Andrej-7.jpg

Kiskovi doteraz na podobných podujatiach ĽSNS nevadila. Vašečka a Ziolkovský hodnotia víkendové počínanie Kisku za nešťastné

437
Neutral

Neúčasť prezidenta Kisku na okrúhlom výročí sviečkovej manifestácie v nedeľu 25. marca vyvolala negatívne reakcie viacerých osobností. K jeho odôvodneniu sa na sociálnej sieti vyjadrili aj Richard Vašečka a výkonný kancelár KBS Anton Ziolkovský. Obaja považujú takéto správanie hlavy štátu za nevhodné.

 

“Pokladám za absolútne nevhodné, že prezident Andrej Kiska na Kvetnú nedeľu, v deň 30. výročia Sviečkovej manifestácie, zavdal príčinu liberálnym médiám útočiť na katolícku cirkev. Plne podporujem Konferenciu biskupov Slovenska a zhodujem sa so stanoviskom jej hovorcu,” uviedol v nedeľu Richard Vašečka.

KBS cez víkend vydala stanovisko, v ktorom okomentovala prezidentove slová, že na oslavy boli pozvaní aj zástupcovia strany ĽSNS, ktorú prezident nepovažuje za súčasť politického spektra. “Cirkev nie je politická organizácia. Ak pozýva verejných predstaviteľov na podujatia, nerobí politiku; štandardne pozývame zástupcov všetkých strán zvolených do parlamentu. Posolstvom tohto podujatia je práve zdôraznenie hodnoty ťažko nadobudnutej slobody, a jasné odsúdenie každej totality: komunizmu, fašizmu, nacionalizmu. Pána prezidenta sme pozvali, aby hovoril. Poslancov sme pozvali, aby počúvali. Je nám veľmi ľúto, že svoju účasť odriekol. Toto rozhodnutie z úcty k nemu a jeho úradu, samozrejme, rešpektujeme.” Celé stanovisko KBS si môžete prečítať tu.

Vašečka vysvetľuje, že sám som bol v minulosti účastný cirkevného podujatia, ktorého sa bez problémov zúčastnil súčasný prezident spolu so zástupcami ĽSNS. “Neviem, čo ho viedlo k tomu, aby zareagoval absolútne nevhodným spôsobom práve teraz. Na nás všetkých – aj na prezidenta – platia slová otca arcibiskupa Zvolenského, ktoré povedal počas svätej omše pri príležitosti 30. výročia Sviečkovej manifestácie v Dóme sv. Martina: “Hriechu sa nezbavíme len tým, že ho označíme u druhých. Treba si uvedomiť, že hranica oddeľujúca dobro od zla neprechádza krížom cez politické strany. Hranica oddeľujúca dobro od zlo prechádza krížom srdcom každého z nás. Preto potrebujeme na prvom mieste osobnú zmenu zmýšľania … Úlohou kazateľa nie je ťahať za pravé ani ľavé krídlo politického spektra – ale dvíhať všetkých k Bohu, ktorého milosť je zárukou tej najlepšej budúcnosti. Som vďačný, že mám dnes slobodu povedať tieto slová a pozvať každého z nás na spoločnú cestu pokánia.” Celá kázeň je k dispozícii na stránkach KBS.

“Keby nebolo statočných katolíkov a ďalších ľudí, riskujúcich za totality veľké problémy, stratu zamestnania, zdravie, ba i život, určite by dnes Andrej Kiska nebol prezidentom a liberálne média by nemohli útočiť na Cirkev presne tak, ako to robili kedysi tie komunistické,” vyhlásil Vašečka a podotkol, že odmieta komunizmus, fašizmus ako aj  antisemitizmus. “V parlamente odmietam čo i len hlasovať o návrhoch kotlebovcov,” dodal.

“Moja lojalita patrí a vždy bude patriť katolíckej cirkvi a Slovensku. Andrej Kiska bude ešte rok prezidentom. Dovtedy má môj rešpekt ako hlava štátu. Ale čím ďalej som presvedčený, že v prípade, že bude kandidovať, môj hlas nedostane,” napísal Vašečka a svoj príspevok uzavrel tým, že chce prezidenta, ktorý si bude vážiť Cirkev a ktorý nebude podporovať nekresťanské a proticirkevné postoje. “Antifašista mi nestačí. Tými môžu byť totiž aj marxisti a extrémni liberáli.”

KBS prezidenta informovala vopred, kancelária prezidenta nenamietala a ani neuviedli, že prezident má s niektorými osobami problém

Vašečku podporil aj kancelár KBS Anton Ziolkovský. “S názorom pána Vašečku môzem len súhlasiť. O to viac, že ako osoba zodpovedná za organizáciu som na stretnutí v prezidentskom paláci jasne komunikoval, že KBS má v úmysle pozývať všetkých poslancov Národnej rady SR, keďže záštitu nad podujatím prevzal jej predseda Andrej Danko,” dovysvetlil situáciu zástupca KBS.

Dodal, že prezidentská kancelária voči tomu nielenže nenamietala, ale ani nikdy organizátorovi nekomunikovala, že sú osoby, s ktorými má pán prezident problém. “Z tohto dôvodu stanovisko pána prezidenta, komunikované organizátorovi v sobotu neskoro večer, vnímam ako neférové a prejav neúcty voči Katolíckej cirkvi.”