Shutterstock_1795511017-810x500.jpg

Kalifornia schválila zvýšenie sadzieb poistenia domácností na pokrytie údajného rizika "zmeny klímy

29
Kultúra smrti

Kalifornský regulačný orgán schválil zvýšenie sadzieb pre majiteľov domov na pokrytie údajného zvýšeného rizika požiarov a iných škôd v dôsledku klimatických zmien.”

Kalifornský komisár pre poisťovníctvo Ricardo Lara “napíše nové pravidlá, ktoré umožnia poisťovateľom pri stanovovaní sadzieb hľadieť do budúcnosti,” podľa agentúry Associated Press.

“Po niekoľkých rokoch lesných požiarov a búrok, ktoré zintenzívnila hrozba klimatických zmien, sme v oblasti poistenia na veľkej križovatke. Prijímam okamžité opatrenia na zavedenie trvalých zmien, vďaka ktorým budú Kalifornčania v bezpečí vďaka silnejšiemu a udržateľnému poistnému trhu,” uviedla Lara. “Súčasný systém nefunguje pre všetkých Kalifornčanov a my musíme zmeniť smer. Budem naďalej spolupracovať so všetkými, ktorí chcú pracovať na skutočných riešeniach.”

Government Gavin Newsom uviedol, že “klimatické zmeny priamo ohrozujú naše komunity a živobytie.”

Vyhlásenie nasledovalo po tom, čo 21. septembra výkonný príkaz Newsoma, aby Lara “prijala okamžité regulačné opatrenia na posilnenie a stabilizáciu kalifornského’trhu poistenia vlastníkov domov a komerčného poistenia majetku a aby zvážila, či nedávne náhle zhoršenie situácie na súkromnom poistnom trhu predstavuje skutočnosti, ktoré podporujú mimoriadne regulačné opatrenia.”

Stát povedal, že sedem z 12 najväčších poisťovateľov “pozastavilo alebo obmedzilo nové obchody” v Kalifornii, z čoho ministerstvo poisťovníctva obvinilo aspoň čiastočne riziko klimatických zmien.

Poisťovne môžu tiež odmeniť majiteľov nehnuteľností za to, že podniknú kroky na zníženie rizika lesných požiarov.

Schválenie zvýšenia sadzieb vyvolalo kritiku zo strany skupiny na ochranu spotrebiteľov — hoci tá chce, aby štát prijal ráznejšie opatrenia na potlačenie voľného využívania ropy, plynu a uhlia.

“Zatiaľ čo poisťovne obviňujú klimatické zmeny zo svojho dopytu po vyššom poistnom, zvýšenie sadzieb nijako”nevyrieši skutočnosť, že stavitelia majú carte blanche pokračovať vo výstavbe v oblastiach s vysokým rizikom lesných požiarov,” uviedol Consumer Watchdog v tlačovej správe.

“Consumer Watchdog odporučila zriadenie štátnej komisie pre územné plánovanie, ktorá by to riešila, a aby poisťovne boli povinné poistiť všetkých majiteľov domov, ktorí svoje domy spevňujú,” uviedla skupina stated. “Okrem toho by sa od poisťovní malo vyžadovať, aby prestali prispievať k zmene klímy poisťovaním a investovaním do projektov využívajúcich fosílne palivá.”

“Poisťovne musia byť brané na zodpovednosť za to, že prispievajú k zmene klímy poisťovaním a investovaním do priemyslu využívajúceho fosílne palivá,”uviedol výkonný riaditeľ skupiny.

Konzervatívny komentátor však upozornil, že škody spôsobené lesnými požiarmi sú skôr dôsledkom zlého hospodárenia s lesmi a menej pravdepodobne súvisia so zmenou klímy.

“Skutočná katastrofa nastane, keď ešte viac Kalifornčanov utečie zo štátu za dostupným bývaním,” Leslie Eastman písal na Legal Insurrection. “Najsmutnejšie na celej tejto idiotizácii je, že hlavnou príčinou lesných požiarov sú zlé postupy pri obhospodarovaní pôdy …, z ktorých mnohé sú založené na chybnej teológii ekoaktivizmu.”

Článok Federalist čerpal z akademických štúdií a komentárov odborníkov na využívanie pôdy, aby ukázal, že lesné požiare sú podnecované znížením obhospodarovania lesov a inými základnými preventívnymi opatreniami. Guvernér Newsom tiež podpísal legislatívu, ktorá znížila financovanie “prevencie lesných požiarov a riadenia zdrojov,” podľa The Federalist.