metoo-2859980_640-1.jpg

Nový výskum ukázal, že kvôli MeToo rastie v USA nevôľa zamestnávať ženy

206
Kultúra smrti

Americkí muži sa v dôsledku kampane #MeToo čoraz viac obávajú spolupracovať so ženami. Štvrtina mužov sa bojí so ženami byť osamote a pätina im neposkytne pracovné miesto. Podľa najnovšieho prieskumu zverejneného odborným časopisom Organizational Dynamics počet takýchto prípadov rastie. Na výsledok prieskumu upozornil aj portál iDnes.cz a komentátorka denníka Guardian.

Dáta pochádzajú zo začiatku roka 2019 a oslovení boli pracovníci z rôznych odborov. Podľa tohto prieskumu by ženu na miesto vyžadujúce úzku spoluprácu, napríklad pri služobných cestách, minulý rok len nerado prijalo približne 15 percent mužov oproti tohtoročným 21 percentám.

Dvadsaťsedem percent oslovených mužov tiež uviedlo, že sa vyhýba rôznym pracovným schôdzkam, kde by ich jediným partnerom bola žena. Devätnásť percent mužov by tiež len neochotne najalo atraktívnu ženu.

Komentátorka denníka Guardian k výsledkom podotkla, že vzorom respondentom mohol byť aj americký viceprezident Mike Pence, ktorý je známy aj tým, že odmieta večerať osamote s inou ženou ako so svojou manželkou.

Prekvapujúcim výsledkom bolo hlavne to, že zamestnávaniu žien sa oproti minulým rokom stále viac bránia aj ženy samotné. Prieskum z roku 2018 ukázal, že vyše desať percent mužov, ale aj žien by bolo menej ochotných prijať ženu. Pre rok 2019 sa výsledky ešte len spracúvajú.

Niektorí muži, ktorí sa zúčastnili prieskumu, uviedli, že je pre nich jednoduchšie vyhnúť sa kontaktu so ženou úplne, než aby riskovali, že budú obvinení zo sexuálneho obťažovania, napríklad pri nesprávnom podaní ruky. „Na prieskume je naozaj zaujímavé to, že zreteľne vyvrátil tvrdenie, že muži nemajú jasno v tom, čo je ešte prijateľné,“ uviedla komentátorka The Guardian.