The_Van_Maren_Show_-_Rectangle-29_810_500_s_c1.png

Otec Pavone: Potrat je základom každého problému a tu je dôvod, prečo

320
Milko Kostovič
Kultúra života

V tohtotýždňovej časti programu The Van Maren Show sa Jonathon Van Maren rozprával s otcom Frankom Pavonem, národným riaditeľom organizácie Priests for Life, najväčšieho pro-life duchovenstva Katolíckej cirkvi. Pavone je tiež predsedom organizácie National Pro-Life Religious Council, pastoračným správcom osvetovej kampane Silent No More a tiež Rachel's Vineyard, najväčšieho duchovenstva na svete zaoberajúcim sa uzdravovaním po potratoch. Pavone v priemere navštívi štyri americké štáty týždenne, aby tu kázal a prednášal proti potratom. 

Van Maren hovoril s otcom Pavonem o jeho skúsenostiach pro-life kňaza a pro-life lídra. Pavone rozprával o svojej oddanosti pro-life hnutiu ako študenta strednej školy a potom ako seminaristu. Potom, čo bol vysvätený za kňaza, kázal o potrate takmer každý víkend z kazateľnice, čo malo hlboký dopad na jeho farnosť.

Otec Pavone hovoril o svojich stretnutiach s doktorom Bernardom Nathansonom, potratárom, ktorý pomohol založiť neziskovku NARAL, no potom sa stal pro-life. Dr. Nathanson uviedol, že mlčanie Cirkvi zohrávalo veľkú úlohu pri ranej epidémii potratov. Otec Pavone to zhrnul: "Cirkev mlčala, keď mala kričať do celého sveta." 

Z tohto dôvodu je zodpovednosťou pastorov, aby sa vyjadrovali k potratom a otázkam života, pretože potom povzbudzujú ostatných, aby sa postavili za pravdu. Otec Pavone sa snaží vychovávať a školiť kňazov, diakonov a seminaristov, aby sa vyjadrovali voči potratom. Často mu ostatní hovoria, že práve jeho prítomnosť na verejnosti ich povzbudzuje k tomu, aby boli viacej hlasití. 

Otec Pavone sa následne viacej času venoval svojim najpamätnejším spomienkam z jeho desaťročí pôsobenia v pro-life hnutí. Jeden úžasný príbeh je o tom, ako nadviazal priateľstvo s Normou McCovey, teda Jane Roe z prípadu Roe vs. Wade. Zmienil sa tiež o svojich stretnutiach s Matkou Terezou a o svojom priateľstve s pápežom Jánom Pavlom II.

Kľúčovým bodom rozhovoru bola dôležitá téma potratov. V spoločnosti sa vyskytuje tendencia považovať potraty za "iba jeden z mnohých problémov." Avšak "je to základ každého problému." Otec Pavone zdôrazňuje význam potratov ako najnaliehavejšieho problému našej doby.

Van Maren a otec Pavone zakončujú podcast tým, že sa rozprávajú o angažovaní sa otca Pavoneho v pro-life politike. Otec Pavone hovoril s prezidentom Trumpom pri niekoľkých príležitostiach a častejšie komunikuje s jeho tímom. Otec Pavone hovorí, že prezident Trump "skutočne verí v to a je zaviazaný k tomu, k čomu sme zaviazaní my - ochraňovať detí pred násilím potratov."