cardinalraymondburke.jpg

Kardinál Burke: Pro-potratoví politici "nesmú byť prítomní na Svätom prijímaní"

404
Milko Kostovič
Kultúra života

Katolícky kardinál Raymond Burke varoval pro-potratových katolíckych politikov, aby sa neukazovali na Svätom prijímaní, pretože nenasledujú Krista. 

V rozhovore pre Fox News Burke povedal, že sa nesnaží trestať pro-potratových politikov: snaží sa im pomôcť tým, že ich nabáda, aby konali pokánie.

"Nesmú byť prítomní na Svätom prijímaní, pretože nie sú v spoločenstve s Kristom," povedal podľa redakcie Church Militant

"Nejde o trest," trval na svojom Burke. "V skutočnosti je to pre nich láskavosť, keď im poviete: "Nepribližujte sa." Pretože ak sa priblížia, dopúšťajú sa svätokrádeže." 

Prominentní politici ako predsedkyňa snemovne Nancy Pelosi a bývalý viceprezident Joe Biden sa vyhlasujú za zbožných Katolíkov, no obaja podporujú potraty až do momentu narodenia. Tiež si myslia, že daňovníci by mali byť povinní ich financovať

Burke uviedol, že títo takzvaní katolícki politici spôsobili zmätok v hlavách Američanov v otázke hodnôt Katolíckej cirkvi. 

"Mnohí nekatolícki lídri vlády tejto krajiny mi povedali, že si boli istí, že katolícke učenie o potratoch, tzv. homosexuálnych manželstvách atď., sa zmenilo, pretože tak veľa Katolíkov z Capitol Hill pravidelne podporuje tento druh legislatívy. A to je škandál," povedal. 

Katolícka cirkev učí, že každý ľudský život je vzácny od počatia po prirodzenú smrť, a že potraty, asistovaná samovražda a eutanázia sú závážným morálnym zlom. 

Burke tiež kritizoval senátorku Kamalu Harris za diskrimináciu Katolíkov. Harris momentálne kandiduje za prezidentku a je predstaviteľkou radikálnej pro-potratovej platformy. 

Minulý rok Harris slovne napadla súdneho poverenca Briana Bueschera za to, že bol súčasťou Knights of Columbus, bratskej služobnej organizácie Katolíckej cirkvi, ktorá podporuje pro-life tehotenské centrá a iné neziskové organizácie.

Harris a americká senátorka Mazie Hirono označili túto organizáciu za "extrémistickú" a naznačili, že by Buescher mal odstúpiť, ak sa chce stať federálnym sudcom. 

Burke uviedol, že jej poznámky boli "totálne neprijateľné" a že by sa mala ospravedlniť. 

"Chcem povedať, myslím si, že ak ste bežný občan, či už ste Katolík alebo nie, musíte sa pozrieť na takéto vyhlásenie a povedať: "Toto nie je osoba, ktorá by mala byť lídrom mojej krajiny," povedal.