Dr.-Gandra-Martins--810x500.png

Katolícky advokát, ktorý podporuje život, varuje, že v Brazílii by mohli byť legalizované potraty

0
Kultúra smrti

Významný brazílsky právnik varoval, že potraty by mohli byť v Brazílii legalizované.

Známa ako “ADPF 442,” otázka sa v súčasnosti prerokúva na brazílskom Najvyššom federálnom súde, ktorý ju nedávno po rozhodnutí predsedníčky súdu, ministerky Rosy Weberovej, zaradil do procesu.

V exkluzívnom rozhovore pre LifeSiteNews 88-ročný Dr. Ives Gandra Martins kritizoval zasahovanie Najvyššieho súdu do diskusie o legalizácii potratov v Brazílii. Odsúdil tiež čoraz viac pro-potratovú politiku a kroky komunistickej vlády prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu’

V januári, krátko po nástupe do funkcie, socialistická vláda Lulu da Silvu’odstúpila Brazíliu od Ženevského konsenzu, medzinárodnej dohody viacerých krajín na obranu života, zdravia žien’a posilnenia rodiny a suverenity každého národa v globálnej politike.

Dohoda bola uzavretá v októbri 2020 za vlády bývalého konzervatívneho prezidenta Jaira Bolsonara a zameriavala sa na obranu života a ukončenie propotratovej politiky v Brazílii.

Nedávno orgán ministerstva zdravotníctva Lula da Silva’ovej vlády vydal stanovisko, v ktorom odporúča federálnej vláde, aby sa usilovala o legalizáciu potratov a marihuany v Brazílii.

Postoj Lulu da Silvu’je v rozpore s tým, čo povedal počas volebnej kampane. Socialista pred svojím zvolením povedal, že je proti potratom a sľúbil, že neprijme žiadnu politiku na legalizáciu tohto zákroku v Brazílii.

Gandra Martins bude jedným z právnikov, ktorí sa zúčastnia na diskusiách proti legalizácii potratov na Najvyššom súde. Tvrdil, že Najvyšší súd nerešpektuje právo na život v Brazílii.

Gandra Martins bol jedným z 19 brazílskych právnikov, ktorí účinkovali ako “amicus curiae” pri rozhodovaní Najvyššieho súdu USA v prípade Dobbs , ktorý zrušil federálnu legislatívu o interrupciách v Spojených štátoch. V Brazílii založil inštitút práva a náboženstva a je často citovaný pre svoj protipotratový postoj. Je autorom niekoľkých kníh a článkov na túto tému.

Ohľadne legalizácie potratov v Brazílii Dr. Martins uviedol, že túto otázku by nemalo analyzovať súdnictvo, ale skôr zástupcovia obyvateľstva prostredníctvom zákonodarného zboru.

Tu sú kľúčové úryvky z rozhovoru s Dr. Gandrom Martinsom:

LifeSite:

Aké nebezpečenstvá vidíte v potenciálnej legalizácii potratov v Brazílii prostredníctvom rozhodnutia Najvyššieho federálneho súdu?

Dr. Gandra Martins: Zrejmým rozhodnutím Najvyššieho súdu by malo byť vyhlásenie tejto žiadosti za protiústavnú. Naša ústava chráni právo na život od počatia. Dnes si však sudcovia Najvyššieho súdu robia, čo sa im zachce. Existuje ústava, ktorú schválili voliči, a ústava, ktorú prepisuje Najvyšší súd. Takže vzhľadom na to nám teraz zostáva len bojovať za to, aby boli sudcovia na našej strane a zrušili túto tézu, ktorá by mohla legalizovať potraty v Brazílii.

LifeSite: Myslíte si, že za posúdenie tejto otázky by mala byť zodpovedná zákonodarná moc?

Dr. Gandra Martinsová: Samozrejme! Táto otázka patrí výlučne do právomoci zákonodarnej moci. Sudcovia najvyššieho súdu nemôžu “vydávať zákony” v mene zákonodarnej moci. Zákonodarný orgán by mal mať odvahu povedať: “Ak niečo urobia, prijmeme legislatívny dekrét proti rozhodnutiu,” ale zákonodarná moc je v tomto smere nedbanlivá.

Našu súčasnú politickú sústavu navyše ovláda prezident Luiz Inácio Lula da Silva, ktorý o sebe tvrdí, že je v jadre komunista. V dôsledku toho je naša výkonná aj zákonodarná moc nedbanlivá. Jedinou funkčnou zložkou je súdnictvo, konkrétne Najvyšší federálny súd. Naša demokracia je v súčasnosti v katastrofálnom stave.

LifeSite:

Aké dopady predpokladáte pre Brazíliu, ak by sa potraty legalizovali?

Doktor Gandra Martins: Bol by to ďalší morálny dopad, pretože v praxi sme napriek nášmu nesúhlasu s potratmi už teraz zhovievaví voči nelegálnym potratom, ktoré sa vykonávajú v nemocniciach a často so súhlasom miestnych vlád. Takže by to bol ďalší morálny dopad, ak by sme povedali, že to, čo je nelegálne, sa stáva legálnym, čím by sme vlastne zlegalizovali vraždu Najvyšším súdom.

Kým sa Najvyšší súd rozhodne chrániť korytnačie vajíčka, zároveň tým povolí ničenie ľudských bytostí v maternici’a. V praxi to funguje ako zníženie svetovej populácie’demografický problém, ktorý by Najvyšší súd prijal. Ak však zvíťazí naša téza, že právo na život sa začína počatím, ako to bolo v prípade nášho zásahu na Najvyššom súde USA, budeme naďalej bojovať proti všetkým nelegálnym potratom vykonávaným v Brazílii.

Stránka života:

: Ako sa z katolíckej perspektívy pozeráte na možnosť legalizácie potratov v Brazílii?

Dr. Gandra Martinsová: Podľa vášho názoru je potraty na Slovensku veľmi dôležitý krok: Z katolíckeho hľadiska to vôbec nezmení naše správanie. Potraty budeme naďalej považovať za vraždu, podobne [ako sme to robili] v rímskych časoch. Rimania verili, že zabíjanie ľudí v Koloseu je spôsob, ako demonštrovať rímsku civilizáciu pre [vlastnú] zábavu. Vtedy sme to boli my, koho obetovali, ale my si zachovávame svoju vieru. Budeme naďalej myslieť rovnako prísne ako dnes, zachovávať naše katolícke doktríny, najmä všetky pro-life učenia, ktoré nám odovzdal pápež Ján Pavol II.