Facebook-2.jpg

Facebook nesmie zmazať komentár kritický voči imigrantom...

17
Kultúra života

Berlínsky súd vyslovil prekvapivý verdikt. Facebook musel odblokovať účet Gábora B. a opätovne zverejniť jeho komentár kritizujúci imigráciu, politiku Nemecka a falošné správy mainstreamových médií. Facebook sa tak ocitol medzi dvoma mlynskými kameňmi. Na jednej strane je tu tento verdikt súdu, ktorý vytvára precedens zakazujúci mazanie politicky nekorektných komentárov, na druhej strane je tu nový nemecký zákon, ktorý umožňuje uvaliť vysoké pokuty na facebook v prípade nezmazania “nenávistného komentára.”

Verdikt berlínskeho súdu je prekvapivý vzhľadom na to, že Nemecko nedávno prijalo zákon, ktorý okliešťuje slobodu slova na sociálnych sieťach. Od tohto roku hrozí prevádzkovateľom pokuta vo výške až 50 miliónov eur ak nebudú čo najrýchlejšie zmazané tzv. “nenávistné prejavy.”

Sociálne siete tak kvôli obave z pokuty radšej mažú všetko, čo by napríklad len vzdialene mohlo pripomínať ohováračský či nenávistný komentár. Teraz sa však sociálne siete ako napríklad Facebook dostali do pasce. Z verdiktu berlínskeho súdu totiž vyplýva, že sociálne siete takýmito krokmi zasahujú do práv uživateľov. Informoval portál novinky.cz

V komentári na Facebooku sa Gábor B. odvolával na prejav maďarského premiéra a na jeho slová o moslimskej invázii. “Viktor Orbán sa čuduje, že v krajine, ako je Nemecko (…), môže byť oslavovaný chaos, anarchia a ilegálne prekračovanie hraníc ako niečo dobré.” Užívateľ Gábor B. to potom komentoval: “Nemci hlúpnu. Niet divu, keď ich médiá denne zasypávajú falošnými správami o odborníkoch, klesajúcich číslach nezamestnanosti či Trumpovi. ”

Jeho komentár kritický voči imigrantom, nemeckej politike a voči mainstreamovým médiám ale nemal “dlhú životnosť.” Bol totiž odstránený za údajné porušenie štandardov sociálnej siete a Gábor B. dostal trest v podobe 30-dňovej blokácie.

Facebook bol však následne upozornený a trest Gábora B. zmiernil. Zrušil 30-dňovú blokáciu, odmietol však obnoviť daný komentár. “Blokáciu sme zrušili, ale pri ďalšej kontrole sme zistili, že pravidlá spoločnosti Facebook boli aplikované správne, preto obsah komentára nebude obnovený,” uviedli právnici spoločnosti vo vyhlásení.

Gábor B. sa však nedal a v spore so spoločnosťou pokračoval. Výsledkom je precedens. Súd mu totiž dal za pravdu.

“Je to prvé takéto rozhodnutie v Nemecku. Užívatelia majú konečne v ruke prostriedok proti nepriehľadným machináciám koncernu, ktorý sa zaoberá zodpovednosťou, ako by obchodoval s použitými bicyklami,” uviedol Steinhöfel.

Precedens je teda na svete a Facebook si už nemôže dovoliť bezdôvodne mazať komentáre, ktoré odporujú politickej korektnosti a nemôže blokovať účty užívateľov, ktorí majú kritické názory voči fenoménom dnešnej globalistickej doby. Facebook zmazal komentáre a zablokoval účty taktiež rôznym slovenským politikom, či komentátorom . Ak sa obrátia na súdy na základe tohto precedensu, pravdepodobne zvíťazia.

Samuel Gdovin