olympicslogo_si.jpg

500 % výhoda testosterónu: Ako môže transgenderizmus na OH vyvolať zúrivosť

318
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Otázka biologických mužov súťažiacich v ženských športoch sa stala predmetom novinových titulkov v súvislosti s férovosťou súťaží. 

V súčasnosti sa niekoľko transgender ľudí zameriava na nový cieľ - olympijská medaila. 

Podľa webstránky American Thinker môže na letných olympijských hrách v roku 2020 súťažiť rekordný počet transgender športovcov, čo si napokon vynúti verejnú diskusiu o takýchto športovcoch súťažiacich proti biologickým ženám na športových podujatiach.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa v súčasnosti pripravuje na budúce letné hry v Tokiu. Keď boli tokijské hry prvýkrát ohlásené, MOV pravdepodobne nikdy nenapadlo, že sa stane stredobodom transgenderizmu v športovej diskusii.

Ak transgender osoby, ktoré sa narodili ako muži, vyhrajú medaily v ženských olympijských športoch, vyvolá sa tým celosvetová diskusia na túto tému, uvádza spomínaná webová stránka. MOV pripustil, že nedokážu prísť s pravidlami, ktoré by zrovnoprávnili súťaž medzi transgender ženami a biologickými ženami. 

MOV v súčasnosti umožňuje pretekať samozvaným ženám, pokiaľ ich hladina testosterónu neprekročí hladinu 10 nanomólov na liter (nm / l) počas 12 mesiacov. Biologickí muži majú typicky 7,7 až 29,4 nm / l testosterónu, zatiaľ čo ženy majú medzi 0,12 a 1,77 nm / l. Podľa týchto usmernení MOV si hormonálne-obmedzení muži môžu stále ponechať takmer 500 percentnú výhodu testosterónu oproti ženám, uvádza American Thinker

Každopádne, nejde iba o hladinu testosterónu. Jedná sa aj o ich mužské genetické výhody vrátane štruktúry kostí a sily hornej časti tela, uvádza sa v nedávnych štúdiách švédskeho inštitútu Karolinska

"Nie všetky mužské výhody sa strácajú, keď hladina testosterónu klesá," povedala pre webstránku Alison Heather, fyziologička z University of Otago na Novom Zélande. "Niektoré výhody, ako napr. väčšia kostná štruktúra, väčšia kapacita pľúc a väčšie srdce, zostávajú. Testosterón tiež podporuje svalovú pamäť. Transgender ženy majú zvýšenú schopnosť budovať silu aj po zmene pohlavia," vysvetlila Heather. 

Niekoľko športovkýň sa už túto tému vyjadrilo. 

Olympijská víťazka Paula Radcliffe označila za "naivné" si myslieť, že transgender ženy "sa nestanú hrozbou ženského športu", a uviedla, že "ľudia budú manipulovať tento systém". Na Twitteri tiež uviedla: "Ak sa narodíte a vyrastáte ako muž, nemôžete súťažiť v ženských športoch len preto, že sa identifikujete ako žena. Definícia kategórií mužského a ženského športu sa tým stáva fraškou." 

Jedným z takýchto transgender športovcov, ktorí chcú súťažiť, je Hannah Mouncey. Je to biologický austrálsky muž, ktorý sa identifikuje ako žena, ale chce súťažiť v austrálskom futbale - ale iba proti dievčatám. Mouncey meria takmer 190 cm a váži 100 kíl. Jeho cieľom je dominovať ženám v športe, kde je priemerná výška 160 cm, uvádza portál Redstate.com.  

Spravodajstvo stanice CBN informovalo, že transgender športovci súťažiaci proti biologickým ženám sa stali tiež politickou témou a predmetom volebných kampaní. 

V televíznej reklame, ktorá bola vysielaná v štáte Kentucky mesiac pred guvernérskymi voľbami, tento bod jasne predniesla politická organizácia a konzervatívny think tank American Principles Project Foundation.

"Športovkyne chcú len férovú príležitosť," hovorí mladá hlásateľka, "získať štipendium. Titul. Víťazstvo", vo videu, na ktorom sú bežkyne pripravujúce sa na preteky. 

Vystrelí pištoľ a dievčatá pretekajú na trati. Video potom ukazuje bežca, ktorý sa prediera cez dievčatá a napokon vyhráva preteky. 

"Čo ak by im túto príležitosť vzal konkurent, ktorý by tvrdil, že je dievča, ale narodil sa ako chlapec," pokračovala hlásateľka vo videu. 

V rozhovore pre CBN News sa Terry Schilling, výkonný riaditeľ organizácie American Principles Project Foundation, ktorá bola autorom tejto reklamy, vyjadril, že medzi voličmi panuje pocit všeobecnej nespravodlivosti. 

"Pozrite sa, keď hovoríme o problémoch týkajúcich sa hnutia LGBT, často rozprávame z hľadiska rovnosti a spravodlivosti. Myslím si, že väčšina Američanov chápe, že muži a chlapci majú oproti dievčatám pri športe nespravodlivú výhodu. Domnievam sa, že ľudia vedia, že je to nespravodlivá výhoda v športe a nemala by byť povolená," uviedol. 

Schilling zároveň povedal, že očakáva, že s touto témou prídu kandidáti v kampani 2020. 

V júni tohto roku podali tri športovkyne federálnu sťažnosť proti normám štátu Connecticut týkajúcich sa transgender športovcov. Dievčatá tvrdia, že pretekali v nevýhode proti svojmu protivníkovi, mužovi, ktorý sa identifikoval ako žena, čo malo vplyv na konečné výsledky preteku. 

V auguste Úrad pre občianske práva ministerstva školstva potvrdil, že žiadosti dievčat o vyšetrovanie vyhovel.