Screenshot-2023-09-20-150826-e1695219013692-810x500.png

Zbrane amerických spravodajských služieb? Návrh zákona by mohol blokovať prezidentov pri preberaní tajných dokumentov

20
Neutral

Senátny výbor pre spravodajské služby (SSCI) vytvoril systémy, ktoré umožňujú vyzbrojovanie spravodajských služieb. SSCI je organizačnou inštitúciou, ktorá podporuje štvrtú zložku vlády, spravodajskú zložku. Nezabúdajte, že SSCI predtým vytvoril dvojstranný “Restrict Act,” na riešenie toho, čo považoval za nebezpečné informácie na internete (pod záštitou zákazu TikTok). Predseda SSCI Mark Warner je súčasným podporovateľom pokračujúcich spravodajských operácií so zbraňou v ruke.

ČÍTAJTE: Nór zadržaný na psychiatrickej jednotke kvôli príspevkom na Facebooku proti naratívu COVID prehovoril

V tomto videozázname nižšie si všimnite, ako predseda Warner vedie svoje poznámky. Spustil dve svetlice. Po prvé, z jeho reakcie môžete vyčítať, že Donald Trump’“utajované dokumenty” boli presne tým, čo sme si mysleli, že sú; dôkazom proti tým, ktorí konštruovali tvrdenia o Trumpovi a Rusku zvnútra vlády. Po druhé, všimnite si, ako chce Warner teraz zablokovať akémukoľvek prezidentovi kontrolu spravodajských informácií, ako ich definuje štvrtá vetva. Tieto veci začínajú byť brutálne očividné. 

I’ve got bipartisan legislation that would reform the whole classification process. Utajovanie je u nás príliš rozšírené. Mali by sme, úprimne povedané, zaviesť proces, aby žiadny prezident ani viceprezident nikdy neprevzal dokumenty po tom, ako opustí svoj úrad. [Zvýraznenie pridané]

Nasleduje prepis rozhovoru:

MARGARET BRENNANOVÁ: Teraz sa obraciame na demokrata z Virgínie Marka Warnera. Je predsedom senátneho výboru pre spravodajské služby.

Skvelé, že ste tu.

REP. MARK WARNER (D-VA):

MARGARET BRENNAN: Musím pokračovať tam, kde práve skončil váš republikánsky kolega. Sú tajné dokumenty Trumpa a Bidena, ktoré boli v ich osobnom vlastníctve, a nie v kontrolovaných priestoroch, rovnako ohavné?

MARK WARNER: Nuž, Margaret, tri veci rýchlo. Po prvé, administratíve trvalo príliš dlho, kým nám tieto dokumenty poskytla. Po druhé, hoci máme s Mikom skvelý pracovný vzťah, na základe dokumentov, ktoré som’videl, sa domnievam, že existuje rozdiel, pokiaľ ide o potenciálne zneužitie, ktoré vyplynulo z Trumpových dokumentov. A po tretie, je to’jeden z dôvodov, prečo som’pripravil dvojstranný právny predpis, ktorý by reformoval celý proces utajovania. Utajovanie príliš prehlbujeme. My, úprimne povedané, by sme mali mať zavedený proces, aby žiadny prezident ani viceprezident po odchode z funkcie nikdy neprevzal dokumenty. To je tak trochu najnižšie spoločné ovocie.

MARGARET BRENNAN: Áno.

MARK WARNER: Mali by sme to schváliť. Časť z toho sme’dostali do zákona o autorizácii spravodajských služieb a dúfam, že sa stane zákonom krajiny, aby sme tomu mohli zabrániť aj v budúcnosti.

MARGARET BRENNAN: Povedali ste, že na základe dokumentov, ktoré ste’videli, ale chcete vidieť viac dokumentov?

MARK WARNER: V skutočnosti máme, v tejto chvíli som spokojný asi na 98 percent.

MARGARET BRENNANOVÁ: Dobre, 98-percentná spokojnosť.

Na poli národnej bezpečnosti je toho oveľa viac, čo práve sledujeme, vrátane tejto potenciálnej výmeny väzňov s Iránom, aby sa päť Američanov vrátilo domov. Súhlasíte s touto výmenou?

MARK WARNER: Zatiaľ som nedostal informáciu. Senátny výbor pre spravodajské služby nedostal túto správu. Čoskoro ju dostaneme.

MARGARET BRENNANOVÁ: Zamestnanci neboli informovaní?

MARK WARNER: Môžem vám povedať, že ja osobne som informovaný nebol.

MARGARET BRENNANOVÁ: Neboli ste? Dobre.

MARK WARNER: Myslím, že musíme vychádzať z toho, že politikou našej krajiny je vždy snažiť sa priviesť späť Američanov, ktorí sú držaní ako rukojemníci. Nebolo to len za Bidena, bol to Trump, bol to Obama, Bush. Chcem počuť, aké obmedzenia sa zavádzajú pri tejto výmene, pokiaľ ide o to, čo bolo oznámené zo 6 miliárd dolárov, ktoré boli juhokórejskými platbami Iránu, ktoré by sa uvoľnili. Chcem to počuť a získať tieto podrobnosti skôr, ako sa k tomu vyjadrím.

MARGARET BRENNAN: Pretože máte obavy, že peniaze sú zameniteľné a mohlo by dôjsť k ich zneužitiu?

MARK WARNER: I – viete, je zrejmé, že peniaze sú zameniteľné. Administratíva povedala, že existujú bezpečnostné zábrany. Najskôr chcem získať lepší opis týchto zábran.

MARGARET BRENNAN: Veľmi aktívne ste sa venovali umelej inteligencii. A hovorili sme o tom už v januári.

Microsoft len pred niekoľkými dňami oznámil, že Čína má novú schopnosť automaticky generovať obrázky na použitie pri ovplyvňovacích operáciách s cieľom imitovať amerických voličov naprieč politickým spektrom a vytvárať kontroverzie podľa rasových, ekonomických a ideologických línií. Aké veľké riziko to predstavuje pre naše nadchádzajúce voľby?

MARK WARNER: Je to obrovské riziko. A umelá inteligencia, I’som strávil toľko času na to myslím, ako každý člen Senátu, a nikdy som strávil niečo, kde si – čím viac času som strávil, v určitých ohľadoch viac zmätený som. Celá ekonomika okolo týchto veľkých jazykových modelov, ktorá bola kedysi, viete, kto mal najviac údajov, kto mal najväčší výpočtový výkon, vyhral. To sa zásadne zmenilo po tom, čo Facebook na jar vypustil do voľnej prírody svoj takzvaný model lamy.

Práve sme mali veľké zasadnutie, ktoré dal dohromady líder Schumer, v miestnosti sa zišli takí tí, ktorí’sú v miestnosti. A čo – čo ma’znepokojuje, je to, že dokonca aj vedúci predstavitelia AI, ktorí hovoria, že chcú pravidlá, ochranné zábrany, ja’sa obávam, že keď skutočne dáte slová na papier, podporia to tieto veľké technologické spoločnosti? Pretože ste’videli, že my v sociálnych médiách sme urobili nulu.

MARGARET BRENNAN: Áno.

MARK WARNER: Teraz, pokiaľ ide o Čínu, Čína je významným hráčom v oblasti AI. A myslím si, že tam, kde by sme mali začať, kde by nástroje umelej inteligencie, či už pochádzajú z Číny alebo z domácej produkcie, mohli mať najbezprostrednejší účinok, by bola verejná (INAUDIBLE) v našich voľbách –

MARGARET BRENNAN: Presne tak. A (INAUDIBLE) legislatívna reakcia.

MARK WARNER: Ktorú práve citoval Microsoft. A vypočujte si – vypočujte si ma – vypočujte si ma – vypočujte si ma v tejto veci. Ale ďalšou oblasťou mimo volieb je viera v naše verejné trhy. Tie isté nástroje by mohli úplne narušiť dôveru v naše verejné trhy pomocou tých istých hlboko falošných nástrojov.

MARGARET BRENNAN: Presne tak.

MARK WARNER: Takže si myslím, že by sme mali začať. Ak sa nám podarí dať dokopy alianciu medzi kapitalistami a malými d emokratmi, mohli by sme aspoň získať ochranné zábrany, ktoré prídu v budúcom roku s voľbami a obavami o naše trhy.

MARGARET BRENNAN: Takže sa’obávate nielen vyplašenia, viete, akciového trhu. Hovoríme o zavádzaní ľudí pred voľbami. Kongres predsa nebude prijímať zákony pred voľbami, však? Myslím, že líder Schumer povedal, že toto je najťažšia vec, akú sme kedy podnikli.

MARK WARNER: Myslím, že toto je – to je dôvod, prečo sa to všetko snažíme vyriešiť, otázky zaujatosti, celé otázky okolo hlbokých falzifikátov –

MARGARET BRENNAN: Áno.

MARK WARNER: Otázky okolo toho, čomu sa’hovorí halucinácia, keď dostanete odpovede, ktoré nemajú žiadnu súvislosť s tým, čo bola otázka položená. Ale mali by sme začať aspoň s určitými ochrannými zábranami okolo dôvery v naše verejné voľby, dôvery v naše verejné trhy. Myslím si, že tam sa môžeme posunúť ešte pred voľbami. Myslím si, že to bude dvojstranné. Začnime s týmto rámcovým bodom. Myslím, že sa všetci zhodneme na tom, že v oboch týchto oblastiach by mohlo dôjsť k obrovskému narušeniu. A na to’sa sústredím.

MARGARET BRENNANOVÁ: Možno ste počuli náš prieskum CBS na začiatku programu. A jeden z údajov, ktorý vám chcem ukázať. Hovorí, že keď ľudia porovnávajú svoje financie teraz s tým, aké boli pred pandémiou, v pomere dva ku jednej hovoria, že sú horšie, nie lepšie. A keď sa cítia horšie, hovoria nám, že&nbspvolia Donalda Trumpa.

Ako môže prezident Biden získať týchto voličov?

MARK WARNER: No, myslím si, že sme&nbspna základe skutočných výsledkov prezidenta Bidena videli, že po skončení COVID-u opäť prichádza rekordný rast pracovných miest. Videli sme významné právne predpisy. V súčasnosti existujú zákony v oblasti infraštruktúry, v takzvanom zákone CHIPS a prechode v našom energetickom hospodárstve, pričom väčšina z nich predstavovala len asi 10 centov na každý dolár vynaložený von. Takže si myslím, že pozitívne účinky toho budú skutočne prenikať aj v nadchádzajúcom roku.

MARGARET BRENNANOVÁ: Pociťujú to aj ľudia vo Virgínii, s ktorými sa rozprávate?

MARK WARNER: Počúvajte, myslím si, že vo Washingtone panuje všeobecný pocit, že si všetci idú po krku.

MARGARET BRENNANOVÁ: Áno.

MARK WARNER: Viete, predstava, že potenciálne dôjde k zastaveniu činnosti vlády. Mike Turner a ja veľmi úzko spolupracujeme.

Ale myslím si, – že by som si prial, aby vedenie Snemovne reprezentantov venovalo trochu viac času tomu, čo sa stane pri zatvorení vlády, ktoré nás znemožní vo svete, a úprimne povedané, v štáte ako je môj, vo Virgínii, kde máme toľko vládnych zamestnancov, vládnych dodávateľov, to bude katastrofa. Vedenie Snemovne reprezentantov však venuje pozornosť obžalobe a predkladá veci, o ktorých vie, že v Senáte nikdy neprejdú v žiadnej dvojstraníckej podobe. A myslím si, že to je súčasťou základného znepokojenia, ktoré voliči pociťujú.

MARGARET BRENNANOVÁ: Takže si myslíte, že smerujeme k zastaveniu činnosti vlády?

MARK WARNER: Rád by som povedal, že nie, ale zostáva nám osem alebo deväť dní a my sme neboli schopní vidieť, že snemovňa schválila aj tie najzákladnejšie zákony o obranných rozpočtových prostriedkoch. Dúfam a modlím sa, aby predseda McCarthy povedal, hej, ja’idem hodiť za hlavu krajnú pravicu a ja’idem dať dokopy bipartitné úsilie s demokratmi a hlavnými republikánmi, aby sme udržali financovanie vlády. Myslím si, že by to opäť získalo 350, 400 hlasov.

MARGARET BRENNAN: Senátorka, som rád, že ste tu osobne.

Prepísané so súhlasom Konzervatívneho stromového domu.