Papst_linus-810x500.jpg

Pápež Linus, nástupca svätého Petra, mal takú vieru, že vyháňal diablov a kriesil mŕtvych

123
Kultúra života

Životy prvých Kristových vikárov sú pochované v záhadnej tme, tak ako sú pred zrakom skryté základy pamätníka postaveného tak, aby odolal zubu času. Byť oporami večnej Cirkvi je dostatočná sláva: dostatočná na to, aby ospravedlnila našu dôveru v nich a vzbudila našu vďačnosť. Nechajme učencov, aby rozobrali niektoré body v&nbspnasledujúcej krátkej legende; čo sa nás týka, budeme sa v&nbsptento sviatok radovať spolu s&nbspCirkvou a&nbspvzdávať svoju láskyplnú úctu pokornému a&nbspjemnému pontifikovi, ktorý bol ako prvý uložený na odpočinok vedľa svätého Petra vo&nbspvatikánskych kryptách.

Pápež Linus sa narodil vo Volterre v Toskánsku a bol prvým nástupcom svätého Petra vo&nbspspráve Cirkvi. Jeho viera a svätosť boli také veľké, že nielenže vyháňal diablov, ale dokonca kriesil mŕtvych k životu. Spísal skutky blahoslaveného Petra, a najmä to, čo urobil proti Šimonovi Mágovi. Nariadil, aby žiadna žena nevstupovala do kostola s nezahalenou hlavou. Pre svoju stálosť pri vyznávaní kresťanskej viery bol tento pontifik sťatý na príkaz Saturnina, zlého a nevďačného bývalého konzula, ktorého dcéru vyslobodil z tyranie diablov. Pochovali ho na Vatikáne, neďaleko hrobu kniežaťa apoštolov, na deviate kalendy októbra. Cirkvi vládol jedenásť rokov, dva mesiace a dvadsaťtri dní. V dvoch sväteniach v mesiaci decembri vysvätil pätnásť biskupov a osemnásť kňazov.

Simon Bar-Jona bol osobne a otvorene pred všetkými poverený zvrchovaným pontifikátom od nášho Pána; ty, blahoslavený pontife, si tajne, ale predsa len priamo od Ježiša, prijal kľúče od nebeského kráľovstva. V tvojej osobe sa začala vláda čistej viery; odteraz Nevesta, hoci nepočuje, ako Človek-Boh opakuje svoj príkaz Petrovi: pas moje ovečky, predsa len uznáva trvanie jeho moci v zákonne ustanovenom zástupcovi svojho Božského Manžela. Vypros nám svojimi modlitbami, aby nás pozemské tiene nikdy nezaváhali v našej poslušnosti a aby sme si potom spolu s tebou zaslúžili kontemplovať našu Božskú Hlavu vo svetle večného dňa.

=======

St-Thecla-Giovanni-Battista.jpg

Pri uctievaní prvého nástupcu svätého Petra si Rím pripomína protomartyra ženského pohlavia. Spolu so svätou Cirkvou sa teda spojme v koncerte chvály, ktorú Tehle jednomyseľne vzdávajú otcovia Východu i Západu. Keď mučeník pápež Metod približne koncom tretieho storočia odovzdal Cirkvi svoju “Hostinu panien”, práve na čelo panny z Ikonia položil najkrajšiu z korún, ktoré sa na hostine manželov rozdávali. A právom; veď či sa Thekľa nevzdelávala u Pavla, ktorý ju urobil vzdelanejšou v evanjeliu, než bola predtým vo filozofii a každej vede? Hrdinstvo v nej držalo krok s vedomosťami; jej veľkodušnosť zámeru sa vyrovnala jej odvahe; zatiaľ čo silná v panenskej čistote svojej duše a tela zvíťazila nad ohňom, divými zvieratami a morskými netvormi a získala slávu trojnásobného mučeníctva.

Nový triumf jej patrí na tajomnej “Hostine”. Múdrosť sa jej zmocnila a ako božská harfa jej v duši rozozvučí hudbu, ktorá sa na jej perách ozýva v slovách obdivuhodnej výrečnosti a vznešenej poézie. Keď sa hostina skončí a panny povstanú, aby vzdali vďaky Pánovi, Thekľa vedie chór a spieva:

Pre teba, Ženích, sa zachovávam čistá; a s horiacou lampou ti idem v ústrety.

Utekala som pred trpkými rozkošami smrteľníkov a pred prepychovými pôžitkami života a jeho života; pod tvojou životodarnou náručou túžim byť chránená a večne hľadieť na tvoju krásu, ó, blahoslavený.

Pre teba, Ženích, si zachovávam čistotu; s horiacou lampou ti prichádzam v ústrety.

Odmietla som spojenie so smrteľným človekom; pre teba, ó, Kráľu, som opustila svoj zlatý domov; prišla som v nepoškvrnenom rúchu, aby som s tebou mohla vstúpiť do tvojej šťastnej svadobnej komnaty.

Pre teba, Ženích, zachovávam si čistotu; s horiacou lampou ti prichádzam v ústrety.

Unikol som čarovným nástrahám hada a zvíťazil som nad plamenným ohňom a útokmi divých zvierat, čakám ťa z neba.

Pre teba, Ženích, si zachovávam čistotu a s horiacou lampou ti prichádzam v ústrety.

Z lásky k tebe, Slovo, som zabudol na krajinu svojho narodenia; zabudol som na panny, svoje družky, ba aj na túžbu po matke a príbuzenstve; lebo ty, Kriste, si pre mňa všetko.

Pre teba, Ženích, zachovávam si čistotu; a s horiacou lampou ti idem v ústrety." (Metodius. Conviv. dec. virg. 7, 8, & 9)

Modlitba

Daj, prosíme ťa, všemohúci Bože, aby sme sa my, ktorí slávime sviatok blahoslavenej Teakly, tvojej panny a mučeníčky, mohli tešiť z jej výročnej slávnosti a napredovať podľa príkladu takej veľkej viery. Skrze nášho Pána.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Gueranger (1841-1875). LifeSiteNews je vďačný Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.