trudeau-810x500.png

Trudeau v rámci rozsiahlych zmien vo vláde prepustil nepopulárnych ministrov z éry COVID

58
Kultúra smrti

Premiér Justin Trudeau v stredu uskutočnil rozsiahle zmeny vo svojom kabinete, keď zo svojich postov odvolal sedem ľudí vrátane niektorých ostro kritizovaných ministrov.

Počas stredajšej ceremónie v Rideau Hall v Ottawe Trudeau potvrdil fámy, že z jeho kabinetu odchádza sedem najvyšších ministrov, zatiaľ čo ostatní členovia dostanú nové úlohy v rámci dlho očakávaného presunu. Všetky zmeny boli na ceremónii oficiálne oznámené a oficiálne vstúpili do platnosti.

Sedem ministrov, ktorí boli vyradení, sú bývalý minister verejnej bezpečnosti Marco Mendicino, bývalý minister spravodlivosti David Lametti, bývalý minister dopravy Omar Alghabra, bývalá ministerka pre duševné zdravie a závislosti Carolyn Bennettová, bývalá ministerka rybolovu Joyce Murrayová, bývalá predsedníčka Rady pre štátnu pokladnicu Mona Fortierová a bývalá ministerka pre verejné služby a verejné obstarávanie Helena Jaczeková.

Z týchto siedmich štyria z nich Alghabra, Bennettová, Murrayová a Jaczeková zrejme odstúpili dobrovoľne, keďže predtým oznámili, že v nasledujúcich federálnych voľbách nebudú kandidovať.

Mnohí z exministrov, najmä Alghabra, Mendicino, Lametti a Bennett, boli ostro kritizovaní konzervatívcami.

Alghabra sa dostal pod intenzívnu kontrolu počas tzv. pandémie COVID-19, keď jeho ministerstvo zakázalo neočkovaným Kanaďanom nastúpiť do lietadiel a vlakov na vnútroštátne aj medzinárodné cesty.

Bennettová utrpela úder, keď pri argumentácii v prospech stále sa rozširujúceho kanadského programu eutanázie – oficiálne známeho ako lekárska pomoc pri umieraní (MAiD), pripustila, že tí, ktorí poskytujú smrtiacu službu, sú “vyškolení na elimináciu ľudí, ktorí majú samovražedné sklony.” Nahradila ju nováčik Ya’ara Saks. 

Mendicino aj Lametti boli viackrát verejne odsúdení, najmä za svoju úlohu pri odvolávaní sa na zákon o mimoriadnych udalostiach proti protimandátovému Konvoju slobody.

Mendicino bol tiež terčom dvojstrannej kritiky za svoju kľúčovú úlohu v kontroverznom zákone o kontrole zbraní ktorý bol pre verejnosť formulovaný ako zákaz ručných zbraní, ale neskôr bol tajne zmenený a doplnený tak, aby zahŕňal zákazy viacerých loveckých pušiek a brokovníc.

Dalšími pozoruhodnými ťahmi v rámci tejto zmeny je Jean-Yves Duclos –, ktorý kedysi vyjadril, že je za povinné injekcie COVID-19 pre všetkých Kanaďanov bol odvolaný z funkcie ministra zdravotníctva a vymenovaný za ministra verejných služieb a verejného obstarávania. Na jeho bývalú pozíciu ministra zdravotníctva nastúpil Mark Holland.

Pablo Rodriguez – jeden z vedúcich členov kabinetu, ktorí stoja za rôznymi návrhmi zákonov o cenzúre internetu – bol vymenený z postu ministra kanadského dedičstva za ministra dopravy, pričom jeho doterajšiu funkciu prevezme Pascale St-Onge. 

Anita Anandová bola tiež odvolaná z postu ministerky obrany a odteraz bude predsedníčkou Rady pre štátnu pokladnicu. Jej doterajšiu funkciu preberá Bill Blair, ktorý predtým pôsobil ako minister pre núdzovú pripravenosť.

Ďalší významní členovia Trudeauovho kabinetu vrátane ministerky financií a podpredsedníčky vlády Chrysie Freelandovej, ministra zahraničných vecí Mélanieho Jolyho, ministra životného prostredia a klimatických zmien Stevena Guilbeaulta a ministerky pre ženy, rodovú rovnosť a mládež Marci Ienovej zostávajú na svojich doterajších pozíciách.

Trasenie prichádza uprostred početných škandálov, ktoré sa týkajú Trudeauovej vlády a mnohých členov jeho kabinetu.

Najmä Trudeauova’vláda bola zapletená so škandálom údajného zasahovania Číny do volieb, v ktorom početné správy odvolávajúce sa na dokumenty a zdroje Kanadskej bezpečnostnej spravodajskej služby (CSIS) naznačujú, že Komunistická strana Číny (KS Číny) zasahovala v prospech Trudeaua vo federálnych voľbách v rokoch 2019 aj 2021. 

Trudeauova vláda sa v posledných týždňoch dočkala aj intenzívneho odporu v súvislosti s jej návrhmi zákonov o regulácii internetu C-11 a C-18, na základe ktorých sa niektorým Kanaďanom zablokovalo zobrazovanie správ na stránkach sociálnych médií prevádzkovaných spoločnosťami Google a Meta (predtým Facebook), keďže tieto veľké technologické platformy odmietajú pristúpiť na vládny’diktát týkajúci sa platieb Kanaďanom, ktorých obsah je zdieľaný na ich webových stránkach.

V poslednom čase sa pod paľbou kritiky ocitli aj jednotliví ministri, najmä Mendicino, keď sa zistilo, že pod jeho dohľadom bol známy sériový vrah Paul Bernardo tajne premiestnený z väzenia s maximálnou ostrahou do väzenia so strednou ostrahou.

Podľa Canadian Broadcasting Corporation, Trudeau sa očakáva, že ešte dnes sa uskutoční jeho prvé stretnutie s jeho novou prvou lavicou.