoré vypúšťajú autá predávané jednotlivými výrobcami. Denník New York Times upozornil že agentúra “stanovila tento limit tak prísne, že jediný spôsob, ako ho môžu výrobcovia dodržať, je predávať určité percento vozidiel s nulovými emisiami.”

Bývalý prezident tiež zdôraznil nepraktickosť elektromobilov, ktoré sťažujú jazdu na dlhé vzdialenosti. “Tie sú konštruované špeciálne pre ľudí, ktorí chcú absolvovať veľmi krátke cesty. Hovorí sa, že najšťastnejším dňom, keď si kúpite elektromobil, je prvých 10 minút, keď ho’šoférujete. Potom sa dostaví panika, pretože sa obávate: "Kde, do pekla, budem mať nabitý akumulátor, aby som to udržal v chode?’”

Trump obvinil Bidenovu administratívu z ďalšieho ničenia amerického automobilového priemyslu tým, že “odovzdá” pracovné miesta vo výrobe automobilov Číne, a tvrdil, že “skutočný počet” pracovných miest v automobilovom priemysle, ktoré za Bidena zaniknú, bude preto “100 percentný.”

“Hlasovanie za krivého Joea znamená, že budúcnosť automobilového priemyslu sa bude vyrábať v Číne,” povedal Trump a prisľúbil, že v prípade znovuzvolenia za prezidenta USA bude namiesto toho “chrániť americkú, nie zahraničnú pracovnú silu,”.

Svoju vlastnú politiku, ktorú označil za “ekonomický nacionalizmus”, dal do kontrastu s “ultraľavicovým globalizmom” Bidenovej administratívy.

Trump, ktorý vedie republikánske primárky pre prezidentské voľby v roku 2024 o viac ako 40 bodov a očakáva sa, že vo všeobecných voľbách sa stretne s Bidenom, považuje obavy automobilových odborov za politickú páku, najmä preto, že mnohí zamestnanci automobilových odborov žijú vo Wisconsine, Michigane a Pensylvánii, ktoré sa považujú za kľúčové štáty boja o prezidentské voľby v roku 2024.

“S Bidenom je“jedno, akú hodinovú mzdu dostanú, o tri roky nebudú žiadne pracovné miesta pre autodopravcov, pretože všetky prídu z Číny a iných krajín,” Trump povedalv utorkovom vyhlásení.

Trumpova’zastávka severne od Detroitu prichádza len deň po Bidenovom’vlastnom príhovore k štrajkujúcim automobilovým robotníkom na pikete v Belleville v Michigane, počas ktorého podporil ich požiadavku na zvýšenie platov o 40 % slovami: “Zaslúžili ste si’sakramentsky veľa, než koľko’dostávate teraz,” Reuters reported