Radikálni moslimovia sa sťahujú do Veľkej Británie kvôli "slobode" praktizovať svoju vieru prísnejšie

149
Kultúra smrti

Rastúci počet radikálnych moslimov sa premiestňuje z Francúzska do Veľkej Británie, ktorá sa stáva halalovým rajom pre salafistov kvôli veľkorysým sociálnym platbám, nedostatku kontroly orgánov a možnosti praktizovať prísny islam.

Francúzske noviny L’Obs uvádzajú, že birminghamská štvrť Small Heath s 95 %-ným zastúpením moslimov je jedným z najobľúbenejších miest pre francúzskych moslimov so ženami zahaľujúcimi si celú tvár, čo je odev zakázaný vo Francúzsku od roku 2010.

Žije tam asi 100 presťahovaných rodín a “najmenej 300 v celom Birminghame”. Existujú tam telocvične vyhradené pre jedno pohlavie a plavárne s oddeleným plávaním pre mužov a ženy, v obchodoch sú modlitebné miestnosti a v nemocniciach môžu ženy žiadať, aby ich vyšetrovala žena-lekárka.

Okrem Birminghamu si salafisti pochvaľujú aj Luton, Leicester a niekoľko predmestí v Londýne. Prichádzajú z celej Európy, predovšetkým z “Paríža, Roubaix, Marseilles, Bordeaux”, ale aj “z Belgicka, Holandska a Španielska”.

Dôvodom, prečo salafistickí moslimovia opúšťajú Francúzsko a sťahujú sa do Veľkej Británie, je ich menšia kontrola v porovnaní s Francúzskom alebo inými európskymi krajinami, kde ich bezpečnostné služby často pozorne sledujú.

30-ročný moslimský konvertitor Karim Dounia vraví, že jeho rodina sa presťahovala do Británie preto, aby tam našla “slobodu”, ktorú vo Francúzsku nenachádzali. “Deti nevedeli pochopiť, že dievčatá vo Francúzsku nemôžu nosiť závoj v škole, alebo že v jedálni nie sú halalové jedlá.” Jeho rozhodnutie odísť urýchlil aj brexit.

Mladým moslimom, ktorí sa presťahovali z Francúzska do Británie, chýbajú rodinní príslušníci a tiež typické francúzske “podnebie a syr”. Ale dá sa to strpieť, keďže na novom mieste majú väčší pocit “slobody”.

Jeden z nich, Hassan, vraví: “Vo Francúzsku nemožno povedať svojmu šéfovi, že sa musíte modliť, ale tu to môžete robiť všade. V Ikee, v továrni … Je to sám manažér, ktorý vám to navrhne.” Selma dodáva, že aj tu síce sú pravicové skupiny, no “je to však menšina”, a dokonca aj štátne školy “podporujú prax prísneho islamu” a “je to učiteľ, ktorý nabáda, aby dievčatá nezabudli nosiť šatky”.

Na otázku, prečo sa salafisti, ktorí chcú šaríu vo Francúzsku, presúvajú do Británie a nie do moslimskej krajiny, parížsky emigrant Hassan odpovedá, že do Saudskej Arábie sa nedá ísť kvôli vízam a že je tam ťažké nájsť prácu. “Sme zachytení v kríze, Európa sa nám nepáči, ale nie sme ani vítaní [v štátoch Perzského zálivu],” povedal.

A tak salafisti sa usadzujú v Británii”, kde je “veľkorysý balík sociálnych dávok, bezplatné služby vo verejnom záujme, a to všetko bez víz alebo potrebného povolenia na pobyt”.