29386487_10160217225680720_3925046772152609447_n.jpg

Poliačik chce ísť pri návrhu SaS o registrovaných partnerstvách ešte ďalej...

666
Kultúra smrti

Liberálom sa podarilo do slovenského parlamentu presadiť reálnu debatu o registrovaných partnerstvách. I keď poslankyňa SaS Natália Bláhová tvrdí, že ide o “minimalistickú zmenu”, bývalý člen SaS a súčasný poslanec Národnej rady za stranu Progresívne Slovensko Martin Poliačik už dnes naznačuje, že liberáli týmto len začínajú a v skutočnosti chcú ísť ešte ďalej.

 

“Moji bývalí kolegovia a kolegyne dali do parlamentu návrh na ustanovenie životných partnerstiev. Pre všetky nezosobášené páry. A pre tieto páry možnosť dedenia, prístupu k lekárskej dokumentácii a možnosť postarať sa o chorého partnera či partnerku,” napísal na Facebooku Poliačik.

Uviedol, že návrh SaS podporí. “Aj keď v dnešnej dobe takýto okresaný návrh nepovažujem za dostatočný. Slovenské nezosobášené páry si zaslúžia plnú právnu ochranu a podmienky pre život. Voči LGBTI komunite máme dlhoročný dlh. Takýmito krôčikmi ho budeme splácať ešte dlho. Ale splatiť ho musíme,” napísal Martin Poliačik.

Liberáli na jednej strane rázne odmietajú kritiku poslancov, ktorí tvrdia, že ide len o začiatok procesu legalizácie sobášov párov rovnakého pohlavie, či následne povolenie adopcií detí takýmti pármi, sami však priznávajú, že LGBTI komunita by mala dostať ešte väčšie práva.

“Konzervatívec” Dostál

Návrh podporí aj poslanec Ondrej Dostál, ktorý sa občas sám zvykne označiť za konzervatívca. “Ja vidím cestu, či už registrovaných partnerstiev alebo životných partnerstiev, ktorá je v minimalistickej verzii obsiahnutá v tomto návrhu, ako cestu pomoci konkrétnym ľuďom pri riešení ich praktických, bežných problémov. Je to spôsob ako im zjednodušiť život, bez toho, aby sme komukoľvek inému ublížili. Bez toho, aby sa to kohokoľvek iného negatívne dotklo. Zároveň je to však aj príležitosť, ako im dať najavo, že ich prijímame a berieme ich takých, akí sú.”

Konzervativizmus je podľa neho o rešpekte k ľudskej dôstojnosti. “A keď považujeme manželstvo alebo partnerské spolužitie za dobro, za tradičnú inštitúciu, tak konzervatívne je, ak toto dobro, túto tradičnú inštitúciu, chceme poskytnúť aj iným párom ako len tým, ktoré ju majú možnosť využívať už dnes.”

Registrované partnerstvá

V Národnej rade sa v pondelok strhla ostrá diskusia na túto tému, ktorú nastolila liberálna SaS. Poslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS) na sociálnej sieti priznala, že ide o registrované partnerstvá homosexuálnych párov, kým poslankyňa Natália Bláhová v parlamente tvrdila, že SaS nezavádza registrované partnerstvá. “Nezavádzame registrované partnerstva. Neotvára sa tým žiadna Pandorina skrinka. Prichádzame s minimalistickou zmenou,” uviedla Blahová.

“V parlamente Kotlebovi branci prskali okolo seba nenávisť, lebo sme si s kolegami dovolili predložiť návrh o registrovaných partnerstvách ako rodovo neutrálny, určený nielen pre homosexuálne páry, ale aj pre heterosexuálne páry, ktoré chcú mať práva, aj keď nežijú v manželstve,” priznala však poslankyňa Lucia Nicholsonová (viac v článku).