Pre katolíkov z Blízkeho východu je cirkev uprostred násilia útočiskom

1,713
Kultúra smrti

BETHLEHEM – Počet mŕtvych v Gaze prekročil tisíc ľudí, násilné demonštrácie na Západnom brehu Jordánu si vyžiadali ranených a mŕtvych. Celá kresťanská komunita bola moslimskými extrémistami vytlačená z irackého mesta Mosul. Kresťania v Svätej zemi sa ocitajú tvárou v tvár veľmi drsnej realite.

Pre niektorých katolíkov však slúži cirkev a jej ustanovizne ako útočisko nádeje.

V kostole svätej Kataríny, ktorý prilieha k bazilike Narodenia Pána v Betleheme, hovorili 27. júla farníci o týchto ťažkostiach. V ten deň sa vo farnostiach na Západnom brehu Jordánu slávili osobitné omše za Gazu, Irak a Sýriu.

Kristus nám hovorí, aby sme nepoužívali násilie. Pokúšame sa vychovať naše deti tak, aby milovali jeden druhého. Niekedy strácate rozum a cítite, že neviete, čo si počať, ale modlíme sa doma spolu so synmi a prichádzame do kostola každú nedeľu, aby sme ostali v kontakte s Bohom. To je bezpečný prístav. Násilie nie je našou cestou,“ povedala 44-ročná obyvateľka Betlehema, Jamila Bashová, keď dorazila do kostola sv. Kataríny spolu s manželom a synmi (9 a 12).

Ako katolíkom nám kostol skutočne prináša útechu. Žijeme Ježiša na kríži, zdieľame bolesť Kristovu, toto je krv Kristova,“ povedal jej manžel, 47-ročný Walid Basha. „Keď sa pozriem na Izrael, čo sa deje v Iraku a v rovnakom čase na Hamas, (obávam sa), že možno keby mohli, urobili by tú istú vec aj tu (ako extrémisti v Iraku). Obidve strany (Izrael aj Hamas) zabíjajú, obidve strany používajú násilie. Božia ruka je hore nad nami, ale Satan si robí svoju prácu tu dole.“

Manželský pár povedal, že doma so synmi hovoria o nenásilnom učení kresťanstva, správy v televízii pozerajú čo najmenej a trávia čas na prechádzkach a túrach, aby synov zamestnali.

Vždy hovorím mojim chlapcom, že Boh, ktorý žiada svojich následovníkov, aby bojovali, je slabý Boh. Náš Boh je dosť silný, aby bojoval sám,“ povedal Walid Basha.

Samia Shahinová, matka troch dospelých detí, poznamenala, že prežila celý život v Betleheme. Ako povedala, zažila mnohé rozličné chvíle násilia. Verí, že tieto chvíle sú symbolom Ježišovho utrpenia za ľudí.

To nie je iba vo Svätej zemi, ale na celom svete musíte cítiť Ježiša vo vás, pokoj musí prebývať vo vašom vnútri, nie iba v kríži na budove alebo okolo vášho krku,“ povedala. „Musíte tomu veriť, žiť to a byť zrkadlom pre Neho, takže ktokoľvek sa s vami stretne, vie, že máte vnútri Ježiša.“

A dodala: „Každý deň je darom od Boha. Musím sa s tým vyrovnať a žiť ho. Pritom viem, že v rovnakom čase sú ľudia, ktorí trpia ešte viac ako ja.“

Samia hovorí, že aby naučila deti, ako žiť tvárou v tvár násiliu, ona sama musí odrážať kresťanskú vieru.

Keď vidia, ako žijete, tak ste aj bez slov pre nich zrkadlom. Musia vidieť, že v našom náboženstve skladáme našu dôveru v Krista, v pokoji,“ povedala.

V dedine na Západnom brehu Jordánu, Jifne, povedal otec Firas Aridah z katolíckeho kostola sv.Jozefa, že sa počas letného tábora pokúša ukázať svojim mladým farníkom, že modlitba a mlčanie počas zapaľovania spomienkových sviec, môže byť takisto formou protestu voči situácii, ktorý im prináša duchovnú silu bez toho, aby sa uchyľovali k násiliu.

V Svätej zemi sa ako matka cirkev musíme modliť a držať kríž s radosťou, dokonca aj vo chvíľach smrti a skazy,“ povedal. „Keď prinesiem viac násila, to neznamená, že dokážem vyhrať. Nikto nevyhrá. Násilie plodí násilie.“

Povedal, že radí svojim farníkom, aby slúžili ako most, aby milovali svojich blížnych tak, ako milujú Boha, dokonca aj v ťažkých časoch.

Ak nemiluješ svojho blížneho, nemiluješ Boha,“ povedal. Lásku a nádej kresťanstva musíte mať vo svojich srdciach, hovorí im. Povzbudzuje ich, aby ich činom bola „akcia“ a nie „reakcia“.

Povedal, že nikto z katolíckej mládeže v Jifne nebol zapletený do výtržností v neďalekom meste Ramallah, po ktorých koncom júla ostalo osem mŕtvych.

Nemusia hádzať kamene,“ povedal o Palestíncoch na Západnom brehu. „Skaza je už v Gaze. Nechcem, aby bol niekto zabitý. Aj (izraelskí) vojaci majú rodiny. Nechceme rozpútať plamene (násilia).“

25-ročný Nagi Sleiby z Betlehemu povedal, že nebolo pre neho vždy ľahké uchovať si vieru obkľúčený násilím na Blízkom východe. Povedal, že na svoje otázky v modlitbe dostal od Ježiša odpoveď. Povedal, že si uvedomuje, že musí byť vďačný za to, kto je a pomáhať ľuďom v Gaze nenásilnými cestami, ako je modlitba a zbierky. Povedal tiež, že v modlitbe nachádza pokoj.

Aj Izrael aj Hamas bojujú za mier násilím, a ani jeden z nich nie je bez chyby, povedal. Keď mal možnosť stretnúť sa s Izraelčanmi, ktorí tiež chcú mier, pomohlo mu to obnoviť a upevniť vieru a cíti, že mier je aj napriek násiliu možný.