Haley-810x500.jpg

Nikki Haleyová hovorí, že republikáni by mali prestať "démonizovať" otázku potratov

31
Neutral

Republikánska kandidátka na prezidentku Nikki Haleyová vo štvrtok zopakovala svoju výzvu na poľudštenie otázky potratov namiesto jej démonizovania, ako to robia iní republikáni, a tvrdí, že je načase nájsť konsenzus o základných usmerneniach.

V prejave k voličom na obede Rotary Clubu v Portsmouth Country Clube v prezidentskom bojovom štáte New Hampshire Haleyová, ktorá sa v prieskumoch pohybuje okolo siedmich percent, uviedla, že federálny zákon zakazujúci potraty je nemožný, a navrhla, aby sa zástancovia života a aktivisti za potraty dohodli na zákaze neskorých potratov a rozšírení prístupu k antikoncepcii.

“Prečo jednoducho nenájdeme konsenzus?" pýtala sa Haleyová a zopakovala tak známy bod svojej kampane: “Nemôžeme sa dohodnúť, že nechceme neskoré potraty? Nemôžeme sa zhodnúť na tom, že by sme mali podporovať adopcie a kvalitnejšie adopcie? Nemôžeme’sa zhodnúť na tom, že lekári a zdravotné sestry, ktorí’neveria v potraty, by ich nemali’vykonávať?"”

“Nemôžeme’sa zhodnúť na tom, že antikoncepcia by mala byť dostupná?"” povedala."“A nemôžeme’sa zhodnúť na tom, že žiadny štátny zákon by nemal hovoriť, že každá žena, ktorá’podstúpila potrat, môže ísť do väzenia alebo dostať trest smrti? Začnime’práve tam.”

“Musíme tento problém poľudštiť,” povedala bývalá veľvyslankyňa OSN a dodala, že sa nechce “podieľať na démonizácii tohto problému”, pretože “je to príliš osobné pre každého.”

“Je však načase, aby sme sa k nej začali správať ako k citlivej téme, ktorou je,” pokračovala a spomenula bývalú spolubývajúcu, ktorá bola znásilnená na vysokej škole. “Každý”má svoj príbeh. A príbeh každého človeka’treba rešpektovať.”

Zástancovia života poukazujú, že nenarodené deti sú nezavinili podmienky svojho počatia a že ukončenie života dieťaťa počatého pri znásilnení môže vyvolať ďalšiu traumu u už aj tak traumatizovaných obetí znásilnenia. 

Haleyová, ktorá kritizovala republikánskeho senátora USA J. Tommyho Tubervilla’kroky na pozastavenie povyšovania v armáde, aby sa pokúsila prinútiť Bidenovu administratívu zrušiť cestovný fond na potraty pre príslušníkov armády, uviedla, že ona osobne’je “bezvýhradne za život, nie preto, že mi to prikazuje Republikánska strana, ale preto, že môj manžel je adoptovaný a mala som problémy s narodením oboch svojich detí.”

PREHLIADKA: Nikki Haleyová opäť kritizuje republikánsku senátorku’snahu zastaviť Bidenovu vojenskú potratovú politiku

Povedala však, že potrat “je osobný pre každú ženu a každého muža. Preto nikoho’neodsudzujem za to, že je za možnosť voľby, rovnako ako nechcem, aby ste ma odsudzovali za to, že som za život.”

Haleyová zdôraznila, že pojem federálny zákon obmedzujúci potraty sa stal predmetom diskusie po zrušení rozsudku vo veci Roe v. Wade, ktorý v lete minulého roka zrušil celoštátne “právo na interrupciu”.

Haleyová síce povedala, že si myslí, že existuje “miesto pre federálny zákon,” ale uviedla, že rozsiahly zákaz interrupcií je vzhľadom na zloženie vlády nemožný.

“Už vyše 100 rokov sme nemali 60 republikánskych senátorov. Môžeme mať 45 senátorov, ktorí sú za život,”povedala. “Takže žiadny republikánsky prezident nemôže zakázať potraty, rovnako ako demokratický prezident nemôže zakázať tieto štátne zákony.”

Uchádzačka o prezidentský úrad povedala, že chce “zachrániť čo najviac detí a podporiť čo najviac mamičiek.” 

“A to’je rozhovor, ktorý som si vybrala, keď ide o pro-life a potraty,”povedala.

PODĽA TEBA: Dear Trump: Potraty nie sú’obchod, v ktorom ‘majú obe strany’ platné body

Najnovšie vyjadrenia Haleyovej’vyzývajúce na zmiernenie rétoriky a očakávaní týkajúcich sa potratov prišli po tom, čo bývalý prezident USA Donald Trump rozrušil zástancov života tým, že odmietol zákony zakazujúce interrupcie po tom, ako sa dá zistiť tlkot srdca dieťaťa’a pripísal si plné zásluhy za zrušenie rozsudku Roe v. Wade.

Podobne ako Haleyová’vyzýva na “konsenzus,” Trump navrhol , že by mohol “prísť s číslom”, ktoré by “potešilo ľudí” na oboch stranách problému a ukončilo celonárodnú diskusiu.