Chip-Roy-810x500.jpg

Reprezentant Chip Roy predkladá návrh zákona na zrušenie zákona FACE v nadväznosti na Bidenovo administratívne stíhanie zástancov života

22
Kultúra smrti

Republikánski zákonodarcovia predkladajú legislatívu na zrušenie zákona o slobodnom prístupe na kliniky (Freedom of Access to Clinic Entrances - FACE) po sérii vysokopostavených trestných stíhaní pro-life aktivistov, informoval v utorok The Daily Signal.

Podľa exkluzívnej správy The Daily Signal’republikánsky poslanec M. Chip Roy z Texasu predložil v utorok návrh zákona, ktorý má zrušiť zákon FACE. 

Roy, ktorý predtým nazval svedkyňu za potraty za jej výroky o drvení lebiek nenarodených detí a viedol list, v ktorom odsúdil britskú za zatýkanie zástancov života za tichú modlitbu pred potratovými zariadeniami, povedal pre konzervatívny portál, že “zákon FACE je protiústavným federálnym preberaním štátnych policajných právomocí”, ktoré “musí byť zrušené.”

Republikánsky senátor J. Mike Lee z Utahu plánuje predložiť verziu zákona v Senáte, upozornil denník Daily Signal .

Zákon FACE, ktorý bol prijatý v roku 1994, údajne chráni prístup do zariadení prevádzkovaných organizáciami za život aj za potraty, vrátane potratových zariadení, tehotenských centier za život a kostolov. Konzervatívci však tvrdia, že ministerstvo spravodlivosti pod vedením Bidenovej administratívy využilo tento zákon ako zbraň na stíhanie pro-life aktivistov, zatiaľ čo po sérii útokov na kostoly a pro-life centrá v dôsledku rozhodnutia Najvyššieho súdu’z júna 2022 bol zatknutý len hŕstka pro-potratových vandalov.lifesitenews.com/news/breaking-us-supreme-court-overturns-roe-v-wade-in-historic-ruling/">rozhodnutie o zrušení rozsudku Roe v. Wade.

Riaditeľ FBI Christopher Wray v minulom roku priznal, že drvivá väčšina politického násilia súvisiaceho s potratmi je zameraná na zástancov života.

Predchádzajúce príklady stíhania zástancov života podľa zákona FACE zahŕňajú FBI razie a federálne stíhanie pro-life katolíckeho poradcu na chodníku Mark Houck, ktorý bol obvinený z porušenia zákona FACE za drobnú hádku s potratovým “sprievodom.” Houck bol v januári úplne oslobodený. Naposledy bolo osem pro-life aktivistov obvinených, odsúdených a okamžite uväznených za účasť na akcii 2020 “záchrana”, v rámci ktorej blokovali prístup do známej inštitúcie vykonávajúcej neskoré potraty. Hrozí im až 11 rokov za mrežami a státisícové pokuty.

PREČÍTAJTE SI: Záchrancovia života uznaní za vinných, okamžite vzatí do väzby v druhom súdnom procese v rámci DC FACE Act

V komentári pre The Daily Signal, rep. Roy tvrdil, že “Bidenovo’ministerstvo spravodlivosti bezostyšne vyzbrojilo FACE Act proti normálnym, bežným Američanom naprieč politickým spektrom len preto, že sú za život.”

“Slobodní Američania by nikdy nemali žiť v strachu z toho, že ich vláda zacieli na nich kvôli ich presvedčeniu,” povedal.

Caroline Taylor Smith, výkonná riaditeľka Progressive Anti-Abortion Uprising (PAAU), ľavicovej aktivistickej organizácie, ktorá je proti potratom, ale podporuje LGBT ideológiu, vyslovila v tlačovej správe, že krok k zrušeniu zákona FACE “je monumentálnym krokom smerom k spravodlivosti pre našich nenarodených súrodencov aj záchrancov.”

“Zákon FACE prelietaval pod radarom celé desaťročia a až teraz, keď bol skutočne spochybnený, vyšla pravda o ňom na svetlo sveta,” povedala. “Tí, ktorí bojujú za udržanie potratového násilia, a ich spojenci v Bielom dome nikdy nebudú schopní zastaviť hnutie Záchrancov, pretože Záchrancovia sú láska a nenarodení majú právo byť Záchrancami. Útlak sa vždy obráti proti nim.”

Smithová tvrdila, že “zákon FACE musí byť zrušený,” a povedala, že je “hrdá na to, že môže stáť vedľa každého, kto podporí nenásilné prostriedky na dosiahnutie spravodlivosti pre všetkých.”

PREHLIADKA: Predstavitelia pro-life slam FACE Act odsúdenia: ‘hanba pre náš súdny systém’

Kristin Turnerová, riaditeľka komunitnej organizácie PAAU, podobne označila vývoj “krok správnym smerom.”

“V súčasnosti je v USA nezákonné dotiahnuť naše protipotratové názory do logického konca. Ak sa zabíja dieťa, nenásilne zakročíte, aby ste ho zachránili. To isté platí aj pre nenarodené deti.”

“Zákon FACE bol založený na Roeovej,” ktorá bola zrušená, povedala a “teraz musí FACE odísť.”

The Daily Signal poznamenal, že septembrový návrh zákona na zrušenie zákona FACE nasleduje po aprílovej snahe pod vedením Roya “odštátniť presadzovanie zákona FACE.”Výstup však poznamenal, že “návrh z veľkej časti zanikol, keď nebol zahrnutý do návrhu podvýboru pre rozpočtové prostriedky Snemovne reprezentantov.”

Roy’si novým zákonom vyslúžil podporu viacerých kolegov republikánov, vrátane poslanca Indiany J. B. Jima Banksa, poslanca Georgie Andrewa Clydea, poslanca Virgínie Boba Goda, poslanca Colorada Douga Lamborna, poslankyne Floridy Anny Pauliny Luny a poslanca New Jersey Chrisa Smitha.