1-16.jpg

Nová Maďarská reklama spája Sorosa a Junckera. Brusel ju nazval sprisahaním

171
Neutral

Nová mediálna kampaň maďarskej vlády obviňuje miliardára Georgea Sorosa a EÚ z presadzovania politiky otvorených hraníc. Brusel odmieta kampaň ako konšpiračnú teóriu a falošnú správu. Informuje portál RT.

Billboardy s obrázkami Sorosa a prezidenta Európskej komisie Jeana-Claude Junckera hovoria Maďarom, že bruselskí predstavitelia “začali experimentálne imigračné projekty s africkými krajinami; chcú zaviesť povinné zúčtovacie kvóty; chcú znížiť finančnú pomoc pre krajiny, ktoré sú proti migrácii.” Posledná časť má obzvlášť poukazovať na Maďarsko.

Ďalšie obvinenia sa objavili na vládnej facebookovej stránke, podľa ktorej chce EÚ uložiť kvóty, oslabiť ochranu hraníc členských štátov EÚ a uľahčiť prisťahovalectvo.

Európska komisia urýchlene odmietla reklamnú kampaň a nazvala ju sprisahaním a “falošnými správami” bez toho, aby sa podrobnejšie zaoberala otázkami Budapešti.

“Je šokujúce, že takáto absurdná konšpiračná teória dosiahla hlavný prúd v takom rozsahu, aký má. Neexistuje žiadne sprisahanie, Maďari si zaslúžia fakty, nie fikciu, “uviedol hovorca Margaritis Schinas novinárom v Bruseli v utorok. Fakty podľa Schinasa spočívajú v tom, že EÚ má “nulové plány” s humanitárnymi vízami, zatiaľ čo si členské štáty samé rozhodujú o úrovni legálnej migrácie.

Brusel sa pri tom opakovane stretával s Budapešťou nad imigračnou politikou Maďarska – alebo skôr s odmietaním podporovať otvorený hraničný prístup, ktorý uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová v roku 2015. Maďarský premiér Viktor Orban opakovane odmietol požiadavky EÚ na prijímanie migrantov a postavil plot medzi Maďarskom a Srbskom a dokonca aj s členom EÚ, Chorvátskom, na ochranu hraníc svojej krajiny.

Minulý týždeň Orban navrhol program na podporu pôrodnosti v Maďarsku s tvrdením, že “potrebujeme maďarské deti” a nie prisťahovalcov.

Medzitým Soros otvorene obhajoval prisťahovalectvo ako riešenie problému klesajúcej pôrodnosti v Európe a vynadal Maďarsku a ďalším “populistickým” členom za ohrozenie prežitia EÚ a porovnával ich so Sovietskym zväzom z roku 1991.

Vzhľadom na to, že voľby do Európskeho parlamentu sú naplánované na máj, Orbánova strana Fidesz neskrýva túžbu, aby sa protimigračný blok stal väčšinovým.

Hovorca vlády Zoltán Kovács však poprel, že posledná kampaň súvisí s nadchádzajúcimi voľbami, pričom povedal, že je zameraná výlučne na informovanie maďarských občanov.

Juncker, jeho viceprezident Frans Timmermans a komisár EÚ zodpovedný za Brexit Guy Verhofstadt poukázali na kampaň ako na  ďalší dôvod vylúčenia Fideszu z Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá je v súčasnosti väčšinou v nadnárodnom orgáne.

Nemyslím si, že konzervatívci v Maďarsku nejako predstavujú kresťanské demokratické hodnoty, “povedal Juncker v utorok. “Vôbec neexistuje žiadne spojenie medzi pánom Orbánom a mnou… a ja som toho názoru, že jeho miesto nie je v Európskej ľudovej strane.”

Nie je to prvýkrát, čo Orbán obviňuje Sorosa, ktorý sa narodil v Maďarsku, z toho, že podkopáva politiku Budapešti. Jedna z takýchto reklamných kampaní v júli 2017 bola dokonca obvinená z antisemitizmu. To podnietilo aj izraelského premiéra Benjamin Netanjahu, aby vstúpil s vyhlásením, že kritika Sorosu je legitímna a nie antisemitská.

Minulé leto prijalo Maďarsko zákon “Stop Soros”, ktorý zakázal pomoc nelegálnym prisťahovalcom a zničil proimigračné mimovládne organizácie, ktoré boli vo veľkej miere financované miliardárom. Vďaka prijatiu zákona organizácia Soros Open Society Foundation obmedzila svoju činnosť v Maďarsku a Stredoeurópska univerzita, ktorú financovala, sa presťahovala do Rakúska.